Health & Fitness

Πριν το ρεβεγιόν: Αισθητικές παρεμβάσεις

Εξατομικευμένη θεραπεία, ανάλογα με τις ανάγκες του δέρματος

Σοφία Νέτα
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τι θα πρέπει να προσέξουμε εάν επιλέξουμε να προχωρήσουμε σε αισθητικές παρεμβάσεις ενόψει των εορτών

Ολοένα περισσότερες γυναίκες αλλά και άνδρες σπεύδουν να κάνουν αισθητικές παρεμβάσεις, καθώς πλησιάζουν τα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, επιθυμώντας να δείχνουν και να νιώθουν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση τις πιο γιορτινές μέρες του χρόνου.

Ωστόσο, δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να αφήσετε για την τελευταία στιγμή ακόμα και τις απλούστερες από τις παρεμβάσεις αυτές, όπως το μπότοξ και τα fillers. Και αυτό, διότι χρειάζονται χρόνο για να φανεί το αποτέλεσμά τους, ενώ σε περίπτωση απροόπτου δεν υπάρχει χρόνος να διορθωθεί. 

«Τις εβδομάδες που οδηγούν στην Πρωτοχρονιά, αυξάνεται κατακόρυφα το ενδιαφέρον για παρεμβάσεις όπως τα fillers, το μπότοξ και διάφορες άλλες αισθητικές παρεμβάσεις», αναφέρει ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος δρ Μάρκος Μιχελάκης, από τον ΕΔΟΕΑΠ. «Οι ενδιαφερόμενοι, όμως, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, τόσο στην επιλογή του ειδικού στον οποίο θα απευθυνθούν, όσο και στη χρονική στιγμή που θα επιλέξουν να υποβληθούν σε ενέσιμη ή άλλη θεραπεία». 

Αν πρόκειται να κάνετε μπότοξ, να θυμάστε ότι τα αποτελέσματά του δεν φαίνονται αμέσως. Μπορεί να χρειασθούν έως και 2 εβδομάδες για να δείτε την πλήρη επίδρασή του, αν και πρώτες ενδείξεις θα έχετε 5-10 ημέρες μετά την έγχυση. Το μπότοξ μπορεί να μειώσει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες έκφρασης κυρίως στο μέτωπο, γύρω από τα μάτια και ανάμεσα στα φρύδια (μεσόφρυο). Για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα, μην ξαπλώσετε για τουλάχιστον 2 ώρες μετά την έγχυση και μην κάνετε έντονη γυμναστική ή κοπιώδεις δραστηριότητες για τουλάχιστον τις πρώτες 48 ώρες. Καλό είναι επίσης στο διάστημα αυτό να αποφύγετε το αλκοόλ, τη σάουνα, το τζακούζι και γενικότερα οτιδήποτε αυξάνει τη ροή αίματος στο δέρμα. 

Αντιθέτως, καλό είναι την πρώτη ώρα μετά την έγχυση να κάνετε έντονες κινήσεις με τους μυς του προσώπου (π.χ. να συνοφρυώνεστε, να χαμογελάτε, να σηκώνετε τα φρύδια σας) ώστε να διευκολυνθούν τα ενεργά συστατικά του μπότοξ να φτάσουν σε όλη την περιοχή που σας ενδιαφέρει. Αντίστοιχα, αν θέλετε να κάνετε ενέσιμο filler, θα χρειασθείτε μερικές ημέρες για να περάσει τυχόν μώλωπας ή ήπιο οίδημα που μπορεί να αναπτυχθεί μετά την έγχυση. Με όλα τα ενέσιμα υλικά είναι σημαντικό να μην αγγίξετε τα σημεία των εγχύσεων για τουλάχιστον 6 ώρες, καθώς και να παραμείνετε χωρίς μέικαπ για 24 ώρες, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος μόλυνσης. 

«Αν θέλετε να κάνετε ένα επιφανειακό ή πιο βαθύ χημικό πίλινγκ, ο χειμώνας είναι ιδανική εποχή διότι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου είναι μειωμένη. Αναλόγως, όμως, με τη βαρύτητα του πίλινγκ που θα χρησιμοποιηθεί, μπορεί να χρειασθούν από λίγες ημέρες έως και δύο εβδομάδες έως ότου αναρρώσει πλήρως το δέρμα σας μετά τη διενέργειά του», κατά τον κ. Μιχελάκη.

Αν και μπορεί να χρειασθούν περισσότερες από μία συνεδρίες, διαφορά ενδέχεται να παρατηρηθεί και από την πρώτη. Το χημικό πίλινγκ μπορεί να μειώσει τις δυσχρωμίες και τις ρυτίδες στο πρόσωπο, να βελτιώσει τις λεπτές γραμμές και να ελαττώσει τα σημάδια της ακμής. Εκτελείται με διάφορες ουσίες, όπως τα άλφα-υδροξυοξέα (AHA), το TCA, οι φαινόλες κ.λπ. Μερικές ημέρες υπομονής μπορεί να χρειασθούν και οι τοπικές ιατρικές θεραπείες για προβλήματα όπως η ακμή. Το τελικό αποτέλεσμά τους χρειάζεται μήνες για να γίνει εμφανές, αλλά από τις πρώτες εφαρμογές τους το δέρμα δείχνει πιο «λαμπερό» και καθαρό. Ωστόσο κατά τις πρώτες εφαρμογές θεραπειών όπως η ρετινόλη ή το σαλικυλικό οξύ, το δέρμα μπορεί να παρουσιάσει ερυθρότητα και σημάδια ερεθισμού. Αυτά θα χρειαστούν λίγες ημέρες για να υποχωρήσουν. 

Ο βαθύς καθαρισμός του δέρματος επίσης δεν πρέπει να γίνει την τελευταία στιγμή, διότι μπορεί να προκληθεί ερεθισμός ή κοκκινίλες για κάποιες μέρες. Επομένως, καλό είναι να γίνει περίπου μία εβδομάδα πριν το ρεβεγιόν. Την τελευταία εβδομάδα μπορεί επίσης να γίνει μικροδερμοαπόξεση, κατά την οποία γίνεται καλός καθαρισμός του προσώπου και μικροεπιφανειακή απολέπιση με ειδική συσκευή. Η μέθοδος μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα στο δέρμα, η οποία συνήθως υποχωρεί σε μερικές ώρες. Με τη βοήθειά της γίνεται αναδόμηση και σύσφιξη του δέρματος με φυσικό τρόπο, καθώς διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου. 

«Η θεραπεία που χρειάζεται κάθε ενδιαφερόμενος επιλέγεται εξατομικευμένα, ανάλογα με τις ανάγκες του δέρματός του. Μπορεί να γίνει μία θεραπεία ή περισσότερες, αν και κατά κανόνα δεν συνιστώνται πολλές ταυτοχρόνως. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να υπάρχει ένα εύλογο χρονικό περιθώριο για να διορθωθούν τυχόν μη-επιθυμητά αποτελέσματα», τονίζει ο κ. Μιχελάκης.

Αν λ.χ. δεν σας αρέσει το αποτέλεσμα του filler υαλουρονικού οξέος, μπορεί να διορθωθεί με έγχυση του ενζύμου υαλουρονιδάση, που διασπά το οξύ, διεγείροντας την απορρόφησή του από τον οργανισμό. Ωστόσο και το ένζυμο αυτό χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα για να δράσει. Ακόμα και στα πιο έμπειρα χέρια, εξάλλου, είναι πιθανό να υπάρξουν επιδράσεις όπως τοπικά οιδήματα, τα οποία χρειάζονται λίγες ημέρες για να υποχωρήσουν. Αν, δε, ο θεραπευτής που θα επιλέξετε δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος, μπορεί να υπάρξουν και πιο σοβαρά προβλήματα, όπως ουλές, φλεγμονές, μολύνσεις κ.λπ. 

Επομένως, «πρέπει να επιλέξετε πολύ προσεκτικά τον εξειδικευμένο ιατρό, καλό γνώστη του δέρματος, στον οποίο θα απευθυνθείτε και να διαθέσετε εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να έχετε το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα», καταλήγει ο κ. Μιχελάκης.