Health & Fitness

Διατροφικά tips για να μη «στεγνώσεις»

Δοκιμάζουμε, συγκρίνουμε και παρουσιάζουμε ηλεκτρολύτες, τζελάκια, διατροφικά συμπληρώματα, πρωτεΐνες, σνακ και ροφήματα αποκατάστασης

karathanos.jpg
Δημήτρης Καραθάνος
ΤΕΥΧΟΣ 503
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
80588-180210.jpg

Φροντίζοντας να υπογραμμίσουμε ότι τίποτε δεν δύναται να αναπληρώσει την αξία μιας σωστής διατροφής, σταχυολογούμε τα απολύτως απαραίτητα από την ατελείωτη γκάμα των βιταμινούχων συμπληρωμάτων. Ελάχιστοι αθλητές καταπονούνται περισσότερο από τους τακτικούς δρομείς αποστάσεων, οπότε ορισμένα σκευάσματα καταλήγουν να αποτελούν οργανικό τμήμα της καθημερινής ρουτίνας. Οι ηλεκτρολύτες καθίστανται απαραίτητοι τόσο για τις προπονήσεις, όσο και για τις αγωνιστικές ημέρες. Η πλειοψηφία χρησιμοποιεί τα τυποποιημένα έτοιμα ροφήματα που διατίθενται σε περίπτερα και σούπερ μάρκετ, ωστόσο τα πιο εξειδικευμένα καταστήματα αθλητικών ειδών προσφέρουν αξιόπιστες επιλογές ηλεκτρολυτών σε χαπάκια, κάψουλες, αναβράζοντα δισκία και υδροδιαλυτή σκόνη. Οι κάψουλες αποτελούν πιθανότατα την πιο εύχρηστη λύση, ιδιαίτερα σε μεγάλες διαδρομές, όπου τα σημεία ανεφοδιασμού σπανίζουν.

Στη διατροφική ιεραρχία έπονται τα τζελ, ή «τζελάκια» στη δρομική αργκό, τα οποία ουσιαστικά λειτουργούν ως εύπεπτα γεύματα άμεσης κατανάλωσης σε πυκνόρρευστη, υγρή μορφή. Εδώ ο στόχος είναι η άμεση εισροή ενέργειας και η αναπλήρωση του χαμένου γλυκογόνου. Κυκλοφορούν σε κάθε διαθέσιμη ποικιλία, εμείς ωστόσο αδυνατούμε να απεξαρτηθούμε από την τοτεμική γεύση του τζελ-εσπρέσο, εμπλουτισμένου με 50 μιλιγκράμ καφεΐνης!

Τα συμπληρώματα πρωτεΐνης χρησιμεύουν για την προπονητική αποκατάσταση και την προσπάθεια του οργανισμού να ανακάμψει από την καταπόνηση των χιλιομέτρων. Διατίθενται σε πλείστες μορφές. Σκόνες, ροφήματα, μπάρες, σοκολάτες. Μια σημαντική διάκριση: υπάρχει η εκδοχή του σκευάσματος σε καθαρή πρωτεΐνη, υπάρχει και ο συνδυασμός του με υδατάνθρακα, ο οποίος θα μπορούσε να διαταράξει τη διατροφική ισορροπία και να επιφέρει ανεπιθύμητα κιλά. Επιλέξτε ανάλογα με το είδος της προπόνησης και το στάδιο της προετοιμασίας σας.

Στο κεφάλαιο των βιταμινών, ξεχωρίζουν τα συμπληρώματα σιδήρου και μαγνησίου –πάντοτε εφόσον έχουν προηγηθεί ιατρικές καταστάσεις που καταδεικνύουν την έλλειψή τους. Τέλος, τα σνακ και οι μπάρες σε σώφρονες ποσότητες συνιστούν εύκολη και πρακτική λύση για τον κατευνασμό της πείνας πριν και μετά την προπόνηση. Τι μπορεί να συγκριθεί όμως ως πηγή ενέργειας με ένα κλασικό σουσαμένιο παστέλι με μέλι;

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ