Health & Fitness

10 ημέρες σε Κέντρο Υπερβατικού Διαλογισμού Vipassana. Τι εμπειρία!

Αφέθηκα στις οδηγίες του Βιρμανού δασκάλου Goenka που έκανε γνωστό σε όλον το κόσμο τον υπερβατικό διαλογισμό Vipassana, τον διαλογισμό που αρχικά είχε διδάξει ο Βούδας

evi-dimitriadou.jpg
Εύη Δημητριάδου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
10 ημέρες σε Κέντρο Υπερβατικού Διαλογισμού Vipassana. Τι εμπειρία!

10 ημέρες εγκλεισμού σε κέντρο Υπερβατικού Διαλογισμού Vipassana στην Αγγλία: Πώς τιθασεύεις το μυαλό να παραμείνει προσηλωμένο στην αναπνοή ή στο σώμα

10 ημέρες στο κέντρο διαλογισμού Vipassana είναι μια από τις πιο συγκλονιστικές εμπειρίες που μπορεί να έχει κανείς.

10 ημέρες κατά τις οποίες δεν επιτρέπεται η χρήση κινητού ή υπολογιστή, το διάβασμα και το γράψιμο, να μιλήσεις χαμηλόφωνα σε οποιονδήποτε συμμετέχοντα εκτός από τον βοηθό/δάσκαλο του διαλογισμού ή τον διοργανωτή του 10ήμερου σεμιναρίου, ακόμα και να κοιτάξεις στα μάτια. 

10 ημέρες κατά τη διάρκεια των οποίων αποφεύγεται η σωματική άσκηση εκτός από το περπάτημα σε συγκεκριμένο περιφραγμένο μονοπάτι του χώρου ο οποίος χωρίζεται αυστηρά σε δωμάτια, εστιατόριο και χώρο διαλογισμού αντρών και γυναικών.

10 ημέρες όπου δεν ζητείται τίποτα άλλο παρά να διαλογίζεται κανείς, δηλαδή να παραμένει ακίνητος και να παρατηρεί την αναπνοή του, ό,τι αίσθηση μικρή ή μεγάλη εμφανίζεται και εξαφανίζεται στο σώμα του και τέλος το τρόπο που σκέφτεται και αντιδρά.

10 ημέρες όπου συνολικά για 8 ώρες την ημέρα σε απόλυτη σιγή και αφωνία, καθισμένος ακίνητος καλείσαι να συγκεντρώνεις το μυαλό σου στην αναπνοή σου και κυρίως στις αισθήσεις που έρχονται και παρέρχονται στο σώμα, έντονες ή ανεπαίσθητες.

Ανάμεσα σε περίπου 100 άτομα, σε ένα υπέροχο κέντρο διαλογισμού στην καταπράσινη φύση της Αγγλίας, αφέθηκα στις οδηγίες του Βιρμανού μεγάλου δασκάλου Goenka που έκανε γνωστό σε όλον το κόσμο τον υπερβατικό διαλογισμό Vipassana, τον διαλογισμό που αρχικά είχε διδάξει ο Βούδας. Αν και προέρχεται από τον Βούδα, δεν έχει καμία σχέση με καμία θρησκεία, καθώς βασίζεται στην αυτό-παρατήρηση και στην ψυχική ενδυνάμωση μετά την συνειδητοποίηση και το βίωμα του παγκόσμιου φυσικού νόμου της αλλαγής, του Πάντα Ρει, όπως έλεγε και ο Έλληνας φιλόσοφος της αρχαιότητας Ηράκλειτος.

Αποφάσισα να μπω στο 10ήμερο πρόγραμμα, στο μικρότερο πρόγραμμα που μπορεί κανείς να μάθει και να βιώσει τα οφέλη του πιο γνωστού για τα οφέλη του διαλογισμό, τον υπερβατικό διαλογισμό Vipassana, σε μια περίοδο που ένιωσα σωματικά και ψυχικά εξαντλημένη. Χρειαζόμουν διακοπές από όλα ακόμα και από την φωνή μου που δεν σταματούσε να ακούγεται στο μυαλό μου, να εξηγεί, να διδάσκει. Σε μια περίοδο που η σιγή φαινόταν η μεγαλύτερη πολυτέλεια που μπορούσα να προσφέρω στον εαυτό μου, δήλωσα συμμετοχή στο10ήμερο πρόγραμμα, το οποίο δίνεται δωρεάν σε όσους ενδιαφέρονται, αν και παίρνοντας αυτό το τεράστιο δώρο ζωής η δωρεά στο κέντρο γίνεται αβίαστα. 

10 ημέρες σε Κέντρο Υπερβατικού Διαλογισμού Vipassana. Τι εμπειρία!

Στην αρχή είναι δύσκολο να τιθασεύσεις το μυαλό να παραμείνει προσηλωμένο στην αναπνοή ή στο σώμα, καθώς έχει συνηθίσει να τρέχει από σκέψη, από γεγονός σε γεγονός, από το παρελθόν στο μέλλον, από αυτά που θέλει σε αυτά που δεν θέλει, από αυτά που φοβάται πως θα χάσει σε αυτά που έχει και δεν θέλει. Κι εκεί που τιθασεύεις το μυαλό, αρχίζει το σώμα να αντιδρά στην ακινησία με πόνους, με μουδιάσματα, με ενοχλήσεις και το μυαλό ξανά αντιδρά στην όλη διαδικασία καθώς αναρωτιέται τι θα κερδίσω από αυτό το 10ήμερο σιγής και ακινησίας. Δεν είναι εύκολο να μην αντιδράσεις, να μην αναλύσεις, να μην εκλογικεύσεις το βίωμα, βγαίνοντας από το βίωμα του διαλογισμού.

Μετά την αρχική μάχη που συνήθως διαρκεί 3 ημέρες, το μυαλό σταματάει να τρέχει, μπορεί και συγκεντρώνεται κι επικρατεί όλο και μεγαλύτερη γαλήνη. Μέρα με την ημέρα  συνειδητοποιείς ότι βιώνεις αυτό που ήδη γνωρίζεις στο νοητικό επίπεδο.  Καθώς το μυαλό συγκεντρώνεται όλο και πιο αβίαστα και επιτυχημένα στις αισθήσεις που εμφανίζονται κι εξαφανίζονται στο σώμα εδώ και τώρα, συνειδητοποιείς ότι συνεχώς αλλάζουν όπως αλλάζουν οι σκέψεις σου, τα συναισθήματα σου, τα θέλω σου, τα δεν θέλω σου, τα κύτταρα, το σώμα, το μυαλό, η ζωή, εσύ και οι άλλοι. Συνειδητοποιείς μέσα από το βίωμα το παγκόσμιο φυσικό νόμο της αλλαγής.

Και βιώνοντας όλο και πιο ξεκάθαρα την συνεχή αλλαγή αυτών που νιώθεις, συνειδητοποιείς πως είσαι εγκλωβισμένος σε μια συνεχή αντίδραση, είτε θέλοντας διακαώς να αποκτήσεις κάτι, να κρατήσεις για πάντα κάτι που θα αλλάξει είτε μισώντας κάτι που έχεις ξεχνώντας πως έτσι κι αλλιώς θα αλλάξει αυτό ή εσύ και αυτό που νιώθεις. Παρατηρώντας την συνεχή αλλαγή αυτών που αισθάνεσαι αλλά και της ζωής σου όλης, καλλιεργείται η αποδοχή, η κατανόηση, η ουδετερότητα, η αταραξία, αποφεύγοντας την ταύτιση με όσα έρχονται και φεύγουν, με αυτά που συμβαίνουν και χάνονται.

Μέσα από την αυτοπαρατήρηση και την καλλιέργεια της ουδετερότητας, όχι μόνο βλέπει κανείς πιο καθαρά, πιο αντικειμενικά και πιο ψύχραιμα αλλά αποκτά κατανόηση και συμπόνια για τον εαυτό του αλλά και για τους άλλους.

Μετά από 10 ημέρες εγκλεισμού στο κέντρο διαλογισμού Vipassana, μαθαίνει εύκολα κανείς να διαλογίζεται ακόμα κι αν δεν έχει δοκιμάσει ποτέ διαλογισμό ποτέ του και βιώνει τα πολλά και αποδεδειγμένα επιστημονικά οφέλη του καθημερινού διαλογισμού. Κυρίως αλλάζει τον τρόπο που βλέπει τα πράγματα, τους άλλους, την ζωή, αφήνοντας την εσωτερική ένταση, την έχθρα και την προσκόλληση,  αποκτώντας θετική διάθεση και ηρεμία.

Μετά από 10 ημέρες εγκλεισμού στο κέντρο διαλογισμού Vipassana, που κοιτούσα μέσα μου για ώρες, νιώθω πιο ξεκούραστη από ποτέ, πιο ανανεωμένη από ποτέ, σαν να γαλήνεψα το μυαλό μου.  Τελικά με είδα, με κοίταξα με κατανόηση και τρυφερότητα, με βρήκα.

Αν σας χρειάζεται μια τέτοια εμπειρία ή να γαληνέψετε το μυαλό σας, ο διαλογισμός μπορεί να σας το προσφέρει είτε ιδιωτικά με δασκάλους διαλογισμού ή στο κέντρο Vipassana στην Ελλάδα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ