- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Παγκόσμιος Μήνας Alzheimer: Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η συμβολική πορεία Memory Walk 2022
«Χάνεις τη μνήμη, όχι τα δικαιώματά σου» το μήνυμα του Memory Walk που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Σεπτέμβρη
«Δεν ξεχνάμε όσους ξεχνούν», «Άνοια: Προτεραιότητα στη δημόσια υγεία», «Χάνεις τη μνήμη, όχι τα δικαιώματά σου» έγραφαν τα πλακάτ στην πλατεία Συντάγματος όπου οργανώθηκε το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου το Memory Walk από την εταιρεία Alzheimer Αθηνών, στο πλαίσιο των διεθνών εορτασμών για τον Παγκόσμιο Μήνα Alzheimer Σεπτέμβρη 2022 και των 20ών γενεθλίων της.
Τα πλακάτ στην πλατεία Συντάγματος έγραφαν: «Δεν ξεχνάμε όσους ξεχνούν», «Άνοια: Προτεραιότητα στη δημόσια υγεία», «Χάνεις τη μνήμη, όχι τα δικαιώματα σου». Η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, στο πλαίσιο των διεθνών εορτασμών για τον Παγκόσμιο Μήνα Alzheimer Σεπτέμβρη 2022 και των 20ών γενεθλίων της, οργάνωσε το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου μια συμβολική πορεία- Memory Walk· δυναμώνοντας τη φωνή διεκδίκησης προς έναν αξιοπρεπή βίο για τους πάσχοντες με άνοια και τους φροντιστές τους.
Από την πλατεία Συντάγματος έως το Ζάππειο Μέγαρο, πλήθος ανθρώπων κάθε ηλικίας – βρέφη, παιδιά με τους γονείς και τους παππούδες ή τις γιαγιάδες τους – συνέστησαν τον ανθρώπινο χάρτη όλων όσων επηρεάζονται (λιγότερο ή περισσότερο) από τη νόσο: Παιδιά – φροντιστές, φροντιστές – σύντροφοι, εγγόνια πασχόντων, οικείοι και φίλοι.
Τα βήματα τους ιχνηλατούσε μουσικά η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων. Επικεφαλής η πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών Δρ. Παρασκευή Σακκά μαζί με την υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη, τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, τον βουλευτή ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο, τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Μεταξά και Χαρά Καφαντάρη, την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αθηναίων, Κατερίνα Γκαγκάκη, τον καθηγητή Ψυχολογίας και Ιατρικών Επιστημών στο Neuroscience Research Australia του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ, Γιώργο Παξινό και τον καθηγητή και Διευθυντή του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Παναγιώτη Βλάμο.
Η πορεία μετατράπηκε σε γιορτή, όταν στον κήπο του Ζαππείου Μεγάρου ο Στέφανος Κορκολής στο πιάνο, με τη Σοφία Μανουσάκη στην ερμηνεία, παρουσίασαν σπουδαίες συνθέσεις της ελληνικής μουσικής κληρονομιάς, ξυπνώντας ευχάριστες αναμνήσεις στο κοινό – και ειδικά στους ασθενείς με άνοια που παραβρίσκονταν στην εκδήλωση. Στη σκηνή ανέβηκε και η ηθοποιός, παρουσιάστρια Δανάη Μπάρκα, τιμώντας της ‘θητεία’ της ως φροντίστρια της αγαπημένης της γιαγιάς. Πριν τη συναυλία, στη διάρκεια σύντομων χαιρετισμών, κατέφθαναν χαρμόσυνα νέα για την κοινότητα των πασχόντων: Η επεξεργασία θέσπισης επιδομάτων για τους ακούραστους φροντιστές, η δημιουργία νέων δομών Κέντρων Ημέρας και Οικοτροφείων εντός της επόμενης διετίας με την συμβολή του Υπουργείου Υγείας και της Περιφέρειας Αττικής, οι ενέργειες στήριξης από το Δήμο Αθηναίων που έρχονται άμεσα καθώς και η πάγια υπενθύμιση για την πλήρη εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια.
Ο προαύλιος χώρος του Ζαππείου κατακλείστηκε από την ομάδα, τα μέλη, τους φίλους και ωφελούμενους των δράσεων της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και εξελίχθηκε σε μια σπουδαία δυνατότητα προβολής ώστε το πρόβλημα της άνοιας, να καταστεί ορατό. Εταιρεία Alzheimer Αθηνών M. Μουσούρου 89 & Στίλπωνος 33, 11636 Αθήνα • Τ: 210 7013271 - F: 210 6012239 kentroalz@otenet.gr • www.alzheimerathens.gr @AlzheimerAthens Να βγει από τα σπίτια της αδιάκοπης φροντίδας και να εκτεθεί στο κοινό βλέμμα.
Άλλωστε, η άνοια και η νόσος Alzheimer μας αφορούν όλους - τώρα ή στο μέλλον. Οι αγώνες της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών καθρεφτίστηκαν στα πρόσωπα των εκατοντάδων που περπάτησαν μαζί μας. Στο πρόσωπο της γυναίκας με άνοια πρώιμης έναρξης που χαμογέλασε στο άγγιγμα μιας άγνωστης, στην ανάγκη του ηλικιωμένου φροντιστή να κρατήσει ψηλά ένα πλακάτ «για να το βλέπουν όλοι», στην στιγμιαία χαρά ενός πάσχοντα με προχωρημένη άνοια να κινήσει ρυθμικά τα πόδια του στους ήχους τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη.
Είναι όλοι εκείνοι που «δεν ξεχνάμε, όταν ξεχνούν».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.