- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ενθαρρυντικά δεδομένα από την κλινική δοκιμή εμβολίου HIV
Tα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν χθες Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS
HIV/AIDS: Θετικά στοιχεία από κλινική δοκιμή εμβολίου
Ένα πειραματικό εμβόλιο κατά του HIV βρέθηκε να παράγει ευρέως εξουδετερωτικά αντισώματα σε μια μικρή ομάδα εθελοντών σε μια μελέτη Φάσης 1. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ένα σχήμα δύο δόσεων του εμβολίου, που χορηγείται με διαφορά οκτώ εβδομάδων, μπορεί να προκαλέσει ανοσολογικές αποκρίσεις κατά του ιού της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας.
Τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής, που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, στο περιοδικό Science, δημιουργούν αισιοδοξία κατά της λοίμωξης από τον ιό HIV, για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία και η οποία μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας, γνωστό ως AIDS. Ο HIV (Human Immunodeficiency Virus - Ιός Ανοσοανεπάρκειας του Ανθρώπου) είναι ο ιός που προκαλεί το Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (Acquired Immune Deficiency Syndrome - AIDS). Δρα καταστρέφοντας κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα CD4+ T λεμφοκύτταρα, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις και άλλα νοσήματα.
Η δοκιμή περιελάμβανε συνολικά 36 υγιείς ενήλικες, ηλικίας 18 έως 50 ετών, οι οποίοι εγγράφηκαν σε δύο τοποθεσίες: George Washington University στην Ουάσινγκτον και στο Fred Hutchinson Cancer Center στο Σιάτλ. Το εμβόλιο, με την ονομασία eOD-GT8 60mer, είχε «ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας» και προκάλεσε ευρέως εξουδετερωτικά αντισώματα στο 97%, ή σε όλους, εκτός από έναν, από τους 36 λήπτες, σύμφωνα με τους ερευνητές από το Scripps Research, το Fred Hutchinson Cancer Center, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και άλλα ιδρύματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σουηδία.
Τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων, και τα ευρέως εξουδετερωτικά αντισώματα είναι γνωστό ότι εξουδετερώνουν πολλές γενετικές παραλλαγές του HIV, αλλά ήταν δύσκολο να προκληθούν με εμβολιασμό.
«Η εκμάθηση του τρόπου επαγωγής ευρέως εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι παθογόνων με μεγάλη αντιγονική ποικιλομορφία, όπως ο HIV, η γρίπη, ο ιός της ηπατίτιδας C ή η οικογένεια των βητακορονοϊών, αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τον ορθολογικό σχεδιασμό εμβολίων», έγραψαν οι ερευνητές. «Ο σχεδιασμός εμβολίων με στόχο το γεννητικό σύστημα προσφέρει μια πιθανή στρατηγική για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης».
Το υποψήφιο εμβόλιο eOD-GT8 60mer είναι βλαστικής στόχευσης, δηλαδή σχεδιάστηκε για να επάγει την παραγωγή ευρέως εξουδετερωτικών αντισωμάτων στοχεύοντας και διεγείροντας τα κατάλληλα κύτταρα που παράγουν αντισώματα.
Η Διεθνής Πρωτοβουλία για το Εμβόλιο κατά του AIDS ανακοίνωσε την έναρξη αυτής της κλινικής δοκιμής Φάσης 1 το 2018, προκειμένου να αξιολογηθεί η ασφάλεια του eOD-GT8 60mer και οι ανοσολογικές αποκρίσεις που μπορεί να προκαλέσει.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.