Health & Fitness

Αθανάσιος Τσακρής: Τα επόμενα δύο χρόνια θα υπάρχουν εξάρσεις αναπνευστικών ιών

Πού οφείλεται η εκτίμηση αυτή

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αθανάσιος Τσακρής: Η έξαρση των ιώσεων στο 40% – Παγκόσμιο φαινόμενο που θα διαρκέσει ως και διετία

Για την έξαρση εποχικών ιώσεων και γρίπης αλλά και τις ελλείψεις που παρατηρούνται στα φαρμακεία μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο καθηγητής μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής, επισημαίνοντας ότι για τα επόμενα δύο χρόνια θα υπάρχουν εξάρσεις αναπνευστικών ιών, «μέχρι να επανέλθει το ανοσοποιητικό μας σύστημα σε κανονικότητα».

Από το καλοκαίρι τα περιστατικά γρίπης θύμισαν την πανδημία του  2019 κι αυτό έχει να κάνει με το ότι δεν είχαμε εκτεθεί σε κοινούς αναπνευστικούς ιούς επί δύο χρόνια, τόνισε ο καθηγητής και πρόσθεσε:

Το κύμα που αποτελεί και μείγμα πολλών ιών όπως γρίπη, αδενοϊοί και κοκσάκι, είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Την τελευταία εβδομάδα η αύξηση ανέρχεται σε 40% και βλέπουμε παιδιά για μεγάλο χρονικό διάστημα με συνεχείς λοιμώξεις από δεύτερο και τρίτο ιό.

Ο κ. Τσακρής είπε ότι και για τα Χριστούγεννα αναμένεται έξαρση ενώ παραμένει άγνωστο ποιοι τελικά ιοί θα επικρατήσουν.  «Αναμένουμε ραγδαία αύξηση κορονοϊού και μείωση της των κρουσμάτων γρίπης», είπε χαρακτηριστικά ενώ για τις ελλείψεις στα φάρμακα σχολίασε ότι δεν δικαιολογούνται αφού η έξαρση ήταν αναμενόμενη.

Για 20.00 - 30.000 κρούσματα γρίπης κάθε μέρα μιλά ο καθηγητής Τζανάκης

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι καθημερινά, τα κρούσματα γρίπης αγγίζουν τα 20.000-30.000 την ημέρα.

«Όλη η Ελλάδα είναι άρρωστη» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε ο κ. Τζανάκης, δεν πρέπει να υπάρχει καθησυχασμός, αφού ο RSV προσβάλει και μεγάλες ηλικίες. «Μεγάλοι άνθρωποι, με υπόστρωμα σε νοσήματα, νοσούν βαριά με αποτέλεσμα να οδηγούνται στα νοσοκομεία», πρόσθεσε.

Πνευμονολογικό Συνέδριο: Τα κρούσματα γρίπης επεκτείνονται και στους ενήλικες

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται τα κρούσματα γρίπης να επεκταθούν και στους ενήλικες, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και πίεση στα νοσοκομεία τονίστηκε με αφορμή τη διοργάνωση του 31ου Πανελληνίου Πνευμονολογικού Συνεδρίου. Τα μέλη της  Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) διοργάνωσαν Συνέντευξη Τύπου στην οποία τονίστηκε ότι οι Έλληνες πνευμονολόγοι είναι δίπλα στον ασθενή και στόχος τους είναι η βελτίωση της δημόσιας υγείας.