Health & Fitness

Η πρόκληση του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού

Η αντιμετώπισή του γίνεται με συνδυασμό θεραπειών όπως η χειρουργική επέμβαση, η χημειοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία και τα καινοτόμα φάρμακα

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού: H θεραπευτική αντιμετώπιση και η Καμπάνια Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης «ΣΥΜΒΟΛΟ ΜΑΣ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ» της Gilead Sciences.

Ο καρκίνος του μαστού είναι, παγκοσμίως, ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες. Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες θα παρουσιάσει καρκίνο του μαστού.

Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος (μαστογραφία, υπέρηχος) οδηγεί έγκαιρα σε πρώιμη διάγνωση και οι θεραπευτικές εξελίξεις έχουν αυξήσει σημαντικά τη δυνατότητα ίασης των γυναικών που νοσούν από καρκίνο του μαστού.

Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού αποτελεί μια ιδιαίτερη κατηγορία του καρκίνου του μαστού, παρουσιάζεται σε περίπου 1 στις 5 γυναίκες που πάσχουν, δηλαδή αποτελεί το 10-20% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού.

Οποιαδήποτε γυναίκα μπορεί να παρουσιάσει έναν τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού. Ωστόσο, έχει διαπιστωθεί ότι είναι πιο πιθανό να παρουσιαστεί στις νεότερες γυναίκες.

Δηλαδή, απαντάται πιο συχνά σε νεαρές γυναίκες που αναπτύσσουν καρκίνο του μαστού πριν από την ηλικία των 40 ή 50 ετών σε αντίθεση με τις μεγαλύτερες ηλικίες, όπου είναι πιο συχνοί άλλοι τύποι καρκίνου του μαστού.

Είναι μία επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού, έχει υψηλότερο βαθμό κακοήθειας από τους άλλους τύπους καρκίνου του μαστού, έχει πιο επιθετική κλινική συμπεριφορά, σχετίζεται με δυσμενή πρόγνωση, απαιτεί ειδική θεραπευτική προσέγγιση και εμφανίζει αυξημένη συσχέτιση με συγκεκριμένες κληρονομούμενες γονιδιακές μεταλλάξεις ιδίως του γονιδίου BRCA1. 

Ονομάστηκε τριπλά αρνητικός γιατί αφορά σε όγκους του μαστού που δεν εκφράζουν ορμονικούς υποδοχείς οιστρογόνων και προγεστερόνης αλλά ούτε και την ογκοπρωτεΐνη HER2.

Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν μπορούμε να στοχεύσουμε τους όγκους αυτούς ούτε με ορμονική θεραπεία αλλά ούτε και με τα σύγχρονα anti -HER2 φάρμακα.

Τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού: Θεραπευτική αντιμετώπιση

Τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στη θεραπεία για τον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού. Όπως και οι άλλες μορφές καρκίνου του μαστού, ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού αντιμετωπίζεται με συνδυασμό θεραπειών όπως η χειρουργική επέμβαση, η χημειοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία και τα καινοτόμα φάρμακα.

Ο συνδυασμός της κλασικής θεραπευτικής αγωγής με νέα καινοτόμα φάρμακα, όπως η ανοσοθεραπεία, προσφέρει σημαντικό όφελος στις ασθενείς. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια με την έγκριση στοχευμένων θεραπειών και για αυτό το νεόπλασμα, η χημειοθεραπεία δεν είναι η μόνη θεραπευτική επιλογή με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί η επιβίωση των ασθενών και ταυτόχρονα να έχουμε διαθέσιμες καλύτερα ανεκτές θεραπείες, άρα και καλύτερη ποιότητα ζωής για τις ασθενείς.

«ΣΥΜΒΟΛΟ ΜΑΣ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ» Καμπάνια Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Τριπλά Αρνητικό Καρκίνο Μαστού στις 3 Μαρτίου, η Gilead Sciences ανέλαβε πρωτοβουλία για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τον συγκεκριμένο υπότυπο καρκίνου.

Με κεντρικό μήνυμα «ΣΥΜΒΟΛΟ ΜΑΣ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ» στοχεύει να βοηθήσει όλους να κατανοήσουμε πως ο Τριπλά Αρνητικός Καρκίνου του Μαστού διαφέρει και απαιτεί εξειδικευμένη και έγκαιρη ενημέρωση των ασθενών.

Με την πρωτοβουλία της η Gilead Sciences επιδιώκει να κάνει πιο διακριτό τον συγκεκριμένο υπότυπο, μέσω της πρόσκλησης που απευθύνει για ενημέρωση και προληπτικό έλεγχο με τελικό στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή του.

Την καμπάνια «ΣΥΜΒΟΛΟ ΜΑΣ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ» της Gilead Sciences, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδας (Ε.Ο.Π.Ε.), υποστηρίζουν η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ.), ο Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου – ΑγκαλιάΖΩ και ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών Κ.Ε.Φ.Ι.