Health & Fitness

Τριχόπτωση: Δεν φταίει το καλοκαίρι, φταίνε οι κακές συνήθειες

Ήλιος, θάλασσα, διακοπές. Όλα δείχνουν πιο όμορφα κάτω από τον λαμπερό ουρανό του καλοκαιριού. Εκτός από τα μαλλιά σου. Η εποχή που θα δοκιμάσει τις αντοχές τους, μόλις ξεκίνησε.

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
ΤΕΥΧΟΣ 875
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
γυναίκα με μαλλιά
© freestocks

Συμβουλές κατά της τριχόπτωσης για τους καλοκαιρινούς μήνες 

Χάνουμε περίπου 50 με 100 τρίχες την ημέρα, με την απώλεια αυτή να περνάει σχεδόν απαρατήρητη καθώς νέες τρίχες αναπτύσσονται. Είναι ο κύκλος της ζωής (της τρίχας). Υπάρχουν, ωστόσο, παράγοντες που επηρεάζουν τη φυσιολογία των μαλλιών και τον ρυθμό ανάπτυξής τους. Η ηλικία, η κληρονομικότητα, η γενετική προδιάθεση, η ψυχολογία, ο τρόπος ζωής, η κακή διατροφή, ορμονικές διαταραχές, κάποια προβλήματα υγείας και η λήψη αντίστοιχων φαρμάκων, το στρες, είναι μερικοί από αυτούς. Είναι και οι εποχές. Η εποχική τριχόπτωση –κυρίως το φθινόπωρο– είναι ένας φυσικά «προγραμματισμένος» τρόπος αναγέννησης των μαλλιών. Το καλοκαίρι, από την άλλη, τα μαλλιά μεγαλώνουν πιο γρήγορα.  

Γιατί, λοιπόν, «τα χάνω»; Ό,τι φτιάχνει τη διάθεσή σου το καλοκαίρι, μετατρέπεται σε βασανιστήριο για τα μαλλιά. Ο ήλιος, η ζέστη, το αλάτι της θάλασσας, το χλώριο της πισίνας, κλέβουν από την τρίχα τα στοιχεία που τη διατηρούν υγιή, με αποτέλεσμα να σπάνε πιο εύκολα ή να χάνεις περισσότερες τρίχες. Οι συνθήκες του καλοκαιριού επιβαρύνουν σημαντικά τα ήδη ταλαιπωρημένα μαλλιά. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης που αντιστρέφουν το πρόβλημα.

Tips για όμορφα και υγιή μαλλιά το καλοκαίρι

Το αναζωογονητικό κούρεμα
Είναι η κατάλληλη εποχή να απαλλάξεις τα μαλλιά σου από τις σπασμένες άκρες και τα ανεμοδαρμένα μήκη του χειμώνα, ανανεώνοντας ταυτόχρονα το στιλ σου. Μη φοβηθείς να τα κόψεις πιο κοντά, τα μαλλιά μεγαλώνουν πιο γρήγορα το καλοκαίρι, αφού ήδη από τα τέλη άνοιξης οι τρίχες μπαίνουν στη φάση αναγέννησης. Το κούρεμα βοηθάει τον θύλακα της τρίχας να αναπνεύσει απαλλαγμένος από βάρος, προάγοντας την ταχύτερη ανάπτυξη των μαλλιών.

Αντηλιακή προστασία
Όπως προστατεύεις το πρόσωπο και το σώμα από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου, το ίδιο να κάνεις και για τα μαλλιά σου. Χρησιμοποίησε καθημερινά τα αντίστοιχα αντηλιακά προϊόντα για τα μαλλιά που περιέχουν φίλτρα ενάντια στις καταστροφικές UV ακτίνες του ήλιου, τα προστατεύουν από τη φθορά και διατηρούν το χρώμα τους λαμπερό στην περίπτωση που είναι βαμμένα. Εάν περνάς πολλές ώρες «έξω», σκέψου και ένα καπέλο. Εκτός από τα μαλλιά, προστατεύεις το δέρμα του κεφαλιού από τις βλαβερές επιπτώσεις του ήλιου.

Βρεγμένα μαλλιά (πριν τη βουτιά)
Όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, μάθε πως τα βρεγμένα με καθαρό τρεχούμενο νερό μαλλιά απορροφούν λιγότερο αλάτι από τη θάλασσα ή χημικά και χλώριο από τις πισίνες. Ιδανικά, ξεπλένεις πάντα τα μαλλιά και όταν βγαίνεις από το νερό. Έχε πάντα ένα μπουκάλι με φρέσκο νερό με το οποίο μπορείς να τα ξεπλύνεις πρόχειρα.  

Η θαυματουργή σιλικόνη
Μπορεί το κοντίσιονερ να κάνει τα μαλλιά ευκολοχτένιστα, αλλά στα κεφάλια με λεπτές, άτονες τρίχες, ίσως φέρει το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα, αφού έχει την τάση να τα βαραίνει. Ένας εύκολος τρόπος να προστατέψεις τα λεπτά μαλλιά σου, να ενισχύσεις τις φυσικές τους άμυνες και να τα προστατέψεις από βλαβερούς εξωτερικούς ρυπογόνους παράγοντες, είναι η σιλικόνη. Δημιουργεί ένα προστατευτικό λεπτό φιλμ στην τρίχα, χαρίζοντας όγκο χωρίς να τα βαραίνει. Επιπλέον, η σιλικόνη παραμένει στα μαλλιά ακόμη και αν τα βρέξεις.

Ισορροπημένη διατροφή. Φρούτα και λαχανικά
Ό,τι κάνει καλό στο σώμα, κάνει καλό και στα μαλλιά. Λιπαρά ψάρια, άπαχο λευκό κρέας. Η πρωτεΐνη είναι βασικό στοιχείο και των μαλλιών και συμβάλλει στην ανάπτυξή τους. Συγκεκριμένες βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και λιπαρά οξέα παίζουν επίσης καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη υγιών μαλλιών: βιταμίνη C, βιταμίνη D, βιταμίνη E, ψευδάργυρος, σίδηρος, Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα.

Η σωστή θερμοκρασία
Το παγωμένο νερό δεν είναι πάντα ευχάριστο, ακόμη και τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες. Το πολύ ζεστό νερό, πάλι, καταστρέφει τα προστατευτικά έλαια της τρίχας που λειτουργούν ως φυσικό κοντίσιονερ, αφήνοντάς τα απογυμνωμένα και χωρίς λάμψη. Για να διατηρήσεις τα μαλλιά σου λαμπερά, τα λούζεις ιδανικά με χλιαρό νερό, κάνοντας ταυτόχρονα απαλό μασάζ στο κεφάλι.

Λιγότερο βούρτσισμα
Ειδικά όταν τα βουρτσίζεις με ακατάλληλες βούρτσες, όχι μόνο τα τραυματίζεις, αλλά και τα τραβάς «βίαια» από τον θύλακά τους. Χρησιμοποίησε βούρτσες με μαλακές τρίχες ή τις μικρές προστατευτικές μπίλιες στην άκρη και μην τα βουρτσίζεις ποτέ όταν είναι βρεγμένα. Σε αυτή την περίπτωση είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσεις μια χτένα.  

«Άσε τα μαλλάκια σου»
Κότσοι, κοτσίδες, κοτσιδάκια, σφιχτά και επιτηδευμένα. Όταν τα στιλιστικά παιχνίδια με τα μαλλιά σου γίνονται σε καθημερινή βάση μπορεί να προκαλέσουν σπάσιμο της τρίχας, θέτοντας σε κίνδυνο και την υγεία της ρίζας. Δεν είναι απαραίτητο να τα έχεις πάντα «πιασμένα» κάπως και όταν το κάνεις, φρόντιζε να είναι πιο χαλαρό το χτένισμα όσο πλησιάζεις κοντά στο δέρμα του κεφαλιού. Λύνε πάντα τα μαλλιά σου στο τέλος της μέρας, ανακάτευέ τα και κάνε απαλό μασάζ με τα δάκτυλά σου.  

Διάλειμμα διαρκείας στο στάιλινγκ
Για να έχεις πάντα όμορφα μαλλιά, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι, να μην κάνεις τίποτα! Εάν τα μαλλιά σου είναι ήδη ταλαιπωρημένα από το στάιλινγκ, κάνε ένα διάλειμμα. Περίτεχνα χτενίσματα, βουρτσίσματα, στεγνώματα, καυτός αέρας, μπούκλες, τραβήγματα, αφροί, μους, κεριά και λάδια. Όλα τα παραπάνω επιβαρύνουν την τρίχα με κατάλοιπα και φυσικά την τραυματίζουν.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ