Health & Fitness

Στη μάχη κατά της μικροβιακής αντοχής, με όπλο την καινοτομία

Κοινοπραξία των Boehringer Ingelheim, Evotec SE και BioMérieux για τη δημιουργία της επόμενης γενιάς αντιμικροβιακών

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
ΤΕΥΧΟΣ 843
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υγεία
© Unsplash

Boehringer Ingelheim, Evotec SE και BioMérieux δημιουργούν την επόμενη γενιά αντιμικροβιακών µαζί µε τα ενεργά διαγνωστικά για την καταπολέµηση της µικροβιακής αντοχής

Boehringer Ingelheim, µια κορυφαία βιοφαρµακευτική εταιρεία, η εταιρεία βιολογικών επιστηµών Evotec SE και η εταιρεία bioMérieux, παγκόσµιος ηγέτης στον τοµέα της διάγνωσης in vitro, ανακοίνωσαν κοινοπραξία για τη δηµιουργία της επόµενης γενιάς αντιµικροβιακών µαζί µε τα ενεργά διαγνωστικά για την καταπολέµηση της µικροβιακής αντοχής.

Aurobac Therapeutics SAS

Η εταιρεία που θα προκύψει, η Aurobac Therapeutics SAS, θα συνδυάσει τις καλύτερες δυνατότητες των τριών ιδρυτικών επιχειρήσεων προς την ανάπτυξη µιας νέας ιατρικής προσέγγισης ακριβείας, από τη διάγνωση µέχρι τη θεραπεία. Η προσδοκία είναι να πετύχει ο αγώνας κατά της µικροβιακής αντοχής, η οποία αποτελεί µείζονα απειλή για τη δηµόσια υγεία. Η χειρουργική επέµβαση ρουτίνας, όπως η καισαρική τοµή ή η αντικατάσταση ισχίου, µπορεί να αποβεί απειλητική για τη ζωή και οι επιπλοκές από συνηθισµένες ασθένειες όπως ο διαβήτης και οι τραυµατισµοί ή τα κοψίµατα θα είναι δυσκολότερο να αντιµετωπιστούν λόγω της αυξανόµενης ανθεκτικότητας των ασθενών στα αντιβιοτικά.

Η αύξηση των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά λοιµώξεων –που ονοµάζονται επίσης και µικροβιακή αντοχή ή AMR– είναι µια απειλητική παγκόσµια κρίση. Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά σκοτώνει περίπου 1,27 εκατοµµύρια ανθρώπους παγκοσµίως κάθε χρόνο1 και έχει εκτιµηθεί ότι µέχρι το 2050, έως και 10 εκατοµµύρια παγκόσµιοι θάνατοι θα µπορούσαν να προκύψουν από AMR2, καθιστώντας το δυνητικά θανατηφόρο από τον καρκίνο.

Αναγκαία, η στρατηγική βούληση ώστε να προωθηθούν πρωτίστως οι παράγοντες καινοτοµίας, συµπεριλαµβανοµένων ισχυρών και προβλέψιµων πλαισίων που θα προστατεύουν την πνευµατική ιδιοκτησία

Η Aurobac θα εργαστεί για τη µεταστροφή της στρατηγικής που σχετίζεται µε τα αντιβιοτικά θεραπευτικά σχήµατα, η οποία προς το παρόν στηρίζεται σε µεγάλο βαθµό σε εµπειρικές προσεγγίσεις µε τη χρήση φαρµάκων ευρέως φάσµατος και µη εστιασµένων φαρµάκων. Στόχος, να µετατραπεί αυτό σε προσέγγιση ακριβείας, µε τη χρήση νέων ιδιαίτερα αποτελεσµατικών και στοχευµένων τρόπων, σε συνδυασµό µε ταχεία και εφαρµόσιµη διάγνωση για τη γρήγορη αναγνώριση των παθογόνων και των προτύπων αντοχής τους, και υποστηριζόµενη από νέα οικονοµικά µοντέλα.

Καταπολέµηση της αντίστασης των µικροβίων στα αντιβιοτικά, από τους 3 εταίρους

Η κοινή επιχείρηση EVOTEC και η BioMérieux, χρηµατοδοτήθηκε από την Boehringer Ingelheim ως κύριος επενδυτής µε 30 εκατ. ευρώ και µε 5 εκατ. ευρώ εκάστη, συνδυάζει την παγκοσµίως εξέχουσα τεχνογνωσία της Evotec, µιας από τις πλέον δραστήριες ερευνητικές εταιρείες σχετικά µε τις λοιµώδεις ασθένειες, µε την κορυφαία τεχνογνωσία της BioMérieux στον τοµέα της διάγνωσης των λοιµωδών ασθενειών και µε την ευρεία ανακάλυψη φαρµάκων και τις σηµαντικές ικανότητες κλινικής ανάπτυξης της Boehringer Ingelheim. Τρεις εταίροι δεσµεύτηκαν να καταπολεµήσουν την αντίσταση των µικροβίων στα αντιβιοτικά

Η συµµετοχή της Boehringer Ingelheim στην Aurobac αποτελεί µέρος µιας ευρύτερης αποκαλούµενης πρωτοβουλίας ετοιµότητας σε περίπτωση πανδηµίας, η οποία περιλαµβάνει επένδυση 50 εκατοµµυρίων ευρώ στο ταµείο δράσης για την καταπολέµηση της µικροβιακής αντοχής από την Boehringer Ingelheim. Η Boehringer Ingelheim Venture Fund έχει δεσµευθεί να επενδύσει σε έως 12 εταιρείες µόλυνσης µε AMR.

Ο κύριος Δηµήτρης Αναγνωστάκης, γενικός διευθυντής της Boehringer Ingelheim, αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ και µελος του ΔΣ του Ελληνογερµανικού επιµελητηρίου δήλωσε σχετικά: «Η επένδυση της Boehringer Ingelheim  αποτελεί µια ακόµη ενέργεια για να αξιοποιηθεί η αξία της καινοτοµίας για την προάσπιση της υγείας. Γνωρίζουµε, ότι οι 700.000 ετήσιοι θάνατοι παγκοσµίως από την αντίσταση στα αντιβιοτικά, θα µπορούσαν να φτάσουν µέχρι το 2050 τα 10 εκατοµµύρια. Σήµερα, βασιζόµαστε στη διαθεσιµότητα αποτελεσµατικών αντιβιοτικών για ο,τιδήποτε, από εξαγωγή φρονιµίτη µέχρι µεταµόσχευση οργάνων. Δεν έχουν, όµως, αναπτυχθεί καινούργια αντιβιοτικά τα τελευταία 35 χρόνια. Και φυσικά χρειαζόµαστε πρωτοβουλίες που θα καλλιεργήσουν το "οικοσύστηµα" των πανεπιστηµιακών, επιστηµονικών κοινοτήτων, ώστε να έχουν την ικανότητα να ανιχνεύουν και να αντιµετωπίζουν αναδυόµενες απειλές υγείας. Η καινοτοµία αποτελούσε ανέκαθεν ένα από τα σήµατα κατεθέν για τη βιωσιµότητα της Ευρώπης. Η Ευρώπη είναι αντιµέτωπη µε ένα παγκόσµιο αγώνα δρόµου στην καινοτοµία και τρέφει την φιλοδοξία να γίνει και πάλι ο παγκόσµιος ηγέτης στην ιατρική καινοτοµία. Ως εκ τούτου, χρειάζεται να υπάρχει στρατηγική βούληση για την προώθησή της και να επικεντρωθεί πρωτίστως στους παράγοντες προώθησης της καινοτοµίας, συµπεριλαµβανοµένων ισχυρών και προβλέψιµων πλαισίων που θα προστατεύουν την πνευµατική ιδιοκτησία. Η Ευρώπη χρειάζεται ένα δυναµικό και άριστα συνδεδεµένο ερευνητικό οικοσύστηµα που θα βελτιώνει την περίθαλψη των ασθενών, θα καθοδηγεί την οικονοµική επίδοση και ανθεκτικότητα και θα βελτιώνει περαιτέρω την αποτελεσµατικότητα των συστηµάτων υγείας και περίθαλψης».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ