Health & Fitness

O Δημήτρης Γκιούλος ταξιδεύει κάνοντας Yoga Retreat

Ολοκληρώνοντας ένα Retreat, ο κάθε ασκούμενος λαμβάνει τα απαραίτητα εφόδια που θα τον βοηθήσουν στην διαχείριση της καθημερινότητας του για μια ζωή πιο συνειδητή

marianna_manolopoyloy_.jpg
Μαριάννα Μανωλοπούλου
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δημήτρης Γκιούλος
Δημήτρης Γκιούλος © Ελευθερία Τζεϊράνη

Δημήτρης Γκιούλος, o δάσκαλος Yoga, Thai Yoga Massage Therapist και ιδρυτής του Re-Treat Yoga Studio στα Χανιά μας μιλά για τα Yoga Retreat

Το πιο όμορφο σημείο για εκείνον είναι στον Φάρο στο Παλιό Λιμάνι των Χανίων που μπορεί να θαυμάσει κανείς την ομορφιά ενός από τα πιο ρομαντικά σημεία της Κρήτης αλλά κυρίως να κάνει γιόγκα. Ο Δημήτρης Γκιούλος είναι 32 ετών, δάσκαλος Yoga, Thai Yoga Massage Therapist και ιδρυτής του Re-Treat Yoga Studio, ενός ιδιαίτερου χώρου που μπορεί κάποιος να ζήσει την απόλυτη εμπειρία, να συνδεθεί με τον εσωτερικό σου κόσμο, να αναγνωρίσει τις ανάγκες του, να χαλαρώσει και να απολαύσει τη φύση. Έχει κάνει μαθήματα γιόγκα από κλειστές αίθουσες μέχρι σε πάρκα, δάση, και παραλίες. Η πρακτική της γιόγκα άλλωστε μπορεί να γίνει παντού γι αυτό και πολύ συχνά επιλέγει να προγραμματίσει Yoga Retreat σε διάφορα σημεία από τα Χανιά μέχρι το Μαρόκο. Με αφορμή την φιλοξενία του δασκάλου Ricardo Barbato από την Βραζιλία, ενός από τους κορυφαίους Wellness Specialists παγκοσμίως για ένα Yoga Retreat τον Σεπτέμβρη στα Χανιά μιλήσαμε για την γιόγκα και τι είναι τα Yoga Retreat.

Δημήτρης Γκιούλος
© Ελευθερία Τζεϊράνη

Πώς ξεκίνησε το Re-Treat Yoga Studio

Με την γιόγκα ξεκίνησε να ασχολείται από τα 18 όταν μπήκε τυχαία σε ένα μάθημα, καθώς τον βοηθούσε να αποφορτιστεί από την ένταση της τότε επαγγελματικής του δραστηριότητας ως μάγειρας. Επαγγελματικά ξεκίνησε το 2015, αρχικά στα μεγαλύτερα γυμναστήρια της πόλης των Χανίων και στη συνέχεια ως συνιδιοκτήτης το 2019 σε ένα στούντιο γιόγκα. Το Re-Treat Yoga Studio ιδρύθηκε τον Μάιο του 2023, στον ίδιο χώρο που βρισκόταν το προηγούμενο στούντιο. «Ως ιδιοκτήτης πλέον του χώρου, είχα την ανάγκη για αλλαγή και μια νέα ταυτότητα. Το Re-Treat Yoga Studio ιδρύθηκε με αγάπη και αφοσίωση στο μονοπάτι της γιόγκα και την ανάγκη να κάνουμε ένα διάλειμμα από τους έντονους ρυθμούς, το άγχος της καθημερινότητας και να μάθουμε να φροντίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας όπως ακριβώς μας αξίζει. Μέσα από την πρακτική της γιόγκα, χτίζουμε μια γερή βάση που θα μας βοηθήσει να εξελιχθούμε, να αναπτυχθούμε, να ανοίξουμε τα φτερά μας και να πετάξουμε, απολαμβάνοντας κάθε στιγμή ως μοναδική».

Δημήτρης Γκιούλος

Αν τον γνωρίσεις καλύτερα θα καταλάβεις αμέσως γιατί τον αποκαλούν συχνά ήρεμη δύναμη. Η ηρεμία για εκείνον δεν έρχεται σε ένα συγκεκριμένο μέρος αλλά στην πρόθεση του να ηρεμήσει. Η ηρεμία έρχεται όταν εστιάσει σε εκείνον και αναρωτηθεί «Πώς νιώθει τώρα;». Ένας μικρός διαλογισμός, η παρατήρηση του σώματος και της αναπνοής του, σημαίνει γι αυτόν απόλυτη ηρεμία. «Αυτό που πρέπει ο κόσμος να γνωρίζει είναι ότι η γιόγκα είναι για όλους, για κάθε ηλικία και φυσική κατάσταση. Είναι ένα ολόκληρο φιλοσοφικό σύστημα που προσφέρει απλόχερα τη βαθιά σύνδεση με τον εαυτό μας, έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μια εξαιρετική φυσική κατάσταση με ασφάλεια και σωστή καθοδήγηση στις σωματικές ασκήσεις και έναν ήρεμο, καθαρό νου. Ένα σύστημα που μας προσφέρει ισορροπία σε όλα τα επίπεδα. Εξάλλου πιστεύω ότι όλοι μας λίγο ή πολύ, είμαστε δάσκαλοι με κάποιον τρόπο και ταυτόχρονα μαθητές. Έχουμε πάντα να μοιραστούμε κάτι αλλά και να διδαχθούμε».

Δημήτρης Γκιούλος
© Ελευθερία Τζεϊράνη

Τι είναι τα Yoga Retreat

Με τα Retreat ασχολείται από το 2016. Κάθε Retreat στοχεύει συνήθως σε ένα συγκεκριμένο θέμα πρακτικής και ανάπτυξης. Σε γενικό πλαίσιο, λαμβάνοντας μέρος σε ένα Retreat, θα καταφέρεις να χαλαρώσεις, να γνωρίσεις νέους τόπους ταξιδεύοντας, να γνωρίσεις και να μοιραστείς εμπειρίες και συναισθήματα με ανθρώπους από κάθε σημείο του κόσμου και να λάβεις ένα ισχυρό ερέθισμα για μια ζωή πιο συνειδητή. Το κόστος ορίζεται σύμφωνα με την διάρκεια, τον τύπο διαμονής, τον αριθμό των δραστηριοτήτων και των γευμάτων. «Κάθε χρόνο διοργανώνω διαφορετικά Retreat ώστε να μπορούν να συμμετέχουν και όσοι έχουν μια καλύτερη οικονομική άνεση αλλά και όσοι μπορεί να είναι πιο περιορισμένοι. Σε γενικές γραμμές όμως το κόστος δεν είναι περισσότερο από όσα θα ξόδευε κάποιος πηγαίνοντας κάποιες ημέρες διακοπές, συμπεριλαμβάνοντας τη διαμονή, το φαγητό του και σίγουρα μια μοναδική εμπειρία που είναι ανεκτίμητη».

Yoga Retreat

Το κάθε ένα από τα Retreat είναι μια ξεχωριστή εμπειρία και ένα ξεχωριστό θέμα. «Το Sensual Freedom για παράδειγμα, με το οποίο συνεργάζομαι για την διεξαγωγή του με δύο υπέροχους φίλους από την Ιταλία, τον Pierluca και τη Silvia, έχει στόχο να μάθουμε να απολαμβάνουμε τη ζωή και ανακαλύψουμε τι είναι αυτό που μας κάνει να νιώθουμε ελεύθερους, μέσα από πρακτικές Yoga, Art Therapy, Gong Fu Cha (τελετή του τσαγιού) και Thai Yoga Massage. Το Rocking Across Morocco, έχει στόχο να ταξιδέψουμε σε μια άλλη χώρα με διαφορετική κουλτούρα, να εξερευνήσουμε τη χώρα αυτή αλλά και να εξερευνήσουμε και να αναγνωρίσουμε πως αλληλεπιδρούμε σε διαφορετικές και μη γνώριμες συνθήκες. Τα Mens Retreat απευθύνονται σε άντρες και κυρίως της LGBTQ κοινότητας. Μέσα από τις πρακτικές του διαλογισμού και της γιόγκα, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να συνδεθούν περισσότερο με τον εαυτό τους και στο τέλος να μοιραστούν ιστορίες και εμπειρίες ζωής. Είναι ιδιαίτερα Retreat και βαθιά συναισθηματικά καθώς πληθώρα των ανθρώπων αυτών έχουν υποστεί πολλά τραύματα κατά τη διάρκεια της ζωής τους λόγο της σεξουαλικότητας τους και ένας τρόπος να αναγνωρίσουν πως είμαστε όλοι ίσοι και πως πολλοί από εμάς έχουμε ίδια τραύματα. Να αναγνωρίσουν πως δεν είναι μόνοι τους σε αυτόν τον κόσμο και να λάβουν μια σημαντική ψυχολογική υποστήριξη».

Yoga Retreat

Με την άφιξη των συμμετεχόντων δημιουργεί ένα κλίμα ασφάλειας για να μπορεί ο καθένας να ανοιχτεί και να μοιραστεί ότι έχει ανάγκη. Κατά τη διάρκεια του, να απολαύσει τα οφέλη της πρακτικής της γιόγκα αλλά και άλλων δραστηριοτήτων με στόχο την προσωπική του ανάπτυξη, την επαφή με τη φύση, την αποφόρτιση από την ένταση της καθημερινότητας και την απόλαυση των τοπικών προϊόντων μέσα από την υγιεινή διατροφή. «Ολοκληρώνοντας ένα Retreat, ο κάθε ασκούμενος λαμβάνει τα απαραίτητα εφόδια που θα τον βοηθήσουν στην διαχείριση της καθημερινότητας του για μια ζωή πιο συνειδητή. Και φυσικά η σύνδεση μεταξύ των συμμετεχόντων είναι τόσο μεγάλη που πολλές φορές δημιουργούνται φιλίες που διαρκούν για πολλά χρόνια. Τα Χανιά είναι μια από τις καλύτερες επιλογές για την διεξαγωγή ενός Retreat, όχι μόνο για την χώρα μας αλλά και παγκοσμίως. Είναι ένας ευλογημένος τόπος που προσφέρει τα πάντα, πανέμορφα τοπία, εξαιρετικές υπηρεσίες και εύκολη πρόσβαση για όλους».

Yoga Retreat

Τα τελευταία χρόνια η αύξηση των συμμετεχόντων όπως μου λέει είναι μεγάλη, όχι μόνο από τους μόνιμους κατοίκους της χώρας αλλά και από άτομα από όλο τον κόσμο. «Όλα αυτά τα χρόνια έχω φιλοξενήσει ανθρώπους από κάθε γωνιά της Γης. Για τους ξένους είναι και μια ευκαιρία να συνδυάσουν τις διακοπές τους στη χώρα μας επιλέγοντας Retreat διάρκειας από 5 ημέρες και πάνω. Για τους μόνιμους κατοίκους είναι και ένας τρόπος να ξεφύγουν μέσα στη διάρκεια του χρόνου λίγες ημέρες από την καθημερινότητα τους, επιλέγοντας τριήμερα ή τετραήμερα Retreat. Τα συναισθήματα και οι εμπειρίες που μοιραζόμαστε κατά τη διάρκεια του προγράμματος είναι μοναδικές και ανεκτίμητες, εμπειρίες ζωής. Είναι βαθιά συγκινητικό να μαθαίνω από ανθρώπους που κρατάμε επαφή στο πέρασμα των χρόνων, να μοιράζονται μαζί μου το πώς ένα Retreat που συμμετείχαν τους άλλαξε ριζικά τη ζωή στον τρόπο που την αντιλαμβάνονται, την αντιμετωπίζουν και πλέον την απολαμβάνουν».

Yoga Retreat με τον Βραζιλιάνο δάσκαλο Ricardo Barbato

Τον Σεπτέμβριο θα φιλοξενήσει στα Χανιά για ένα Yoga Retreat τον Βραζιλιάνο δάσκαλο Ricardo Barbato, έναν από τους κορυφαίους Wellness Specialists παγκοσμίως. «Με τον Ricardo γνωριστήκαμε μέσω Instagram παρακολουθώντας τον στα πολλά ταξίδια που κάνει και σε προηγούμενη επίσκεψη του στη χώρα μας. Η φιλοσοφία του ταιριάζει απόλυτα με την δική μου και η συνεργασία μας είναι κάτι που επιθυμούσα χρόνια. Θα φιλοξενήσουμε τον Ricardo τον Σεπτέμβριο από τις 2 έως τις 7. Έξι ημέρες γιόγκα, αποτοξίνωσης και θέματα που θα βοηθήσουν να εμβαθύνουμε στην κατανόηση σε σημεία σχετικά με την υγεία μας. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε μια εμπειρία που θα παρέχει σωστή καθοδήγηση και σύνδεση με το σώμα, το μυαλό και την ψυχή. Η προσέγγισή μας γίνεται μέσω του σώματος, κινώντας το συνειδητά και κατανοώντας βασικά σημεία σχετικά με τη φυσική πρακτική. Θα μιλήσουμε και θα διερευνήσουμε σημαντικά σημεία σχετικά με το φιλοσοφικό σύστημα για να διατηρήσουμε μια ισχυρή και συνδεδεμένη πρακτική. Όλα αυτά θα συμβούν σε ένα μέρος που παρέχει το κατάλληλο περιβάλλον, βυθισμένο στην τοπική φύση, απολαμβάνοντας τις ημέρες χαλαρώνοντας και φυσικά με υγιεινή τροφή όχι μόνο για το σώμα αλλά και την ψυχή».

Ricardo Barbato
Ricardo Barbato
Ricardo Barbato

Ποια είναι η νέα τάση της γιόγκα και τι προτείνει να κάνουμε αυτό το καλοκαίρι τον ρωτάω στη συνέχεια. «Η προσωπική μου εμπειρία στα μαθήματα, μου έχει δείξει πως η νέα τάση είναι οι ασκούμενοι να ακολουθούν πρακτικές που τους προσφέρουν μεγαλύτερη σύνδεση με τον εαυτό τους και τα συναισθήματα τους. Σίγουρα οι σωματικές ασκήσεις της γιόγκα προσφέρουν μια καλή φυσική κατάσταση, δυναμώνουν το σώμα, το βοηθούν στην αποκατάσταση από τραυματισμούς και χτίζουν ένα γερό μυϊκό σύστημα. Οι ασκήσεις αναπνοών προσφέρουν ηρεμία στο νου και ένα πιο καθαρό βλέμμα προς τη ζωή και τα προβλήματα της. Το καλοκαίρι λόγο της αύξησης της θερμοκρασίας, επιλέγουμε συνήθως σωματικά πιο ήπιες πρακτικές που κρατούν το σώμα σε ισορροπία και εκμεταλλευόμαστε τη μυϊκή χαλάρωση που προσφέρει η υψηλή θερμοκρασία για να αυξήσουμε την ευλυγισία. Επίσης αξιοποιούμε συγκεκριμένες πρακτικές αναπνοών που προσφέρουν μια ανάσα δροσιάς στο σώμα μας εσωτερικά».

Δημήτρης Γκιούλος
© Ελευθερία Τζεϊράνη

Στόχος του είναι να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο μέσα από τη διοργάνωση των Retreat, εξερευνώντας νέες κουλτούρες και να συνεχίσει να μεταδίδει με αγάπη όλη τη γνώση που κάθε φορά αποκτά από τις δικές του εμπειρίες. «Είμαι βαθιά ευγνώμων για όσους ανθρώπους κατάφερα να βοηθήσω μέσα από τις δικές μου εμπειρίες στο να αλλάξουν κάτι σημαντικό για τη δική τους ζωή. Στην πρακτική της γιόγκα αντιλαμβανόμαστε τις διαφορές και αλλαγές που βιώνουμε στις αισθήσεις του σώματος μας μέσα σε κάθε πρακτική. Όπως ακριβώς δηλαδή και στη ζωή. “Όλα είναι περαστικά, όλα αλλάζουν”. Τίποτα δεν μένει ίδιο και όσο περισσότερο το αντιλαμβανόμαστε τόσο περισσότερο θα αναγνωρίζουμε πως οι δυσκολίες της ζωής είναι περαστικές. Είναι μαθήματα για να δυναμώσουμε και να προχωρήσουμε παρακάτω πιο ώριμοι και συνειδητοί».

3ο χλμ Παλιάς Εθνικής Οδού Χανίων-Κίσσαμος, 2821200360, 6983319219
Instagram: @dimitris_gkioulos & @retreatyogastudio
Facebook: Re-Treat Yoga Studio
www.retreatyogastudio.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ