Health & Fitness

Ψωρίαση: Δεν επέλεξες τα σημάδια της, αλλά μάθε να τα αγαπάς

Αγκάλιασε και φρόντισε το σώμα σου, όποιο και αν είναι αυτό

mjsigalou
Μαρία-Ιωάννα Σιγαλού
23’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναίκα που αγκαλιάζει το σώμα της και είναι με πλάτη
© Unsplash/ Romina Farias

Τα νέα δεδομένα τριετίας για τη μπιμεκιζουμάμπη ενισχύουν τη μακροχρόνια διατήρηση της πλήρους κάθαρσης του δέρματος στη μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας.

«Να αγαπάς το σώμα σου, να είσαι περήφανος/η για αυτό». Μία φράση που έρχεται να συνοδεύσει το κίνημα του Body Positivity παγκοσμίως- κοινωνικού κινήματος που αφορά την αποδοχή όλων των σωμάτων ανεξάρτητα από το μέγεθος, το σχήμα, την απόχρωση του δέρματος, το φύλο ή τις φυσικές ικανότητες. Ωστόσο, η αποδοχή του σώματος δεν αφορά μόνο τα παραπάνω ή λιγότερα κιλά, τις ραγάδες ή το μαύρο δέρμα. Αφορά και όλα εκείνα τα σημάδια που έχουν «ζωγραφιστεί στον καμβά μας» και μαρτυρούν την ιστορία μας.  Σημάδια από κάποιο ατύχημα, από κάποια δερματική πάθηση ή από κάποια νόσο, όπως είναι η ψωρίαση.

Στα σκαλιά του Metropolitan Museum, φορώντας ένα κατακόκκινο Dior Haute Couture κοστούμι, με χρυσές λεπτομέρειες εμφανίστηκε η Cara Delevigne στο φετινό Met Gala. Αντί για τοπ, στόλισε το γυμνό της κορμί με ένα χρυσό bodypainting -onfire-, αφήνοντας ακάλυπτα τα εξής σημεία: τα tattoo της και τα σημάδια ψωρίασης στους αγκώνες της- δύο διαφορετικής προέλευσης σημάδια που όμως «καταγράφουν» βιώματα και συναισθήματα. Η διαφορά τους; Τα tattoo τα επέλεξε γιατί τα αγαπούσε, ενώ τα σημάδια ψωρίασης δεν τα επέλεξε αλλά έμαθε να τα αγαπά. Με αυτό το ηχηρό μήνυμα, η Cara έδειξε σε όλους μας την αληθινή σημασία του να αγκαλιάζουμε το σώμα μας, με όλες τις τέλειες ατέλειες του, όπως και αν δείχνει αυτό, ό,τι και αν φέρει πάνω του.

Η ψωρίαση δεν είναι κάτι που δεν έχουμε ξανά ακούσει, ούτε είναι φέτος η πρώτη φορά που συνδέεται με κάποια highfashion εικόνα. Το 2014, στο Athens Exclusive Designers Week, θετική εντύπωση προκάλεσε το ευαισθητοποιημένο και πρωτοποριακό show του σχεδιαστή Στυλιανού, ο οποίος τοποθέτησε περίτεχνα στο σώμα των μοντέλων του σημάδια ψωρίασης προκειμένου να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τη συγκεκριμένη πάθηση. Μάλιστα, στο τέλος της πασαρέλας τα μοντέλα, αγκαλιάστηκαν μεταξύ τους στέλνοντάς ένα δυνατό μήνυμα «αποδεικνύοντας» πως η ψωρίαση είναι μία πάθηση που δε μεταδίδεται -κάτι που πολλοί συγχέουν συχνά-. Διάσημες περσόνες του εξωτερικού, όπως η Kim Kardashian, η Britney Spears, η ολυμπιονίκης κολυμβήτρια Dara Torres, ο κομμωτής Jonathan Van Ness, αλλά και της χώρας μας, οι ηθοποιοί ο Γιώργος Χρανιώτης και Τάσος Ιορδανίδης, στο  παρελθόν έχουν μοιραστεί τα σημάδια τους και τις ιστορίες τους. Σήμερα, με αφορμή το μήνα Οκτώβριο, μήνα αφιερωμένο στην ψωρίαση, επιλέγουμε να επαναφέρουμε το ζήτημα.

Τι είναι στα αλήθεια η ψωρίαση;

Η ψωρίαση αποτελεί μία χρόνια φλεγμονώδη μη μεταδοτική νόσο με υφέσεις και εξάρσεις και εντοπίζεται κυρίως στο δέρμα και στην πλειοψηφία των ασθενών με τη μορφή της κατά πλάκας ψωρίασης. Τα σημεία και τα συμπτώματα της ψωρίασης μπορεί να ποικίλουν. Ενδέχεται να περιλαμβάνουν ερυθρές κηλίδες στο δέρμα που καλύπτονται από αργυρόχρωμα λέπια, ξηρό ή σκασμένο δέρμα που μπορεί να αιμορραγεί και πάχυνση των νυχιών, με εντυπώματα ή αυλακώσεις. Ποσοστό 4 στους 100 πάσχουν από ψωρίαση, καθώς προσβάλλει άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας και εθνοτικής προέλευσης. Σχετική με την κοινωνική επίδραση της νόσου, τουλάχιστον το 50% των ασθενών αναφέρει πως η ψωρίαση επηρεάζει σημαντικά την οικογενειακή τους ζωή, ένα ποσοστό 40-70% έχει βιώσει ντροπή και στιγματισμό για την νόσο και 1 στους 3 ασθενείς έχει χρειαστεί να απουσιάσει από την εργασία εξαιτίας της νόσου.


Βαρύτητα της Νόσου

Η αξιολόγηση της βαρύτητας της νόσου πραγματοποιείται από το θεράποντα δερματολόγο με βάση την έκταση και τη βαρύτητα των βλαβών στο σώμα (δείκτης PASI) αλλά και το βαθμό που η νόσος επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ατόμου (δείκτης DLQI). Η βαρύτητα επίδρασης της ψωρίασης στην ποιότητα ζωής των ασθενών έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως και ο δείκτης DLQI έχει συμπεριληφθεί στις παγκόσμιες κατευθυντήριες οδηγίες θεραπείας της νόσου. Έτσι, η σημαντικά δυσμενής επίδραση στην ποιότητα ζωής αξιολογεί ως σοβαρή την ψωριασική νόσο ακόμα και με μέτριας έκταση δερματικής νόσου.

Αντιμετώπιση της πάθησης

Ναι μεν πρέπει να αποδεχόμαστε το σώμα μας, αλλά συγχρόνως πρέπει να ακούμε τις ανάγκες του, να ανταποκρινόμαστε σε αυτές και να το φροντίζουμε. Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί πληθώρα στοχευμένων θεραπειών (βιολογικοί παράγοντες) με πολύ καλή αποτελεσματικότητα στην ψωρίαση αλλά και στις συννοσηρότητες αυτής. Οι ανάγκες των ασθενών όμως εξακολουθούν και υπάρχουν με την πλήρη δερματική κάθαρση να έχει πλέον αναδειχθεί ως ο απόλυτος θεραπευτικός στόχος.

Η ουσία της bimekizumab (=μπιμεκιζουμάμπη) είναι η πρώτη εγκεκριμένη θεραπεία για μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας που έχει σχεδιαστεί για να αναστέλλει επιλεκτικά και άμεσα τόσο την IL-17A όσο και την IL-17F, δύο βασικές κυτταροκίνες που προωθούν τις φλεγμονώδεις διεργασίες της πάθησης.

Στην Ετήσια Συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας (AAD) για το 2022, στη Βοστόνη της Μασαχουσέτης στις ΗΠΑ παρουσιάστηκαν έντεκα ανακοινώσεις με δεδομένα για ένα νέο μόριο, τη μπιμεκιζουμάμπη. Η μπιμεκιζουμάμπη είναι ο πρώτος εκλεκτικός αναστολέας των IL-17A και IL-17F, κυτοκινών με κεντρικό ρόλο στον καταρράκτη της ψωριασικής φλεγμονής. Αποτελεί ένα μόριο που έχει αναδείξει πολύ υψηλά ποσοστά πλήρους δερματικής κάθαρσης. Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της στη θεραπεία ενηλίκων με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας, αυτές αξιολογήθηκαν σε τρεις μελέτες Φάσης 3, έναντι εικονικού φαρμάκου και του ustekinumab (BE VIVID), έναντι εικονικού φαρμάκου (BE READY) και έναντι του adalimumab (BE SURE) αλλά και μία μελέτη φάσης 3b έναντι secukinumab (BERADIANT).

Στο Μιλάνο,στις αρχές Σεπτεμβρίου, στο 31ο Συνέδριο Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV), ανακοινώθηκαν τα νέα αποτελέσματα της τριετίας από την ανοιχτή μελέτη επέκτασης (OLE) BE BRIGHT. Και αυτή με τη σειρά της αξιολόγησε τη μακροχρόνια ασφάλεια, ανοχή και αποτελεσματικότητα της μπιμεκιζουμάμπης σε ενήλικες με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας που ολοκλήρωσαν μία από τις ως άνω τρεις κεντρικές μελέτες. 

Αποτελέσματα της Έρευνας BE BRIGHT

Τα δεδομένα που παρουσιάζονται από τη μελέτη, έδειξαν ότι πάνω από 8 στους 10 ασθενείς που πέτυχαν πλήρη κάθαρση δέρματος μετά από 16 εβδομάδες θεραπείας με μπιμεκιζουμάμπη, διατήρησαν την ανταπόκριση και τις εκβάσεις της σχετιζόμενης με την υγεία ποιότητας ζωής για διάστημα τριών ετών με συνεχή δοσολογία συντήρησης. Επιπλέον, περίπου εννέα στους 10 ασθενείς που πέτυχαν απόλυτη κάθαρση την εβδομάδα 16, διατήρησαν αυτή την ανταπόκριση για τρία έτη.
Ο Emmanuel Caeymaex, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, Immunology Solutions and Head of U.S., UCB, ανέφερε: «Αυτά τα θετικά αποτελέσματα αναδεικνύουν τη βαθιά και μακροχρόνια κάθαρση του δέρματος που επιτυγχάνεται με την μπιμεκιζουμάμπη, σε συνδυασμό με ένα σταθερό προφίλ ασφάλειας και ανοχής και ενισχύουν τη θετική σχέση που έχει η κάθαρση του δέρματος με την ποιότητα ζωής των ασθενών. Αυτά τα νέα δεδομένα προστίθενται στον αυξανόμενο όγκο στοιχείων που υποστηρίζουν τη μακροχρόνια χρήση της μπιμεκιζουμάμπης στη μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας». Τα λόγια του Caeymaex σύμπλήρωσε ο Δρ Bruce Strober, Κλινικός Καθηγητής Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ αναφέροντας πως «Ο στόχος της θεραπείας της ψωρίασης συχνά είναι η πλήρης υποχώρηση των δερματικών συμπτωμάτων και η διαθεσιμότητα μακροχρόνιων δεδομένων για όλες τις θεραπευτικές επιλογές είναι σημαντική, καθώς επιτρέπει στους παρόχους φροντίδας της υγείας και στους ασθενείς να είναι πιο ενημερωμένοι όταν λαμβάνουν αποφάσεις για τη θεραπεία».

Όπως γίνεται κατανοητό, η μακροχρόνια πλήρης κάθαρση του δέρματος αποτελεί τον απόλυτο θεραπευτικό στόχο για τους ασθενείς με ψωρίαση και τα νέα δεδομένα των 96 εβδομάδων από τις μελέτες ανοιχτής επέκτασης της μπιμεκιζουμάμπης προσφέρουν επικαιροποιημένα στοιχεία σχετικά με τη διατηρούμενη ανταπόκριση και τις κλινικές δυνατότητες της στη μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας.

Έγκριση της μπιμεκιζουμάμπη από την ΕΕ

Τον Αύγουστο του 2021, η μπιμεκιζουμάμπη εγκρίθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ)/στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) και στη Μεγάλη Βρετανία για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής ψωρίασης κατά πλάκας σε ενήλικες οι οποίοι είναι υποψήφιοι για συστηματική θεραπεία. Η μπιμεκιζουμάμπη βρίσκεται ήδη σε κυκλοφορία και συνταγογραφείται σε αρκετές χώρες της ΕΕ (με πρώτη τη Γερμανία) και αναμένεται και στο επόμενο διάστημα να είναι διαθέσιμη και για τους ασθενείς με ψωρίαση στην Ελλάδα. Με τη μπιμεκιζουμάμπη εισάγενεται ένα νέο κεφάλαιο στην ανοσοδερματολογία αντιμετωπίζοντας ανεκπλήρωτες ανάγκες και βελτιώνοντας τα αποτελέσματα των ασθενών.

« Δεν μπορώ να κάνω τίποτα για την ψωρίασή μου, οπότε δεν υπάρχει λόγος να νιώθω άβολα», έχει πει στο παρελθόν επιφανές πρόσωπο του εξωτερικού, που πάσχει από ψωρίαση. Αν και θα συμφωνήσουμε στο δεύτερο μισό της πρότασης, το πρώτο μας βρίσκει ενάντιους. Φυσικά και μπορείς να κάνεις κάτι για την ψωρίαση σου. Περιποιήσου το σώμα σου, άκου τις ανάγκες και πρόσφερε του την κατάλληλη θεραπεία. Στο μεταξύ, μη βλέπεις τα σημάδια της ψωρίασης σαν αντιαισθητικά σημάδια. Δες τα σαν τα νικητήρια παράσημα που φέρεις μια ζωή πάνω σου. Είναι σημάδια που σε κάνουν να ξεχωρίζεις. Σημάδια που θα σου θυμίζουν για πάντα όλα όσα κατάφερες με το σώμα αυτό, το δικό σου σώμα: Ότι μεγάλωσες, ότι χόρεψες, ότι ταξίδεψες, ότι ερωτεύτηκες…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ