Health & Fitness

Ρομποτική χειρουργική: Ένα ισχυρό «όπλο» στην αντιμετώπιση των ουρολογικών παθήσεων

Οι Αριστείδης Καραγιάννης, Διευθυντής Ουρολόγος, και Ανδρέας Καραγιάννης, Επιμελητής Ουρολόγος, Ευρωκλινική Αθηνών, εξηγούν τα πλεονεκτήματα της μεθόδου 

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρομποτική χειρουργική

Ρομποτική χειρουργική: Τι είναι, πώς εφαρμόζεται και πότε χρησιμοποιείται και ποια τα πλεονεκτήματα της μεθόδου

Τι είναι η ρομποτική χειρουργική;
Η ρομποτική χειρουργική είναι η εξέλιξη της απλής/συμβατικής λαπαροσκοπίας, η οποία γίνεται μέσω του υπερσύγχρονου ρομποτικού συστήματος DaVinci® και έχει όλα τα πλεονεκτήματα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής όπως: λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, μικρότερη απώλεια αίματος, διάρκεια νοσηλείας και επιπλοκές, αλλά και καλύτερα λειτουργικά και ογκολογικά αποτελέσματα για τους ασθενείς. Είναι μια καθιερωμένη μέθοδος που εφαρμόζει η ομάδα μας στην Ευρωκλινική για πάνω από μία δεκαπενταετία.

Αριστείδης Καραγιάννης, Διευθυντής Ουρολόγος
Αριστείδης Καραγιάννης

Πώς εφαρμόζεται η ρομποτική χειρουργική στην ουρολογία;
Έχει απόλυτη ένδειξη για όλες τις βαρείες ουρολογικές επεμβάσεις, αλλά έχει ιδιαίτερη εφαρμογή για τη θεραπεία των καρκίνων ουροποιητικού, ιδίως στις περιπτώσεις που πρέπει να διατηρήσουμε σημαντικές δομές και λειτουργίες (στύση, εγκράτεια ούρων, νεφρική λειτουργία).

Ρομποτική χειρουργική για τον προστατικό καρκίνο
Η πιο συχνή επέμβαση που πραγματοποιείται ρομποτικά είναι για τον καρκίνο του προστάτη. Παρότι είναι ο πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες στην Ευρώπη, είναι μόλις ο 5ος σε θνησιμότητα (1 στους 7 άνδρες θα διαγνωσθεί με καρκίνο προστάτη, αλλά μόνο 1 στους 26 θα πεθάνει). Η αύξηση του PSA, η θετική δακτυλική εξέταση και η πολυπαραμετρική μαγνητική οδηγούν στη διάγνωση μέσω βιοψίας. Όταν διαγνωσθεί έγκαιρα και είναι κλινικά εντοπισμένος μέσα στον προστάτη, μπορεί να θεραπευθεί με τη ρομποτική ριζική προστατεκτομή με 10ετή επιβίωση πάνω από 95% και με ανώτερα λειτουργικά αποτελέσματα όσον αφορά την εγκράτεια και τη στύση συγκριτικά με τις συμβατικές μεθόδους. Η ρομποτική προσέγγιση, εκτός του ότι προσφέρει εξαιρετικά ογκολογικά αποτελέσματα, έχει πολύ λιγότερη απώλεια αίματος και μετεγχειρητικό πόνο, μικρότερες ουλές, λιγότερα μετεγχειρητικά στενώματα ουρήθρας, 4 φορές μικρότερο κίνδυνο για θρομβοεμβολικά συμβάματα, ενώ η επάνοδος της εγκράτειας και της στυτικής λειτουργίας είναι ταχύτερη. Παράλληλα, χρειάζονται μόνο 1-2 ημέρες νοσηλείας, με τάχιστη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες και την εργασία. Για όλους αυτούς τους λόγους η ρομποτική ριζική προστατεκτομή είναι πλέον η τεχνική εκλογής για τον προστατικό καρκίνο.

Ρομποτική χειρουργική για νεφρικούς όγκους
Σε νεφρικούς όγκους, μέχρι και 7 εκ., δεν χρειάζεται να θυσιάσουμε όλο τον νεφρό, όπως κάναμε παλαιότερα, αλλά με τη δυνατότητα που μας δίνει η ρομποτική χειρουργική μέσω της τεχνητής νοημοσύνης και επαυξημένης πραγματικότητας μπορούμε να αφαιρέσουμε μόνο τον όγκο και να διατηρήσουμε τον νεφρό πραγματοποιώντας μερική νεφρεκτομή, προκειμένου να σωθεί όσο περισσότερο λειτουργικό τμήμα του νεφρού και να ελαττωθεί η πιθανότητα μελλοντικής νεφρικής ανεπάρκειας, η οποία με τη σειρά της προδιαθέτει σε καρδιαγγειακή νοσηρότητα και αυξημένη θνητότητα. Με την έγκαιρη διάγνωση και τη χειρουργική αντιμετώπιση με τη μερική νεφρεκτομή έχουμε πολύ μεγάλες πιθανότητες ίασης που είναι από 80% έως 100%.

Ανδρέας Καραγιάννης
Ανδρέας Καραγιάννης

Ρομποτική χειρουργική για τον καρκίνο ουροδόχου κύστεως
Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος του ουροποιητικού στην Ευρώπη. Η ανοικτή ριζική κυστεκτομή αποτελούσε μέχρι πρότινος τη θεραπεία εκλογής του τοπικά εντοπισμένου μυοδιηθητικού καρκινώματος της ουροδόχου κύστης. Η επέμβαση παραμένει τεχνικά πολύ απαιτητική, όπου σκοπός της είναι η εξαίρεση της ουροδόχου κύστης με τον καρκίνο, ενώ πάντα περιλαμβάνεται και εκτεταμένος πυελικός λεμφαδενικός καθαρισμός και εκτροπή ούρων ή ορθότοπη δημιουργία νέας κύστης από τμήμα εντέρου (νεοκύστη). Παράλληλα, στους άνδρες αφαιρείται ο προστάτης και οι σπερματοδόχες κύστεις, ενώ στις γυναίκες η μήτρα, οι σάλπιγγες και τμήμα του κόλπου. Συνοδεύεται συχνά από σημαντική απώλεια αίματος διεγχειρητικά, παρατεταμένη νοσηλεία (6-10 ημέρες), ενώ σε σύγχρονες σειρές η θνητότητα αγγίζει το 2% και η μετεγχειρητική νοσηρότητα φτάνει το 30%. Η ρομποτική ριζική κυστεκτομή συνδυάζει τα προτερήματα της ελάχιστης επεμβατικότητας με μικρότερη απώλεια αίματος και λιγότερες ή καθόλου μεταγγίσεις, μικρότερο χρόνο νοσηλείας, ταχύτερη ανάρρωση, ενώ παράλληλα μειώνονται οι διεγχειρητικές επιπλοκές κατά 30%. Τα ογκολογικά αποτελέσματα είναι εξαιρετικά και εξίσου καλά με την ανοικτή  χειρουργική. Μειονεκτήματα της ρομποτικής ριζικής κυστεκτομής είναι το αυξημένο κόστος, μεγαλύτερος χειρουργικός χρόνος και το ότι πρόκειται για μία ιδιαίτερα απαιτητική τεχνική που χρειάζεται εκτεταμένη εκπαίδευση και εμπειρία. 

Ρομποτική χειρουργική για καλοήθεις ουρολογικές παθήσεις
Παράλληλα, όμως, με τη ρομποτική αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά και καλοήθεις παθήσεις που χρειάζονται επανορθωτικά χειρουργεία, όπως η στένωση της πυελοουρητηρικής συμβολής με την πυελοπλαστική, στενώματα ουρητήρα με επανεμφύτευση ουρητήρων αλλά και τεράστια καλοήθη προστατικά αδενώματα με διακυστική προστατεκτομή.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.