Health & Fitness

Καισαρικές τομές στην Ελλάδα: Αδικαιολόγητα στα ύψη - Μελετώνται οι αιτίες, μέσω μεγάλης έρευνας

Μιλάει στην ATHENS VOICE ο μαιευτήρας και πρόεδρος του Δ.Σ. του «Μητέρα», Στέφανος Χανδακάς

63834-643587.jpg
Βασίλης Βενιζέλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γεννήσεις στην Ελλάδα: Ο Δρ. Στέφανος Χανδακάς μιλάει για τη μελέτη Engage, τα υψηλά ποσοστά της καισαρικής τομής στη χώρα και τα οφέλη του κολπικού τοκετού.

Γεννήσεις στην Ελλάδα: Ο Δρ. Στέφανος Χανδακάς μιλάει για τη μελέτη Engage, τα υψηλά ποσοστά της καισαρικής τομής στη χώρα και τα οφέλη του κολπικού τοκετού.

Με στόχο την μείωση των καισαρικών τομών και την ενίσχυση του κολπικού τοκετού, έχει ήδη ξεκινήσει να διενεργείται η μεγαλύτερη τυχαιοποιημένη προοπτική μελέτη στη μαιευτική, η οποία έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Στην εν λόγω μελέτη, με την ονομασία «ΕNGAGE», συμμετέχουν 22 μαιευτικές κλινικές από όλη τη χώρα και, μάλιστα, αντιπροσωπεύονται όλα τα είδη των μαιευτηρίων, δημόσιων, δηλαδή κρατικών και πανεπιστημιακών, αλλά και ιδιωτικών, από όλη την Ελλάδα.

Εκτιμάται ότι στη μελέτη θα συμπεριληφθούν συνολικά περίπου 10.000 τοκετοί, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 22 μηνών. Τα αποτελέσματα της μελέτης αναμένεται να οδηγήσουν σε βελτιώσεις στο επίπεδο της ποιότητας της μητρικής και της νεογνικής φροντίδας.

Οφείλουμε, σε κάθε περίπτωση, να επισημάνουμε το υψηλό επίπεδο της άσκησης της ιατρικής στη χώρα μας, σύμφωνα με δημοσιεύσεις από τον διεθνή Τύπο, όπως η μεγάλη βρετανική εφημερίδα Independent,η οποία αναφέρει πρόσφατα, σε ρεπορτάζ της, ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα πλέον ασφαλή μέρη για να γεννήσει μια γυναίκα.

O Δρ. Στέφανος Χανδακάς, μαιευτήρας - ενδοσκοπικός χειρουργός αναπαραγωγής και πρόεδρος του Δ.Σ. του ιδιωτικού νοσοκομείου της Αθήνας «Μητέρα», αναφέρει στην ATHENS VOICE ότι «ο τοκετός είναι μια διαδικασία για την οποία η φύση έχει προετοιμάσει άριστα τόσο τη μητέρα όσο και το έμβρυο, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να γίνεται διά της φυσιολογικής οδού και καθετί που βοηθά στην κατεύθυνση αυτή είναι επιθυμητό να προάγεται. Πρέπει, λοιπόν, να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση των γυναικών για τους κίνδυνους της καισαρικής τομής και για τα οφέλη του φυσιολογικού τοκετού και τις εναλλακτικές επιλογές που έχει, αλλά και καλύτερη εκπαίδευση των μαιευτήρων ούτως ώστε να επιτύχουμε λιγότερες καισαρικές, υγιέστερες μητέρες και νεογνά».

Στέφανος Χανδακάς

Στο 57% το ποσοστό γεννήσεων με καισαρική τομή στην Ελλάδα

Σημειώνεται ότι το υψηλό ποσοστό γεννήσεων με καισαρική τομή στον ελληνικό χώρο, το οποίο ανέρχεται περίπου στο 57% επί του συνόλου των τοκετών στη χώρα μας, με βάση τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), έχει αναγνωρισθεί και διαπιστωθεί πανταχόθεν.

Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), στη χώρα μας διενεργήθηκαν 33.619 φυσιολογικοί τοκετοί (ποσοστό 39,4%) για το 2021, έναντι 51.594 τοκετών με καισαρική τομή (60,45%)… Διεθνώς η συχνότητα των καισαρικών τομών αυξάνεται επίσης, αλλά κυμαίνεται σε αισθητά πιο χαμηλά επίπεδα, σε σχέση με ό,τι συμβαίνει σχετικά στην Ελλάδα: από 7%, που ήταν το διεθνές μέσο ποσοστό των καισαρικών τομών επί του συνόλου των τοκετών για το 1990 σε 21% για το 2021, ενώ εκτιμάται ότι, εάν συνεχιστεί αυτή η αυξητική τάση, το διεθνές μέσο ποσοστό των καισαρικών τομών θα φθάσει στο 29% για το 2030.

 Οφείλουμε να εξηγήσουμε, βεβαίως ότι, μέσα στο ποσοστό των καισαρικών τομών, βρίσκονται επίσης οι γυναίκες οι οποίες υποβάλλονται σε καισαρική τομή λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας ή επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το χειρουργείο είναι το ιδανικότερο για την προστασία της μητέρας και του εμβρύου, καθώς, σύμφωνα με τον Στέφανο Χανδακά, «το χειρουργείο της καισαρικής τομής είναι για να σώζει ζωές κατά τη διάρκεια του τοκετού, όχι για να τις διακινδυνεύει, όταν αυτό γίνεται άσκοπα».

Οι οδηγίες NHS και ACOG για την καισαρική

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του βρετανικού ΕΣΥ, του NHS, αλλά και του ACOG των ΗΠΑ, όσες γυναίκες είχαν μία προηγούμενη καισαρική τομή χωρίς σοβαρές επιπλοκές και είχαν, κατά τα λοιπά, μία φυσιολογική εγκυμοσύνη πρέπει να ενθαρρύνονται προκειμένου να πάνε σε VBAC, δηλαδή σε κολπικό τοκετό ύστερα από καισαρική.

«Ως επαγγελματίες υγείας, οφείλουμε να σεβόμαστε τις αποφάσεις κάθε γυναίκας. Όμως, μια γυναίκα δε μπορεί να πάρει τη σωστή απόφαση όταν δεν ενημερώνεται σωστά. Η συνειδητοποιημένη απόφαση μιας επίτοκου θα της επιτρέψει να έχει εκείνη τον έλεγχο του σώματός της και των επιθυμιών της. Η συνεχής ευαισθητοποίηση και στήριξη είναι αυτή που θα μας οδηγήσει σε μείωση των ποσοστών των καισαρικών τομών», καταλήγει ο Στέφανος Χανδακάς.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ