Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου - 4 Φεβρουαρίου: Δωρεάν υπηρεσίες για τους ασθενείς και τους οικείους τους από το ΚΗΨΥΑΚ
Τα οφέλη της παράλληλης ψυχολογικής υποστήριξης σε ατομικό, οικογενειακό και σε κοινωνικό επίπεδο, ως ένα αναπόσπαστο μέρος της θεραπείας για τον καρκίνο
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου - 4 Φεβρουαρίου: Η στήριξη και οι δωρεάν υπηρεσίες του ΚΗΨΥΑΚ της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος.
Το Κέντρο Ημέρας για την Ψυχολογική Υποστήριξη Ασθενών με Καρκίνο (ΚΗΨΥΑΚ) της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος συνεχίζει για περισσότερα από 20 χρόνια να προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης σε άτομα με καρκίνο και τις οικογένειές τους.
Στόχος του ΚΗΨΥΑΚ είναι να βοηθήσει τους ασθενείς με καρκίνο να ανταποκριθούν στις αλλαγές και τις δυσκολίες που επιφέρει η νόσος σε συναισθηματικό και πρακτικό επίπεδο, και να στηρίξει παράλληλα με κατάλληλη συμβουλευτική το οικογενειακό περιβάλλον των ασθενών, που συχνά επωμίζεται ένα μεγάλο μέρος της φροντίδας τους. Το ΚΗΨΥΑΚ παρέχει ένα ευρύ φάσμα εξειδικευμένων ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών οι οποίες περιλαμβάνουν ατομική και οικογενειακή συμβουλευτική, ψυχιατρική παρακολούθηση, ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία, τεχνικές χαλάρωσης-χοροκινητική θεραπεία και κοινωνική υπηρεσία. Παράλληλα, υποστηρίζει εποπτικά και εκπαιδευτικά επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με ογκολογικούς ασθενείς, αποτελεί πλαίσιο εποπτείας και εκπαίδευσης για νέους επαγγελματίες και φοιτητές και οργανώνει δράσεις ενημέρωσης στην κοινότητα.
Σύμφωνα με την Κατιαλένα Σουρβίνου, ψυχοθεραπεύτρια στο Κέντρο Ημέρας για την Ψυχολογική Υποστήριξη Ασθενών με Καρκίνο της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος: «Καθ’ όλη τη διάρκεια των θεραπειών για τον καρκίνο, το σώμα είναι στο προσκήνιο. Κλυδωνίζεται συνεχώς από χειρουργικές επεμβάσεις, νοσηλείες, παρενέργειες θεραπειών, πολλαπλές εξετάσεις και η ανάγκη για ιατρική φροντίδα είναι καθημερινή και πολλές φορές επώδυνη. Οι συνέπειες του καρκίνου όμως είναι το ίδιο επώδυνες και για το συναισθηματικό κόσμο - φόβος, αγωνία για το μέλλον, θλίψη, αίσθημα ευαλωτότητας - καθώς και για την κοινωνική κατάσταση του ασθενή. Συχνά, οι ασθενείς καλούν στο ΚΗΨΥΑΚ χωρίς να έχουν ένα διαμορφωμένο αίτημα αλλά με έντονη την ανάγκη για εκφραστούν, «δεν ξέρω τι να πω αλλά ξέρω ότι πρέπει να μιλήσω». Η θεραπευτική ομάδα προσφέρει σταθερά για πάνω από 20 χρόνια και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τη δυνατότητα στους ασθενείς και τους οικείους τους, να μιλήσουν συναισθηματικά, έτσι ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν τις μεγάλες αλλαγές και απώλειες που ήρθαν βίαια στη ζωή, μετά τη διάγνωση. Οι σύγχρονες αποτελεσματικές αγωγές για τον καρκίνο αλλά και τα συνεχώς αυξανόμενα αιτήματα στο ΚΗΨΥΑΚ για ψυχοθεραπεία, μας βοηθούν να συνεχίζουμε να προσφέρουμε το χρόνο στους ασθενείς μας, έτσι ώστε να δώσουν νόημα στη νέα καθημερινότητα με ή μετά την ασθένεια».
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου (4 Φεβρουαρίου) είναι μια σημαντική ημέρα για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την πρόληψη, την πρώιμη ανίχνευση και τη θεραπεία του καρκίνου. Παράλληλα, όμως, αποτελεί μια αφορμή να υπογραμμίσουμε την ανάγκη ευαισθητοποίησης αναφορικά με τα οφέλη της παράλληλης ψυχολογικής υποστήριξης τόσο σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, ως ένα αναπόσπαστο μέρος της θεραπείας για τον καρκίνο.
To ΚΗΨΥΑΚ παρέχει δωρεάν όλες τις υπηρεσίες του σε όλους τους ασθενείς που το έχουν ανάγκη, ανεξάρτητα του τόπου κατοικίας, της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης και σεβόμενοι τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες. Συνεχίζουμε να παρέχουμε πρόσβαση στη θεραπεία σε όλες τις φάσεις της ασθένειας, κρατώντας σταθερές τις συναντήσεις από απόσταση. Θεωρούμε όμως πολύ σημαντικό, οι ασθενείς με καρκίνο και οι φροντιστές τους να συνεχίσουν να λαμβάνουν ψυχολογική υποστήριξη σε μεγαλύτερη έκταση και περισσότερο συστηματικά.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΚΗΨΥΑΚ για το 2022 (Ιαν-Δεκ 2022) συνολικά πραγματοποιήθηκαν 8.214 θεραπευτικές πράξεις. Η πλειοψηφία των συνεδριών αφορά σε ασθενείς με καρκίνο σε ποσοστό 75%, ενώ το υπόλοιπο 25% αφορά στην υποστήριξη στο συγγενικό και οικείο περιβάλλον του ασθενή. Το μεγαλύτερο ποσοστό (78%), των ανθρώπων που λαμβάνουν τις υπηρεσίες του ΚΗΨΥΑΚ είναι γυναίκες, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό των ανδρών που αναζητούν βοήθεια αυξάνεται σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Η διάγνωση που συναντάται πιο συχνά στους ωφελούμενους του ΚΗΨΥΑΚ είναι ο καρκίνος μαστού, σε ποσοστό 40%. Ακολουθούν οι γυναικολογικοί καρκίνοι με ποσοστό 10% και ο καρκίνος στους πνεύμονες με ποσοστό 9%.
Οι υπηρεσίες του ΚΗΨΥΑΚ παρέχονται δωρεάν σε άτομα άνω των 18 ετών κατόπιν ραντεβού και χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από το Υπουργείο Υγείας.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.ekpse.gr
Επιστημονικά Υπεύθυνος: Δημήτρης Σακελλάρης, Ψυχίατρος – Ψυχαναλυτής
Τηλέφωνα επικοινωνίας για πληροφορίες και ραντεβού: 2103233401 & 2103233402
Διεύθυνση: Φιλελλήνων 34, Αθήνα (2ος όροφος)
Ημέρες & Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08.00 – 20.004
Facebook.com/psychooncology και Twitter.com/daycenter_c
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.