Health & Fitness

Ο FDA ενέκρινε νέο φάρμακο για τη νόσο Αλτσχάιμερ

Δρα εφόσον έχει διαγνωστεί έγκαιρα η νόσος

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αλτσχάιμερ: Το νέο φάρμακο και ο τρόπος δράσης του σε ασθενείς σε πρώιμο επίπεδο - Έγκριση από τον FDA

Οι ρυθμιστικές αρχές υγείας των ΗΠΑ έδωσαν πρόωρη έγκριση σε ένα νέο φάρμακο για τη νόσο Αλτσχάιμερ από τις εταιρείες Eisai Co. και Biogen Inc., το πιο ελπιδοφόρο μέχρι σήμερα σε μια νέα κατηγορία φαρμάκων που μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της γνωστικής μείωσης που προκαλείται από τη νόσο.

Η έγκριση του φαρμάκου, lecanemab, που θα κυκλοφορήσει στην αγορά με την ονομασία Leqembi, είναι πιθανό να προκαλέσει σημαντικό ενδιαφέρον από ασθενείς και γιατρούς. Οι μελέτες του φαρμάκου – μια ενδοφλέβια έγχυση που χορηγείται κάθε δύο εβδομάδες – υποδηλώνουν ότι είναι πιο ελπιδοφόρο από τον λιγοστό αριθμό άλλων διαθέσιμων θεραπειών. Παρόλα αυτά, αρκετοί ειδικοί στη νόσο Αλτσχάιμερ δήλωσαν ότι δεν είναι σαφές από τα ιατρικά στοιχεία κατά πόσον το Leqembi μπορεί να επιβραδύνει τη γνωστική έκπτωση αρκετά ώστε να είναι αισθητή στους ασθενείς.

Εγκρίθηκε νέο φάρμακο για το Αλτσχάιμερ: Δρα εφόσον έχει διαγνωστεί έγκαιρα η νόσος

Το νέο φάρμακο δρα μόνο εφόσον έχει έγκαιρα διαγνωστεί η νόσος Αλτσχάιμερ και όχι σε πιο προχωρημένο στάδιο. Η επίδρασή του είναι πολύ μικρή: σε μία κλίμακα 1 έως 18 (από το φυσιολογικό έως τη σοβαρή άνοια), όσοι πήραν το φάρμακο, ήταν κατά μέσο όρο 0,45 μονάδες καλύτερα. Τα αποτελέσματα έρχονται περίπου δύο μήνες αφότου οι δύο φαρμακευτικές εταιρείες είχαν δημιουργήσει διεθνές ενδιαφέρον, όταν είχαν ανακοινώσει προκαταρκτικά στοιχεία ότι το lecanemab μείωσε κατά 27% - σε σχέση με ένα εικονικό φάρμακο (πλασίμπο) - τη γνωστική και λειτουργική εξασθένηση σε μια κλινική δοκιμή τελικού σταδίου σε σχεδόν 1.800 ασθενείς 50-90 ετών που βρίσκονταν στο αρχικό στάδιο της νόσου. Οι ασθενείς είχαν διαγνωστεί με ήπια γνωστική εξασθένηση ή ήπια άνοια λόγω Αλτσχάιμερ είτε με εγκεφαλική τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ), είτε με λήψη εγκεφαλονωτιαίου υγρού.

Δημιουργούνται νέες ελπίδες στους ασθενείς με τη συγκεκριμένη νευροεκφυλιστική πάθηση και στις οικογένειές τους. Από την άλλη όμως, αναφέρθηκαν δύο θάνατοι από εγκεφαλική αιμορραγία κατά τη δοκιμή του φαρμάκου (μιας 65χρονης και ενός 87χρονου που παράλληλα έπαιρναν αντιπηκτικά φάρμακα), κάτι που οδήγησε αρχικά σε πτώση των μετοχών των δύο εταιρειών στο χρηματιστήριο. Οι ίδιες αρνούνται ότι οι θάνατοι οφείλονταν στο φάρμακό τους, ενώ στη συνέχεια οι μετοχές τους εμφάνισαν άνοδο.

Το lecanemab στοχεύει στις κολλώδεις τοξικές πλάκες της πρωτεΐνης βήτα αμυλοειδούς, που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο των ασθενών με Αλτσχάιμερ, καταστρέφοντας σταδιακά ζωτικά κύτταρα νευρώνων και κατ' επέκταση τις μνημονικές και γνωστικές λειτουργίες τους. Σύμφωνα με την εταιρεία Eisai, μετά από 18 μήνες δοκιμής το 68% των ατόμων που πήραν το φάρμακο, είχαν καθαρίσει από αυτές τις εγκεφαλικές πλάκες. Μέχρι σήμερα τα όποια φάρμακα απλώς επιτρέπουν μια καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων, αλλά κανένα δεν μπορεί να αλλάξει την πορεία της νόσου προς την επιδείνωση.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ και Πρώτο Θέμα