Health & Fitness

Αυτοάνοση Θρομβοπενία: Τύποι, συμπτώματα και αντιμετώπιση

25–30 Σεπτεμβρίου 2023 – Εβδομάδα ευαισθητοποίησης για τη νόσο ITP

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 887
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
aytoanosi_thromvopenia
Αnirudh Uiwuteqroes on Unsplash

Αυτοάνοση Θρομβοπενία: Τύποι, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Η αυτοάνοση Θρομβοπενία ή αλλιώς Θρομβοπενία Άνοσης Αρχής ή ITP είναι μία σπάνια αιματολογική διαταραχή, η οποία χαρακτηρίζεται από κόπωση και αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας και οφείλεται στην καταστροφή των αιμοπεταλίων από αυτοαντισώματα και ταυτόχρονα σε σχετικά μειωμένη παραγωγή αιμοπεταλίων από τα μεγακαρυοκύτταρα. Παλαιότερα η νόσος ήταν γνωστή ως Ιδιοπαθής Θρομβοπενική Πορφύρα (Immune Thrombocytopenic Purpura, ITP), όρος που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται και στις μέρες μας.

Για τη σωστή πήξη του αίματος ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται 150.000 έως 450.000 αιμοπετάλια ανά κυβικό χιλιοστόμετρο αίματος. Το άτομο που έχει αριθμό αιμοπεταλίων κάτω από 150.000 λέγεται ότι πάσχει από Θρομβοπενία, ενώ τα άτομα με σοβαρή Αυτοάνοση Θρομβοπενία μπορεί να έχουν κάτω από 10.000 αιμοπετάλια. Τα αιμοπετάλια είναι μικροσκοπικά, άχρωμα θραύσματα κυττάρων στο αίμα που σχηματίζουν θρόμβους οι οποίοι σταματούν ή αποτρέπουν την αιμορραγία.

Τύποι και συμπτώματα Θρομβοπενίας

Στις περιπτώσεις που η πάθηση διαρκεί για περισσότερο από έναν χρόνο, ονομάζεται χρόνια Αυτοάνοση Θρομβοπενία. Όταν η Θρομβοπενία δεν προκαλείται από προηγούμενη ασθένεια ονομάζεται πρωτοπαθής Αυτοάνοση Θρομβοπενία, εάν όμως προκύψει ως αποτέλεσμα άλλης ασθένειας που επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως ο HIV, ο ερυθυματώδης λύκος (ΣΕΛ) κ.ά., τότε ονομάζεται δευτεροπαθής Αυτοάνοση Θρομβοπενία.

Τα συμπτώματα της ITP διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από άτομο σε άτομο. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων ποικίλλει και εξαρτάται από τον αριθμό των αιμοπεταλίων στο αίμα. Εάν ο αριθμός των αιμοπεταλίων κυμαίνεται μεταξύ 50.000-150.000, συνήθως δεν υπάρχει αιμορραγία ή μώλωπες και έτσι κάποιος μπορεί να μην έχει αντιληφθεί ότι νοσεί. Εάν τα αιμοπετάλια είναι λιγότερα από 50.000, το άτομο μπορεί να εμφανίσει μώλωπες, ενώ εάν είναι κάτω από 20.000, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εκτός από μώλωπες να εμφανίσει και σημειακές κηλίδες αίματος κάτω από το δέρμα.

Διάγνωση της Θρομβοπενίας

Η ITP αναγνωρίζεται μόνο με τη διαδικασία αποκλεισμού των πιθανών αιτιών, με βάση το ιστορικό του ατόμου που πάσχει από τη νόσο, τις κλινικές εξετάσεις και τα αποτελέσματα των αρχικών εξετάσεων, καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένη εξέταση αίματος που να αναγνωρίζει εάν ένας άνθρωπος πάσχει από ITP. Για τη διάγνωση της ITP είναι απαραίτητο αφενός μεν να επιβεβαιωθεί η Θρομβοπενία (Αιμοπετάλια<100.000/μL), αφετέρου δε να αποκλεισθεί άλλη προφανής αιτία. Δεν υπάρχει ειδική εργαστηριακή εξέταση παθογνωμική για τη διάγνωση.

Οι ασθενείς που πάσχουν από ITP παρουσιάζουν διαφορετικού βαθμού Θρομβοπενία στο αίμα και, ως αποτέλεσμα αυτού, ποικίλες αιμορραγικές εκδηλώσεις και εν δυνάμει αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας απειλητικής για τη ζωή. 

Η νόσος προσβάλλει περισσότερο τις γυναίκες από ότι τους άνδρες. Σήμερα πάνω από 750.000 άτομα παγκοσμίως πάσχουν από Αυτοάνοση Θρομβοπενία, ενώ οι νέες διαγνώσεις ετησίως ανέρχονται περίπου στις 3,3 περιπτώσεις για κάθε 100.000 άτομα.

Η βιοφαρμακευτική εταιρεία Sobi

Η Sobi, ως πρωτοπόρος εταιρεία στον τομέα της αιματολογίας, συνεχώς επεκτείνει και αναπτύσσει το χαρτοφυλάκιο των θεραπειών της για σπάνιες ασθένειες του αίματος όπως η Αυτοάνοση Θρομβοπενία (ITP), αλλά και άλλες ασθένειες όπως η Αιμορροφιλία Α & Β και η Παροξυσμική Νυχτερινή Αιμοσφαιρινουρία (PNH). Μέσω καινοτόμων θεραπευτικών λύσεων που παρέχει, συμβάλλει αποτελεσματικά στη βελτίωση της ζωής χιλιάδων συνανθρώπων μας.

Μεγάλο μέρος των εσόδων της εταιρείας διατίθεται για επενδύσεις σε R&D (Research and Development), με στόχο την ανάπτυξη νέων καινοτόμων θεραπευτικών λύσεων και την επέκταση του χαρτοφυλακίου της. 

Η βιοφαρμακευτική εταιρεία εξειδικευμένης φροντίδας SobiTM με επίκεντρο τον ασθενή, έχει παρουσία σε περισσότερες από 30 χώρες. Τη χρονιά που μας πέρασε περίπου 75.000 ασθενείς είχαν πρόσβαση στις θεραπείες που προσφέρει, σε περισσότερες από 70 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας ανέρχεται σε 1.800 άτομα σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Μέση Ανατολή, Ασία και Βόρεια Αφρική. Η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό της, παρέχοντας ευκαιρίες για περαιτέρω εξέλιξη και ανάπτυξη των ταλέντων και των δεξιοτήτων του. Επιπλέον, μέσω της εφαρμογής καινοτόμων πρακτικών, στοχεύει στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας για την εταιρεία τους εργαζόμενους, την επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία.

Φέτος η Sobi συμπληρώνει 7 χρόνια δυναμικής παρουσίας στην Ελλάδα. Με στόχο την ενημέρωση του κοινού, ανανέωσε πρόσφατα την ιστοσελίδα της https://www.sobi.com/greece/el, δίνοντας έμφαση στην εύκολη και γρήγορη πλοήγηση από οποιαδήποτε συσκευή. Τώρα οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν καλύτερα και να αναζητήσουν τις πληροφορίες που χρειάζονται σχετικά με την εταιρεία και τους θεραπευτικούς τομείς στους οποίους εστιάζει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ