Health & Fitness

Ο δρόμος του εθισμού στις ουσίες είναι σκοτεινός

Με αφορμή το βιβλίο του Νομπελίστα νευροεπιστήμονα, Eric Kandel, που μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά

63834-643587.jpg
Βασίλης Βενιζέλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο δρόμος του εθισμού στις ουσίες είναι σκοτεινός
© Mishal Ibrahim

Το βιβλίο του νομπελίστα νευροεπιστήμονα και ψυχίατρου, Eric Kandel, «Ο διαταραγμένος νους», για τη σύνδεση του καπνίσματος με τον εθισμό σε σκληρές ναρκωτικές ουσίες.

Κάποτε πιστεύαμε ισχυρά ότι ο ισχυρισμός του ΚΚΕ, σύμφωνα με τον οποίον η χρήση κάνναβης αποτελεί προπομπό για τη χρήση ηρωίνης, ήταν απλώς μία ακραία κοινωνικά συντηρητική θέση του κόμματος. Σήμερα δεν είμαστε τόσο σίγουροι ότι πρόκειται περί συντηρητισμού και αυτό όχι επειδή έχει αποδειχθεί η ως άνω σχέση της χρήσης κάνναβης με την χρήση της ηρωίνης, αλλά επειδή επιδημιολογικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η χρήση ορισμένων εθιστικών ουσιών αυξάνει την πιθανότητα για χρήση άλλων εθιστικών ουσιών.

Αποκαλυπτικά είναι όσα γράφει ο Νομπελίστας νευροεπιστήμονας και ψυχίατρος, Eric Kandel, στο εξαιρετικό βιβλίο του με τίτλο «Ο διαταραγμένος νους», το οποίο μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις θαυμάσιες Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, σε μία αξιοθαύμαστη μετάφραση της Έρσης Μπομπολέση.

Γράφει ο Νομπελίστας συγγραφέας, Eric Kandel, ότι η Denise Kandel, στο πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ έχει χρησιμοποιήσει επιδημιολογικές μελέτες νέων ανθρώπων, προκειμένου να δείξει ότι το απλό κάπνισμα νικοτίνης, απλού τσιγάρου δηλαδή, είναι ένα καταλυτικό πρώτο βήμα προς τον εθισμό στην… κοκαΐνη ή την ηρωίνη.

Μάλιστα, συνεχίζει ο Νομπελίστας, η Denise Kandel, ο Amir Levine και οι επιστημονικοί συνεργάτες τους έχουν βρει ότι εάν ποντίκια εκτεθούν σε νικοτίνη, τότε οι νευρώνες τους οι οποίοι προσλαμβάνουν ντοπαμίνη τροποποιούνται με τέτοιον τρόπο ώστε να ανταποκρίνονται πιο έντονα στην κοκαΐνη.

Ο Eric Kandel, λοιπόν, καταγράφει το συμπέρασμα, σύμφωνα με το οποίο η μείωση του αριθμού των καπνιστών, των απλών καπνιστών τσιγάρων, αλλά και ηλεκτρονικών τσιγάρων νικοτίνης, θα οδηγήσει σε μείωση και άλλων ειδών εθισμού.

Είναι προφανές, λοιπόν, και πρέπει να το υπογραμμίσουμε, ότι ο νόμος για την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημοσίους χώρους στην χώρα μας, ο νόμος του τέως υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, δηλαδή, δεν έχει οδηγήσει απλώς και μόνο στη δραστική μείωση του αριθμού των καπνιστών (νικοτίνης) στη χώρα μας, στοιχείο το οποίο έχει επιβεβαιώσει και η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ), μπορεί να συμβάλλει επίσης ή ίσως ακόμη και να έχει ήδη συμβάλλει στον δραστικό περιορισμό του αριθμού των εθισμένων στη νικοτίνη συμπολιτών μας οι οποίοι κάποια στιγμή στο ορατό μέλλον θα δοκιμάσουν ατυχώς να νιώσουν ικανοποίηση με την καπνιστή χρήση κοκαΐνης ή ηρωίνης.

Εκείνο το οποίο πρέπει να θυμόμαστε όλοι μας είναι ότι η μάχη ενός ατόμου εναντίον του εθισμού του δεν προϋποθέτει μόνον μεγάλη προσπάθεια και εγρήγορση εκ μέρους του ατόμου αυτού, αλλά αποτελεί επίσης μία διεργασία η οποία διαρκεί εφ’ όρου ζωής, γράφει ο Eric Kandel και προειδοποιεί: «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει μέθοδος ίασης από τον εθισμό».

Με άλλα λόγια, με τα λόγια του αείμνηστου κορυφαίου Έλληνα καθηγητή Ψυχιατρικής, ακαδημαϊκού, σημαντικού διανοούμενου και ανθρωπιστή, Κώστα Στεφανή, «η καλύτερη πρόληψη έναντι του εθισμού από τα ναρκωτικά είναι να μην μπλέξεις ποτέ με τα ναρκωτικά»... 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ