Health & Fitness

Ενθαρρυντικά δεδομένα από την κλινική δοκιμή εμβολίου HIV

Tα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν χθες Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ενθαρρυντικά αποτελέσματα από ένα αμερικανικό πειραματικό εμβόλιο κατά του ιού HIV
© Pixabay

HIV/AIDS: Θετικά στοιχεία από κλινική δοκιμή εμβολίου 

Ένα πειραματικό εμβόλιο κατά του HIV βρέθηκε να παράγει ευρέως εξουδετερωτικά αντισώματα σε μια μικρή ομάδα εθελοντών σε μια μελέτη Φάσης 1. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ένα σχήμα δύο δόσεων του εμβολίου, που χορηγείται με διαφορά οκτώ εβδομάδων, μπορεί να προκαλέσει ανοσολογικές αποκρίσεις κατά του ιού της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας.

Τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής, που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, στο περιοδικό Science, δημιουργούν αισιοδοξία κατά της λοίμωξης από τον ιό HIV, για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία και η οποία μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας, γνωστό ως AIDS.  Ο HIV (Human Immunodeficiency Virus - Ιός Ανοσοανεπάρκειας του Ανθρώπου) είναι ο ιός που προκαλεί το Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (Acquired Immune Deficiency Syndrome - AIDS). Δρα καταστρέφοντας κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα CD4+ T λεμφοκύτταρα, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις και άλλα νοσήματα.

Η δοκιμή περιελάμβανε συνολικά 36 υγιείς ενήλικες, ηλικίας 18 έως 50 ετών, οι οποίοι εγγράφηκαν σε δύο τοποθεσίες: George Washington University στην Ουάσινγκτον και στο Fred Hutchinson Cancer Center στο Σιάτλ. Το εμβόλιο, με την ονομασία eOD-GT8 60mer, είχε «ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας» και προκάλεσε ευρέως εξουδετερωτικά αντισώματα στο 97%, ή σε όλους, εκτός από έναν, από τους 36 λήπτες, σύμφωνα με τους ερευνητές από το Scripps Research, το Fred Hutchinson Cancer Center, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και άλλα ιδρύματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σουηδία.

Τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων, και τα ευρέως εξουδετερωτικά αντισώματα είναι γνωστό ότι εξουδετερώνουν πολλές γενετικές παραλλαγές του HIV, αλλά ήταν δύσκολο να προκληθούν με εμβολιασμό.

«Η εκμάθηση του τρόπου επαγωγής ευρέως εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι παθογόνων με μεγάλη αντιγονική ποικιλομορφία, όπως ο HIV, η γρίπη, ο ιός της ηπατίτιδας C ή η οικογένεια των βητακορονοϊών, αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τον ορθολογικό σχεδιασμό εμβολίων», έγραψαν οι ερευνητές. «Ο σχεδιασμός εμβολίων με στόχο το γεννητικό σύστημα προσφέρει μια πιθανή στρατηγική για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης».

Το υποψήφιο εμβόλιο eOD-GT8 60mer είναι βλαστικής στόχευσης, δηλαδή σχεδιάστηκε για να επάγει την παραγωγή ευρέως εξουδετερωτικών αντισωμάτων στοχεύοντας και διεγείροντας τα κατάλληλα κύτταρα που παράγουν αντισώματα.

Η Διεθνής Πρωτοβουλία για το Εμβόλιο κατά του AIDS ανακοίνωσε την έναρξη αυτής της κλινικής δοκιμής Φάσης 1 το 2018, προκειμένου να αξιολογηθεί η ασφάλεια του eOD-GT8 60mer και οι ανοσολογικές αποκρίσεις που μπορεί να προκαλέσει. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ