- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Καισαρικές τομές στην Ελλάδα: Αδικαιολόγητα στα ύψη - Μελετώνται οι αιτίες, μέσω μεγάλης έρευνας
Μιλάει στην ATHENS VOICE ο μαιευτήρας και πρόεδρος του Δ.Σ. του «Μητέρα», Στέφανος Χανδακάς
Γεννήσεις στην Ελλάδα: Ο Δρ. Στέφανος Χανδακάς μιλάει για τη μελέτη Engage, τα υψηλά ποσοστά της καισαρικής τομής στη χώρα και τα οφέλη του κολπικού τοκετού.
Με στόχο την μείωση των καισαρικών τομών και την ενίσχυση του κολπικού τοκετού, έχει ήδη ξεκινήσει να διενεργείται η μεγαλύτερη τυχαιοποιημένη προοπτική μελέτη στη μαιευτική, η οποία έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Στην εν λόγω μελέτη, με την ονομασία «ΕNGAGE», συμμετέχουν 22 μαιευτικές κλινικές από όλη τη χώρα και, μάλιστα, αντιπροσωπεύονται όλα τα είδη των μαιευτηρίων, δημόσιων, δηλαδή κρατικών και πανεπιστημιακών, αλλά και ιδιωτικών, από όλη την Ελλάδα.
Εκτιμάται ότι στη μελέτη θα συμπεριληφθούν συνολικά περίπου 10.000 τοκετοί, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 22 μηνών. Τα αποτελέσματα της μελέτης αναμένεται να οδηγήσουν σε βελτιώσεις στο επίπεδο της ποιότητας της μητρικής και της νεογνικής φροντίδας.
Οφείλουμε, σε κάθε περίπτωση, να επισημάνουμε το υψηλό επίπεδο της άσκησης της ιατρικής στη χώρα μας, σύμφωνα με δημοσιεύσεις από τον διεθνή Τύπο, όπως η μεγάλη βρετανική εφημερίδα Independent,η οποία αναφέρει πρόσφατα, σε ρεπορτάζ της, ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα πλέον ασφαλή μέρη για να γεννήσει μια γυναίκα.
O Δρ. Στέφανος Χανδακάς, μαιευτήρας - ενδοσκοπικός χειρουργός αναπαραγωγής και πρόεδρος του Δ.Σ. του ιδιωτικού νοσοκομείου της Αθήνας «Μητέρα», αναφέρει στην ATHENS VOICE ότι «ο τοκετός είναι μια διαδικασία για την οποία η φύση έχει προετοιμάσει άριστα τόσο τη μητέρα όσο και το έμβρυο, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να γίνεται διά της φυσιολογικής οδού και καθετί που βοηθά στην κατεύθυνση αυτή είναι επιθυμητό να προάγεται. Πρέπει, λοιπόν, να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση των γυναικών για τους κίνδυνους της καισαρικής τομής και για τα οφέλη του φυσιολογικού τοκετού και τις εναλλακτικές επιλογές που έχει, αλλά και καλύτερη εκπαίδευση των μαιευτήρων ούτως ώστε να επιτύχουμε λιγότερες καισαρικές, υγιέστερες μητέρες και νεογνά».
Στο 57% το ποσοστό γεννήσεων με καισαρική τομή στην Ελλάδα
Σημειώνεται ότι το υψηλό ποσοστό γεννήσεων με καισαρική τομή στον ελληνικό χώρο, το οποίο ανέρχεται περίπου στο 57% επί του συνόλου των τοκετών στη χώρα μας, με βάση τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), έχει αναγνωρισθεί και διαπιστωθεί πανταχόθεν.
Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), στη χώρα μας διενεργήθηκαν 33.619 φυσιολογικοί τοκετοί (ποσοστό 39,4%) για το 2021, έναντι 51.594 τοκετών με καισαρική τομή (60,45%)… Διεθνώς η συχνότητα των καισαρικών τομών αυξάνεται επίσης, αλλά κυμαίνεται σε αισθητά πιο χαμηλά επίπεδα, σε σχέση με ό,τι συμβαίνει σχετικά στην Ελλάδα: από 7%, που ήταν το διεθνές μέσο ποσοστό των καισαρικών τομών επί του συνόλου των τοκετών για το 1990 σε 21% για το 2021, ενώ εκτιμάται ότι, εάν συνεχιστεί αυτή η αυξητική τάση, το διεθνές μέσο ποσοστό των καισαρικών τομών θα φθάσει στο 29% για το 2030.
Οφείλουμε να εξηγήσουμε, βεβαίως ότι, μέσα στο ποσοστό των καισαρικών τομών, βρίσκονται επίσης οι γυναίκες οι οποίες υποβάλλονται σε καισαρική τομή λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας ή επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το χειρουργείο είναι το ιδανικότερο για την προστασία της μητέρας και του εμβρύου, καθώς, σύμφωνα με τον Στέφανο Χανδακά, «το χειρουργείο της καισαρικής τομής είναι για να σώζει ζωές κατά τη διάρκεια του τοκετού, όχι για να τις διακινδυνεύει, όταν αυτό γίνεται άσκοπα».
Οι οδηγίες NHS και ACOG για την καισαρική
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του βρετανικού ΕΣΥ, του NHS, αλλά και του ACOG των ΗΠΑ, όσες γυναίκες είχαν μία προηγούμενη καισαρική τομή χωρίς σοβαρές επιπλοκές και είχαν, κατά τα λοιπά, μία φυσιολογική εγκυμοσύνη πρέπει να ενθαρρύνονται προκειμένου να πάνε σε VBAC, δηλαδή σε κολπικό τοκετό ύστερα από καισαρική.
«Ως επαγγελματίες υγείας, οφείλουμε να σεβόμαστε τις αποφάσεις κάθε γυναίκας. Όμως, μια γυναίκα δε μπορεί να πάρει τη σωστή απόφαση όταν δεν ενημερώνεται σωστά. Η συνειδητοποιημένη απόφαση μιας επίτοκου θα της επιτρέψει να έχει εκείνη τον έλεγχο του σώματός της και των επιθυμιών της. Η συνεχής ευαισθητοποίηση και στήριξη είναι αυτή που θα μας οδηγήσει σε μείωση των ποσοστών των καισαρικών τομών», καταλήγει ο Στέφανος Χανδακάς.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.