Health & Fitness

Γιόγκα και Θεραπευτική Γιόγκα: Η πρακτική και οι ιδιότητές τους

Απώτερος στόχος είναι η συμφιλίωση και η απελευθέρωση από τα βάσανα που μπορεί να έχει η ζωή

evi-dimitriadou.jpg
Εύη Δημητριάδου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιόγκα και Θεραπευτική Γιόγκα: Η πρακτική και οι ιδιότητές τους.

Γιόγκα και Θεραπευτική Γιόγκα: Οι θεραπευτικές ιδιότητες μίας πρακτικής για τον νου και το σώμα, η οποία ξεκίνησε από την Ινδία.

Η γιόγκα είναι μια πρακτική για το νου και το σώμα που ξεκίνησε στην Ινδία εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Η πρακτική της γιόγκα στοχεύει να εναρμονίσει το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα μέσω αναπνοών, νοητικής εστίασης, διαλογισμού και στάσεων, ενώ ο απώτερος στόχος είναι η συμφιλίωση και η απελευθέρωση από τα βάσανα που μπορεί να έχει η ζωή.

Τα μαθήματα γιόγκα είναι γενικά «ένα μέγεθος για όλους», αφού οι ίδιες πρακτικές δίνονται σε όλους. Ο δάσκαλος γιόγκα δεν γνωρίζει τις σχετικές πληροφορίες υγείας του μαθητή και δεν ξέρει πώς να εξατομικεύσει/προσαρμόσει την πρακτική.

Από την άλλη, η θεραπευτική γιόγκα, αναφέρεται στην προσαρμογή πρακτικών της γιόγκα για να βοηθήσει άτομα που αντιμετωπίζουν προκλήσεις σε ψυχικό ή και σωματικό επίπεδο, προκειμένου να διαχειριστούν καλύτερα οποιαδήποτε κατάσταση, να μειώσουν τα συμπτώματα, να αποκαταστήσουν την ισορροπία, να αυξήσουν τη ζωτικότητα, να βελτιώσουν τη στάση τους, να μάθουν να αναπνέουν καλύτερα και κυρίως να βελτιώσουν την ποιότητας ζωής τους.

Η Θεραπευτική γιόγκα πιο συγκεκριμένα μπορεί να υποστηρίξει στην αποκατάσταση, την αλλαγή των επιπτώσεων των συνθηκών και μπορεί να αποτρέψει συμπτώματα και καταστάσεις να εκδηλωθούν στη ζωή μας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνήθειες, τα οικογενειακά γονίδια και τον τρόπο σκέψης. Και στις δύο περιπτώσεις, η προσέγγιση όχι μόνο θα είναι διαφορετική αλλά θα είναι και εξατομικευμένη αφού κάθε άτομο είναι μοναδικό.

Έτσι, η θεραπευτική γιόγκα κάνει τη γιόγκα κυριολεκτικά για όλους σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής και ειδικά για όσους την έχουν περισσότερο ανάγκη.

Η Θεραπευτική γιόγκα στην πράξη

Η προσωπική πρακτική γιόγκα, η πρακτική της θεραπευτικής γιόγκα θα αναπτυχθεί με βάση τα διαφορετικά συμπτώματα και συνθήκες, το επίπεδο ενέργειας/ζωτικότητας, τον τρόπο ζωής, τον διαθέσιμο χρόνο, τη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής, την ηλικία, τους στόχους, τη διάθεση, τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων και τη στάση τους απέναντι στις συνθήκες και τη ζωή γενικότερα.

Πιο συγκεκριμένα, η προσωπική κι εξατομικευμένη προσέγγιση της πρακτικής γιόγκα βασίζεται στο ερωτηματολόγιο υγείας, σε συζήτηση κατά την διάρκεια της συνεδρίας, στην αναγνώριση του τρόπου αναπνοής, στάσης και κίνησης, στο επάγγελμά και στον τρόπο ζωής, στις τρέχουσες είτε χρόνιες προκλήσεις, σε προσωπικές ανάγκες και περιορισμούς, σε προτεραιότητες και συνήθειες, στον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς, σε οικογενειακά χαρακτηριστικά και στο επίπεδο σωματικής δραστηριότητας. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις απαραίτητες και σχετικές πληροφορίες, η πρακτική είναι σύντομη και εύκολη ώστε να υποστηρίζει σε καθημερινή βάση.

Η πρακτική αναπτύσσεται από κοινού με τον ενδιαφερόμενο με βάση την ανατροφοδότηση και τον τρόπο που αναπνέει και κινείται κατά τη διάρκεια της πρακτικής και τη γνώση και την εμπειρία του Yoga Therapist.

Η πρακτική αρχικά είναι πιο απλή και ασφαλής για να γίνεται και χωρίς παρακολούθηση αλλά σταδιακά αναπτύσσεται περαιτέρω προκειμένου να καλύψει όλες τις ανάγκες του ενδιαφερόμενου.

Η προσωπική πρακτική

Η προσωπική πρακτική της γιόγκα, με βάση τη συγκεκριμένη αναπνευστική εκτίμηση, τα συμπτώματα, το επίπεδο ενέργειας, τη διάθεση και την ψυχική κατάσταση, περιλαμβάνει την πιο κατάλληλη αναπνευστική πρακτική για το επίπεδο ενέργειας, για την ώρα της πρακτικής, για τη διάθεση και την κατάσταση του ενδιαφερόμενου. Για παράδειγμα, χρειάζεται διαφορετική πρακτική αναπνοής για κάποιον με κόπωση και κατάθλιψη και διαφορετική για κάποιον με υπέρταση και αϋπνία.

Οι κινήσεις επιλέγονται και τροποποιούνται ανάλογα με τις ασυμμετρίες, τους πόνους, τις προσωπικές ανάγκες και τους περιορισμούς. Για παράδειγμα, οι κινήσεις μπορεί να εστιάζονται στη δυσκαμψία ή τη μυϊκή δύναμη, μπορεί να είναι σε όρθια ή στο πάτωμα, να είναι σε καρέκλα ή ακόμα και στο κρεβάτι λόγω σωματικών περιορισμών, μπορεί να είναι λίγες ή πολλές, μπορεί να αποτελείται από αναπνευστικές πρακτικές ως και στάσεις ισορροπίας σε 1 πόδι.

Η καθοδηγούμενη χαλάρωση ή ο διαλογισμός αναπτύσσονται με βάση τις προσωπικές ανάγκες, τους φόβους, τις ανησυχίες, τις προκλήσεις, τους χρονικούς περιορισμούς και την ώρα της ημέρας. Ηχογραφείται η προσωπική κι εξατομικευμένη χαλάρωση που στοχεύει στις ανάγκες του ενδιαφερόμενου και δίνεται ώστε να μπορεί να την/τον υποστηρίξει καθημερινά στον χώρο του,  στον δικό του χρόνο.

Η επανάληψη θετικών δηλώσεων, κάτι που χρησιμοποιείται πολύ στις επιχειρήσεις και στον πρωταθλητισμό αλλά και στην ψυχολογική υποστήριξη,  επιλέγονται πολύ προσεκτικά, είναι στη γλώσσα του ασκούμενου και βασίζονται στις πολύ προσωπικές ανάγκες, ακόμη και σε λέξεις.

Τι χρειάζεται για να σχεδιαστεί μια προσωπική πρακτική γιόγκα

Για να σχεδιαστεί μια προσωπική πρακτική γιόγκα, ο Yoga Therapist πρέπει να έχει βαθιά γνώση όχι μόνο της γιόγκα και του διαλογισμού αλλά και της ανατομίας, της φυσιολογίας, της κινησιολογίας, της ψυχολογίας, της νευροεπιστήμης, του τρόπου επικοινωνίας με κάποιον που έχει ανάγκη κατανόησης και υποστήριξης σε συγκεκριμένες προκλήσεις.

Η προσωπική κι εξατομικευμένη γιόγκα ή θεραπευτική γιόγκα ίσως να είναι ο καλύτερος τρόπος φυσικής δραστηριότητας με εκμάθηση τρόπου αναπνοής και καλύτερης διαχείρισης του στρες και συμπτωμάτων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ