Health & Fitness

ΠΟΥ: Ανησυχητική η κατάσταση με τη γρίπη των πτηνών

Mετά τον θάνατο μιας 11χρονης στην Καμπότζη

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
gripi-ptinon

ΠΟΥ: Ανησυχητική η κατάσταση με τη γρίπη των πτηνών

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεργάζεται με τις αρχές της Καμπότζης ύστερα από τον εντοπισμό δύο επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε ανθρώπους της γρίπης των πτηνών τύπου H5N1 εντός της ίδιας οικογένειας.

Χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «ανησυχητική» λόγω της πρόσφατης αύξησης στα κρούσματα σε πτηνά και θηλαστικά, η δρ Σίλβι Μπράιαντ, διευθύντρια της υπηρεσίας ετοιμότητας και πρόληψης επιδημιών και πανδημιών, δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων που έγινε διαδικτυακά ότι ο ΠΟΥ αναθεωρεί την αξιολόγηση κινδύνου διεθνώς υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων.

Η υπηρεσία υγείας των Ηνωμένων Εθνών χαρακτήρισε νωρίτερα αυτό τον μήνα χαμηλό το επίπεδο κινδύνου για τους ανθρώπους από τη γρίπη των πτηνών.

Χθες, οι αρχές στην Καμπότζη ανακοίνωσαν τον θάνατο ενός 11χρονου κοριτσιού εξαιτίας της γρίπης των πτηνών τύπου H5N1, και άρχισαν τη διενέργεια τεστ σε 12 από τις επαφές της.

«Η παγκόσμια κατάσταση του H5N1 είναι ανησυχητική δεδομένης της παγκόσμιας εξάπλωσης του ιού στα πτηνά σε όλο τον κόσμο και τις αυξανόμενες αναφορές κρουσμάτων σε θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων», δήλωσε η Μπράιαντ. «Ο ΠΟΥ λαμβάνει πολύ σοβαρά τον κίνδυνο από τον ιό και προτρέπει αυξημένη επαγρύπνηση από όλες τις χώρες».

O κίνδυνος μετάδοσης στον άνθρωπο είναι χαμηλός αλλά οι κυβερνήσεις πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Τους τελευταίους μήνες έχουν εξάλλου καταγραφεί αρκετά περιστατικά μετάδοσης σε θηλαστικά: το στέλεχος Η5Ν1 έχει σκοτώσει αλεπούδες και φώκιες στη Βρετανία, μια γάτα στη Γαλλία και αρκούδες στις ΗΠΑ.

Πώς μπορεί να μεταδοθεί σε άνθρωπο

Ως γρίπη των πτηνών, αναφέρεται συνήθως ο τύπος γρίπης Α. Αν και ο τύπος Α είναι προσασμοσμένος στα πτηνά, μπορεί επίσης να προσαρμοστεί και να μεταδοθεί και στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα στελέχη της γρίπης διακρίνονται σε 2 τύπους ανάλογα με την μεταδοτικότητα τους, στους υψηλά μεταδοτικούς ή ελάχιστα μεταδοτικούς.

Ο πλέον υψηλά μεταδοτικός τύπος είναι ο H5N1, ο οποίος εμφανίστηκε στην Κίνα το 1996.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, στο πλαίσιο της προφύλαξης της υγείας όσων ανθρώπων ήρθαν σε επαφή με μολυσμένα πτηνά από τον ιό της γρίπης (γρίπη των πτηνών), η τοπική Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας σε συνεργασία με την τοπική υπηρεσία Κτηνιατρικής θα πρέπει:

Α) Να προβεί σε διερεύνηση/καταγραφή όλων των ατόμων που ήρθαν σε επαφή με τα μολυσμένα πτηνά και να συμπληρώσει του “ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΜΟΛΥΣΜΕΝΑ/ΝΟΣΟΥΝΤΑ Ή ΝΕΚΡΑ ΠΤΗΝΑ ΜΕ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ”.

Β) Να ενημερώσει τα παραπάνω άτομα ότι σε περίπτωση που εμφανίσουν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής (πυρετός >38° C, βήχας, δύσπνοια, επιπεφυκίτις) ή ακόμα και γαστρεντερίτιδας εντός 10 ημερών από την τελευταία επαφή που είχαν με τα μολυσμένα πτηνά.

Να αναζητήσουν άμεση κλινική εκτίμηση. Να κάνουν αδιάλειπτη χρήση μάσκας FFP2 (KN95) και να ενημερώσουν κατά την άφιξη το νοσοκομείο και τον Ιατρό ότι ήρθαν σε επαφή με μολυσμένο πτηνό με γρίπη των πτηνών. Να αυτοπεριοριστούν στο σπίτι ελαχιστοποιώντας τις μετακινήσεις ακόμα και εντός οικίας έως ότου αποκλειστεί ο ιός της γρίπης των πτηνών.

Γ) Να αποστείλει άμεσα στο zoonoses@eody.gov.gr το “ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΜΟΛΥΣΜΕΝΑ/ΝΟΣΟΥΝΤΑ Ή ΝΕΚΡΑ ΠΤΗΝΑ ΜΕ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ” και να το αποστείλει εκ νέου αφού συμπληρωθούν 10 ημέρες από την τελευταία επαφή των εκτεθέντων ατόμων με τα μολυσμένα πτηνά συμπληρώνοντας τότε και τη στήλη που αφορά την τελική έκβαση.

Κατά την αποστολή του δελτίου να τηρηθούν οι ίδιοι κανόνες που ισχύουν για την προστασία προσωπικών δεδομένων κατά την αποστολή/παραλαβή δελτίων νοσημάτων υποχρεωτικής δήλωσης (λογισμικό κρυπτογράφησης).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ