Health & Fitness

Νέα φαρμακευτική ουσία κατά της υψηλής χοληστερόλης

Ένα καινούργιο σκεύασμα καταπολεμά τη λεγόμενη «κακή» χοληστερόλη, που βλάπτει την καρδιαγγειακή υγεία

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Nexletol: Το νέο σκεύασμα και η φαρμακευτική ουσία κατά της υψηλής χοληστερόλης
© Westend61

Nexletol: Το νέο σκεύασμα και η φαρμακευτική ουσία κατά της υψηλής χοληστερόλης

Οι στατίνες έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια για τη μείωση της «κακής» χοληστερόλης που είναι παράγοντας κινδύνου για καρδιακή νόσο. Αλλά, δεν είναι αποτελεσματικές αν δεν αλλάξουμε τη διατροφή μας και το στιλ της ζωής μας. Επίσης, έχουν κάποιες ενοχλητικές παρενέργειες όπως οι μυϊκοί πόνοι που οδηγούν μερικούς ανθρώπους στο να σταματήσουν να τις παίρνουν. Καινούργιες έρευνες προτείνουν ένα άλλο φάρμακο, το βεμπεδοϊκό οξύ (Nexletol) που φαίνεται πολλά υποσχόμενο. Ωστόσο, οι αλλαγές στις συνήθειες είναι απαραίτητες όταν κάποιος εμφανίζει υψηλή χοληστερόλη.

Τα πορίσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine, δείχνουν ότι το βεμπεδοϊκό οξύ -ένας αναστολέας της τριφωσφο-νιτρικής λυάσης αδενοσίνης (ACL)- εμποδίζει τη σύνθεση της χοληστερόλης στο ήπαρ. Στις κλινικές δοκιμές πήραν μέρος 14.000 ασθενείς με υψηλό κίνδυνο καρδιακής νόσου εκ των οποίων οι 7.000 πήραν Nexletol και υπόλοιποι placebo. Η δοκιμή διήρκεσε 3 χρόνια. Οι ερευνητές βρήκαν ότι σε όσους πήραν το Nexletol η χοληστερόλη μειώθηκε κατά 21%. Δεν είναι αμελητέο, αλλά ούτε ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Εξάλλου, οι παρενέργειες δεν λείπουν: το Nexletol αυξάνει το ουρικό οξύ στο αίμα, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει ποδάγρα και πέτρες στη χολή. Προφανώς, άτομα με τάση για αυξημένο ουρικό οξύ δεν πρέπει να πάρουν Nexletol και να βολευτούν με τις στατίνες.

Ο Joshua Knowles, καθηγητής καρδιολογίας στο Στάνφορντ δεν φάνηκε ενθουσιασμένος από τις ιδιότητες του Nexletol: «Οι στατίνες μειώνουν την κακή χοληστερόλη (LDL) κατά μέσον όρο στο 50%, ενώ το Nexletol κατά 25%. Άρα συνιστώνται για όσους δεν μπορούν να πάρουν στατίνες: όχι πάνω από 2%, το μάξιμουμ 5% των ασθενών.» Σύμφωνα με τον Knowles, μερικοί άνθρωποι δεν παίρνουν στατίνες από τον φόβο των παρενεργειών, όχι επειδή τις έχουν βιώσει. Η διαφορά μεταξύ στατινών και Nexletol είναι ότι το βεμπεδοϊκό οξύ είναι ενεργό μόνο στο ήπαρ, όχι ατους μυς. Τέλος, για τα άτομα που έχουν κληρονομική προδιάθεση υπερχοληστερολαιμίας συνιστάται συνδυασμός στατινών και βεμπεδοϊκού οξέος: η προδιάθεση ανεβάζει το επίπεδο της LDL γύρω στα 300mg/dL, ενώ η φυσιολογική τιμή πρέπει να είναι κάτω από 115 ή ακόμα μικρότερη αν έχει προηγηθεί έμφραγμα μυοκαρδίου.

Η χοληστερόλη βρίσκεται στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού, καθώς και σε τροφές, όπως το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά. Μικρή ποσότητα χοληστερόλης είναι απαραίτητη για να διατηρούνται τα αποθέματα βιταμίνης D στον οργανισμό, για να μην διαταράσσονται τα επίπεδα ορμονών και για να διενεργείται ομαλά η πέψη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ