Health & Fitness

Podcast Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | Πώς να φροντίζετε τον νου σας για να έχετε ηρεμία και διαύγεια

Τρεις ιδέες που μπορούν να σας βοηθήσουν να έχετε έναν ήρεμο, ήσυχο νου

Ξένια Κούρτογλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Σύμφωνα με σύγχρονες στατιστικές, ο μέσος άνθρωπος δέχεται σήμερα 5000 μηνύματα την ημέρα μέσα από τα ΜΜΕ, το internet, τα σόσιαλ και τις οθόνες στις οποίες εκτίθεται συνεχώς, ενώ πριν 20 χρόνια, ο αριθμός αυτός ήταν 500. Το αποτέλεσμα όλων αυτών των ερεθισμάτων είναι το μυαλό μας να βρίσκεται συνέχεια σε εγρήγορση, να κατακλύζεται από σκέψεις κυρίως αρνητικές και να μην μπορούμε να συγκεντρωθούμε εύκολα εστιάζοντας σε κάτι που θέλουμε να κάνουμε. Γι’ αυτό και πολύ συχνά συναντάμε ακόμα και σε μικρά παιδιά το φαινόμενο της διάσπασης προσοχής. Πώς μπορούμε όμως μέσα από τις καθημερινές μας συνήθειες να εξασφαλίζουμε ένα καθαρό νου, με διαύγεια στη σκέψη; Θα μοιραστώ μαζί σας τρεις ιδέες που αποδεδειγμένα μπορούν να σας βοηθήσουν να έχετε έναν ήρεμο, ήσυχο νου. 

Καθημερινά, επιλέγετε ωφέλιμες και θετικές σκέψεις: οι σκέψεις μας είναι δικές μας, πηγάζουν από τον δικό μας νου, όμως δεν μας κατέχουν. Ο καθένας ανά πάσα στιγμή επιλέγει την σκέψη που θα κάνει: οι σκέψεις μοιάζουν σαν ένα μεγάλο μπουφέ: Εμείς θαδιαλέξουμε αν θα φάμε κάτι που μας ωφελεί ή κάτι που μας βλάπτει. Για παράδειγμα, αν ένα παιδί που ετοιμάζεται να δώσει Πανελλήνιες σκέφτεται «αν δεν πετύχω, θα καταστραφώ» κατακλύζεται από ανησυχία που δεν το βοηθά καθόλου. Αν όμως επιλέξει να σκεφτεί «έχω προετοιμαστεί πολύ καλά και θα πετύχω, αλλά κι αν δεν πετύχω, δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου», τότε θα νιώθει πολύ πιο ήρεμο, με περισσότερες πιθανότητες να τα καταφέρει. 

Κάντε συνήθεια να παρατηρείτε τις σκέψεις σας: πολλές φορές μέσα στην ημέρα κάντε ένα βήμα πίσω και αναρωτηθείτε: τι σκέφτομαι τώρα; Με βοηθάει αυτή η σκέψη; Κι αν δεν σας βοηθάει αλλάξτε την. Αν το κάνετε αυτό αρκετές φορές την ημέρα για λίγο καιρό, θα σας γίνει συνήθεια και θα σας βοηθάει να χτίζετε ψυχική ανθεκτικότητα, ψυχραιμία και δύναμη μπροστά στις δυσκολίες.

Κάντε καθημερινά 10 λεπτά διαλογισμό, ησυχάζοντας τον νου: διαλογισμό δεν κάνουν μόνο οι γιόγκι στην Ινδία. Ο διαλογισμός πλέον έχει υιοθετηθεί σε καθημερινή βάση από όλους τους ηγέτες του δυτικού κόσμου γιατί έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην ηρεμία και την διαύγεια του νου, στο χτίσιμο ψυχικής ανθεκτικότητας, στην εξάλειψη του στρες και του άγχους. Σας προτείνω να μένετε στη σιωπή για 10 λεπτά κάθε πρωί, εστιάζοντας στην αναπνοή σας, ήρεμα χαρίζοντας αυτό τον λίγο χρόνο ησυχίας στον εαυτό σας. Μετά από λίγο καιρό θα νιώθετε πολύ περισσότερη ηρεμία, ενώ το άγχος και το στρες θα υποχωρούν.


Τι θα ακούσετε στο podcast «Ζήσε με αγάπη» με την Ξένια Κούρτογλου

Για μένα η Ψυχική Ανθεκτικότητα είναι η απάντηση στις συνεχείς αλλαγές της ζωής σε όλους τους τομείς της, και μέσα από το Podcast μου μαθαίνεις πώς να χτίζεις κι εσύ εκείνες τις ψυχικές αντοχές που σε βοηθούν να αντιμετωπίζεις με επιτυχία τις συνεχείς αλλαγές της ζωής, προσωπικά και επαγγελματικά.

Αφορμή γι' αυτό το ξεκίνημα μπορεί να είναι και για σένα μια μεγάλη δυσκολία, μια απώλεια που περνάς, ή οι γενικότερες συνθήκες της εποχής μας που συνεχώς μας καλούν να αυξάνουμε τις αντοχές και τα όριά μας.

Η λύση έρχεται πάντα μέσα από την ανακάλυψη της εσωτερικής μας δύναμης. Γι’ αυτό και σου προτείνω να ζεις με α.γ.α.π.η. μέσα από μια δική μου, φρέσκια ανάγνωση, όπου:

Α – πο μέσα: ό,τι κι αν ψάχνεις απ’ έξω –αγάπη, ευτυχία, ευημερία– δεν το βρίσκεις

Γ – ιατρεύομαι: η χαρά και η πληρότητα έρχονται μέσα από το εσωτερικό σου ταξίδι

Α – νακαλύπτω: βρίσκεις την δική σου αλήθεια, εκτιμάς την δική σου μοναδικότητα

Π – ροχωρώ: καθώς εξελίσσεσαι, διευρύνεσαι σε όλο και μια καλύτερη εκδοχή σου

Η – γούμαι: γίνεσαι ο ηγέτης του εαυτού σου, με το τιμόνι της ζωής σου στα χέρια σου

Στο ενεργητικό μου έχω μια επιχειρηματική καριέρα 35 χρόνων με πολλές προκλήσεις και περιπέτειες και μια προσωπική ζωή απαιτητική και πολυτάραχη. Για 35+ χρόνια ασχολούμαι με την μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, και για 20+ χρόνια εμβάθυνα στον χώρο της ψυχικής υγείας και της προσωπικής ανάπτυξης, και συνεχίζω.

Σ’ αυτό το Podcast, σε κάθε επεισόδιο, μαθαίνεις πώς να διαχειρίζεσαι καταστάσεις, ανθρώπους, σχέσεις, αναποδιές και ατυχίες και να βγαίνεις μέσα από αυτές με περισσότερη δύναμη και σοφία. Κι ακόμα, εμπνέεσαι από διαφορετικούς τρόπους σκέψης για όλα αυτά που σε απασχολούν, και αποκτάς πρακτικές λύσεις για να τα αντιμετωπίζεις.

Εύχομαι αυτές οι μικρές σταγόνες από την επιστήμη και την εμπειρία να σε βοηθήσουν να εξελίσσεσαι συνεχώς και να απολαμβάνεις μια όμορφη ζωή.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ