Health & Fitness

Μήπως έχετε πάθει... Gymtimidation;

5 tips για να ξεπεράστε την αμηχανία και να αυξήστε την αποδοτικότητα της άσκησής σας

labrini-trougkou.jpg
Λαμπρινή Τρούγκου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Gymtimidation
ⓒ freepik

Gymtimidation: Το αίσθημα άγχους για το φόβο γελοιοποίησης στο γυμναστήριο και συμβουλές για να απαλλαγείτε 

Νέα χρονιά σημαίνει νέες συνήθειες. Η υιοθέτηση όμως, μιας νέας συνήθειας δεν είναι πάντα μια εύκολη υπόθεση, επειδή συχνά η θεωρία απέχει από την πράξη. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η  διαδικασία υιοθέτησης μιας νέας συνήθειας μπορεί να διαρκέσει από 18 έως 254 ημέρες. Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι αυτοματοποιούν μια συμπεριφορά μετά το πέρασμα περίπου δύο μηνών ή αλλιώς 66 ημερών. Από την προσπάθεια κατανάλωσης λαχανικών μέχρι τη μείωση του χρόνου μπροστά στην οθόνη, πάντοτε απαιτείται μια περίοδος προσαρμογής. Ο χρόνος προσαρμογής διαφοροποιείται ανάλογα με το πόσο εγκλιματισμένος είναι κάποιος με τις ανάλογες ανθυγιεινές συνήθειες.

Η μεγαλύτερη από όλες τις μάχες δίνεται όταν θέλουμε να βάλουμε στο πρόγραμμά μας την γυμναστική. Μάλιστα, μια πρόσφατη έρευνα σημειώνει ότι οι άνθρωποι στην πλειοψηφία τους θέτουν “New year resolutions”, τα οποία σχετίζονται κυρίως με την σωματική τους υγεία. Βέβαια, το γεγονός ότι κάποιοι δεν καταφέρνουν να πετύχουν τον στόχο τους δεν οφείλεται μόνο στην αδυναμία τους να συνηθίσουν. Οι άνθρωποι συχνά φοβούνται για το τι θα συμβεί στο γυμναστήριο, το πώς οι έμπειροι θαμώνες θα τους αντιμετωπίσουν και αν θα αποτελέσουν αστείο θέαμα για τους γύρω τους. Αυτό ονομάζεται "Gymtimidation" και είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους και ιδιαίτερα εκείνους που επιλέγουν το είδος της «ελεύθερης άσκησης». Το ψ μπορεί να μειώσει την αποδοτικότητα στη γυμναστική. Παρόλα αυτά, πρέπει να γνωρίζετε ότι το άγχος αυτό είναι αναμενόμενο σε κάθε νέα αρχή. Διαβάστε παρακάτω μερικά tips για να απαλλαγείτε από το Gymtimidation.

Προβάρετε τις ασκήσεις στο σπίτι

Ένα βασικό πρόβλημα στο Gymtimidation είναι ο φόβος, που κατακλύζει τον ασκούμενο, ότι μοιάζει «πρωτάρης». Αυτό το συναίσθημα μπορεί να κυριεύσει ακόμη και κάποιον που ασκείται χρόνια, αλλά δεν έχει εξοικειωθεί με το νέο του γυμναστήριο. Αν αυτό είναι κάτι που σας ανησυχεί, μπορείτε να δοκιμάσετε μια σύντομη προπόνηση στο σπίτι. Έτσι, θα γνωρίσετε τις ασκήσεις που σκοπεύετε να κάνετε στο γυμναστήριο και θα νιώθετε αυτοπεποίθηση, όταν πρέπει να τις επαναλάβετε.

Gymtimidation
Ⓒ Pexels

Καταστρώστε ένα σχέδιο

Η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ συνιστά να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα προπόνησης με βάση τις ανάγκες και τους στόχους σας. Για παράδειγμα, αν σκοπεύετε να μείνετε στο γυμναστήριο για μία ώρα, τότε σκεφτείτε πώς θα οργανώσετε την άσκησή σας. Κάθε καλή προπόνηση ξεκινά με λίγο cardio. Στη συνέχεια, επιλέξτε ποιες μυϊκές ομάδες θέλετε να δουλέψετε. Μόλις αρχίσετε να επικεντρώνεστε στο στόχο σας, δε θα σας απασχολεί τι μπορεί να σκέφτονται οι άλλοι για εσάς. Μείνετε πιστοί στο σχέδιό σας, αλλά αν κάποιο μηχάνημα δε λειτουργεί, μην «σκαλώσετε». Βάλτε μπρος το “Plan Β” ή ρωτήστε έναν γυμναστή τι μπορείτε να κάνετε εναλλακτικά.

Μπείτε σε ένα μάθημα αρχαρίων

Εάν δεν είστε ο τύπος που καταπιάνεται με την οργάνωση του προσωπικού του πλάνου προπόνησης, ελέγξτε αν το γυμναστήριό σας προσφέρει μαθήματα προπόνησης για αρχάριους. Το να συγχρονίσει κανείς το πρόγραμμα γυμναστικής του με άλλους λειτουργεί συχνά ως κίνητρο για να αρχίσει να συνηθίζει.

Πηγαίνετε παρέα με έναν φίλο

“Friends Make Everything Better” αναφέρει ένα πιασάρικο ρητό που κυκλοφορεί στα social media. Το CDC συμφωνεί, καθώς αναφέρει ότι το να έχετε έναν φίλο στο γυμναστήριο είναι εξαιρετικά ωφέλιμο. Η παρέα ενός φίλου μπορεί να σας ενθαρρύνει να είστε πιο συνεπείς. Επίσης, είναι πολύ πιθανό ο φίλο σας να σας υπενθυμίζει τον στόχο σας και να σας βοηθήσει να βγείτε έξω από το λεγόμενο comfort zone, ωθώντας σας να δοκιμάσετε νέους συνδυασμούς ασκήσεων.

Gymtimidation
ⓒ pexels

Επενδύστε σε ρούχα προπόνησης

Αν όλα τα άλλα αποτύχουν, εξαπατήστε τον εαυτό σας, ώστε να τον παρακινήσετε να ετοιμαστεί και να πάει γυμναστήριο. Αφήστε για λίγο στην άκρη τα παλιά μπλουζάκια και τις τρύπιες φόρμες και αρχίστε να φοράτε στη γυμναστική κολάν καλής ποιότητας, αθλητικά σουτιέν και σορτς. Μια ανανέωση της αθλητικής σας γκαρνταρόμπας θα σας πείσει να σηκωθείτε από τον καναπέ με στόχο να αναδείξετε τα νέα σας «συνολάκια». Πλέον υπάρχουν οικονομικά καταστήματα και sites, όπου μπορείτε να βρείτε στιλάτα ρούχα προπόνησης.

Gymtimidation
ⓒ pexels

Καθώς επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι οι ενδυματολογικές μας επιλογές επιδρούν στην ψυχολογία, ένα καλαίσθητο look γυμναστηρίου θα σας παρακινήσει να είστε πιο αφοσιωμένοι στις προπονήσεις σας. Εκτός αυτού, μην ξεχνάτε ότι τα ρούχα προπόνησης καλής ποιότητας, μεταξύ άλλων, περιορίζουν τον ιδρώτα, αντέχουν στο χρόνο, και στις διάφορες καιρικές συνθήκες, διατηρώντας μάλιστα τη θερμοκρασία του σώματός στο επιθυμητό επίπεδο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ