Health & Fitness

Podcast Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | Πώς να φροντίζετε το σώμα σας ώστε να έχετε καλή υγεία

Οι τρεις τομείς που χρειάζεται να φροντίζετε καθημερινά

Ξένια Κούρτογλου, ΜSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Χωρίς αμφιβολία, η υγεία είναι ο σημαντικότερος τομέας στην ζωή μας. Από τη φύση του, το σώμα μας είναι ένας άρτιος οργανισμός που λειτουργεί στην εντέλεια, χωρίς να κάνουμε κάτι εμείς γι’ αυτό: δεν λέμε εμείς στην καρδιά μας να χτυπήσει, ούτε στους πνεύμονές μας να αναπνεύσουν, ούτε στο πεπτικό μας σύστημα να μεταβολίσει τις τροφές. Όλα γίνονται μόνα τους με τον τρόπο που μόνο η σοφή φύση γνωρίζει. Όμως, την καλή σωματική μας υγεία μακροπρόθεσμα μπορούμε να την εξασφαλίσουμε υιοθετώντας κάποιες καλές καθημερινές συνήθειες, που αν τςι κάνουμε «τρόπο ζωής» θα νιώθουμε καλά στο τώρα, στο μέλλον, και προστατευμένοι από ασθένειες. Σήμερα θα εστιαστώ σε τρεις τομείς που χρειάζεται να φροντίζετε καθημερινά, ώστε να απολαμβάνετε ένα υγιές σώμα, γεμάτο ενέργεια και ευεξία:

  1. Η διατροφή μας. χρειάζεται να προσέξουμε την ποσότητα, την ποιότητα, την ποικιλία και τον ρυθμό με τον οποίο τροφοδοτούμε το σώμα μας. Αποφύγετε τελείως οτιδήποτε είναι επεξεργασμένο: άσπρη ζάχαρη, άσπρα αλεύρια, μεταλλαγμένα λιπαρά, και ότι περιέχει ουσίες βλαβερές για τον οργανισμό. Τρώτε σε τακτά χρονικά διαστήματα: ο σπουδαίος γιατρός Deepak Chopra λέει «να τρως όταν πεινάς, αλλά όταν δεν πεινάς, να μην τρως. Φροντίστε να σας αρέσουν αυτά που τρώτε: το φαγητό είναι μια απόλαυση που ικανοποιεί την γεύση, την όσφρηση, την όραση. Ακόμα και μόνοι σας, περιποιηθείτε τον εαυτό σας όπως τους καλεσμένους σας. Πίνετε τουλάχιστον δύο λίτρα νερό την ημέρα: το σώμα μας είναι κατά 70% νερό επομένως χρειάζεται να είναι συνεχώς καλά ενυδατωμένο και μάλιστα με καλή ποιότητα νερού.
  2. Η σωματική μας εξάσκηση. Το σώμα μας χρειάζεται κίνηση και εξάσκηση για να διατηρείται λειτουργικό, ευέλικτο, ευλύγιστο και υγιές. Επιλέξτε ένα τρόπο άσκησης που σας ευχαριστεί και σας αναζωογονεί: περπάτημα ή τρέξιμο στη φύση, γυμναστήριο ή Miha Bodytec, κάποιο άθλημα ή χορό, yoga, pilates, πολεμικές τέχνες, ότι σας αρέσει, και κάντε το καθημερινή συνήθεια. 
  3. Η ανάπαυση. είμαστε φτιαγμένοι για να αναλώνουμε ενέργεια και να ανανεώνουμε ενέργεια. Χρειαζόμαστε διαλείμματα ξεκούρασης για να δίνουμε στο σώμα την ευκαιρία να ανανεώνεται, καθώς και καλό βραδινό ύπνο: αποφύγετε το βαρύ φαγητό πριν τον ύπνο, απομακρύνετε κινητά και οθόνες την ώρα που κοιμάστε και φροντίστε το περιβάλλον και ο χώρος να εξασφαλίζουν την ηρεμία που χρειάζεστε για να κοιμηθείτε καλά.

Και μην ξεχνάτε: το σώμα μας είναι ένα δώρο, ο ναός της ψυχής μας, και είμαστε οι μόνοι και πρώτοι υπεύθυνοι για να το διατηρήσουμε ζωηρό και υγιές, όπως του αξίζει.


Τι θα ακούσετε στο podcast «Ζήσε με αγάπη» με την Ξένια Κούρτογλου

Για μένα η Ψυχική Ανθεκτικότητα είναι η απάντηση στις συνεχείς αλλαγές της ζωής σε όλους τους τομείς της, και μέσα από το Podcast μου μαθαίνεις πώς να χτίζεις κι εσύ εκείνες τις ψυχικές αντοχές που σε βοηθούν να αντιμετωπίζεις με επιτυχία τις συνεχείς αλλαγές της ζωής, προσωπικά και επαγγελματικά.

Αφορμή γι' αυτό το ξεκίνημα μπορεί να είναι και για σένα μια μεγάλη δυσκολία, μια απώλεια που περνάς, ή οι γενικότερες συνθήκες της εποχής μας που συνεχώς μας καλούν να αυξάνουμε τις αντοχές και τα όριά μας.

Η λύση έρχεται πάντα μέσα από την ανακάλυψη της εσωτερικής μας δύναμης. Γι’ αυτό και σου προτείνω να ζεις με α.γ.α.π.η. μέσα από μια δική μου, φρέσκια ανάγνωση, όπου:

Α – πο μέσα: ό,τι κι αν ψάχνεις απ’ έξω –αγάπη, ευτυχία, ευημερία– δεν το βρίσκεις

Γ – ιατρεύομαι: η χαρά και η πληρότητα έρχονται μέσα από το εσωτερικό σου ταξίδι

Α – νακαλύπτω: βρίσκεις την δική σου αλήθεια, εκτιμάς την δική σου μοναδικότητα

Π – ροχωρώ: καθώς εξελίσσεσαι, διευρύνεσαι σε όλο και μια καλύτερη εκδοχή σου

Η – γούμαι: γίνεσαι ο ηγέτης του εαυτού σου, με το τιμόνι της ζωής σου στα χέρια σου

Στο ενεργητικό μου έχω μια επιχειρηματική καριέρα 35 χρόνων με πολλές προκλήσεις και περιπέτειες και μια προσωπική ζωή απαιτητική και πολυτάραχη. Για 35+ χρόνια ασχολούμαι με την μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, και για 20+ χρόνια εμβάθυνα στον χώρο της ψυχικής υγείας και της προσωπικής ανάπτυξης, και συνεχίζω.

Σ’ αυτό το Podcast, σε κάθε επεισόδιο, μαθαίνεις πώς να διαχειρίζεσαι καταστάσεις, ανθρώπους, σχέσεις, αναποδιές και ατυχίες και να βγαίνεις μέσα από αυτές με περισσότερη δύναμη και σοφία. Κι ακόμα, εμπνέεσαι από διαφορετικούς τρόπους σκέψης για όλα αυτά που σε απασχολούν, και αποκτάς πρακτικές λύσεις για να τα αντιμετωπίζεις.

Εύχομαι αυτές οι μικρές σταγόνες από την επιστήμη και την εμπειρία να σε βοηθήσουν να εξελίσσεσαι συνεχώς και να απολαμβάνεις μια όμορφη ζωή.

Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ