- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Νέα έρευνα: Κατάθλιψη και μοναξιά μάς γερνάνε περισσότερο από το κάπνισμα
Τι είναι το ψηφιακό μοντέλο γήρανσης
Τη γήρανση των ανθρώπων προκαλεί το αίσθημα κατάθλιψης και μοναξιάς σε υψηλότερα επίπεδα από το κάπνισμα σύμφωνα με μελέτη.
Το αίσθημα δυστυχίας, κατάθλιψης ή μοναξιάς θα μπορούσε να επιταχύνει τις διαδικασίες γήρανσης περισσότερο από το κάπνισμα ή ακόμη και από ορισμένες ασθένειες, σύμφωνα με ερευνητές.
Ενώ όλοι έχουν μια ηλικία με βάση την ημερομηνία γέννησής τους έχουν επίσης μια λεγόμενη "βιολογική ηλικία", η οποία βασίζεται στη γήρανση των λειτουργιών του σώματος, που επηρεάζεται από τη γενετική, τον τρόπο ζωής και άλλους παράγοντες. Μελέτες έχουν προηγουμένως υποδείξει ότι όσο υψηλότερη είναι η βιολογική ηλικία, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος διαφόρων ασθενειών και ο κίνδυνος θανάτου.
Τώρα οι ερευνητές λένε ότι δημιούργησαν ένα ψηφιακό μοντέλο γήρανσης, αποκαλύπτοντας τη σημασία της ψυχολογικής υγείας.
«Το σώμα και η ψυχή σας συνδέονται - αυτό είναι το κύριο μήνυμά μας», δήλωσε ο Fedor Galkin, συν-συγγραφέας της μελέτης και επικεφαλής επιστήμονας της νεοφυούς επιχείρησης Deep Longevity στο Χονγκ Κονγκ.
Γράφοντας στο περιοδικό Aging-US, οι ερευνητές της Deep Longevity, του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, αναφέρουν πώς δημιούργησαν ένα «ρολόι γήρανσης» με βάση τα δεδομένα που συνέλεξαν από 4.846 ενήλικες το 2015 στο πλαίσιο της διαχρονικής μελέτης China Health and Retirement Longitudinal Study (CHARLS).
Αυτό περιελάμβανε 16 βιοδείκτες αίματος, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων χοληστερόλης και γλυκόζης, το φύλο των συμμετεχόντων και πληροφορίες όπως η αρτηριακή τους πίεση, ο δείκτης μάζας σώματος και μετρήσεις της λειτουργίας των πνευμόνων.
Στη συνέχεια, η ομάδα συνέκρινε τη χρονολογική ηλικία των ατόμων που προέβλεπε το μοντέλο με την πραγματική τους ηλικία. Τα αποτελέσματα υπέδειξαν μια διαφορά, κατά μέσο όρο, σχεδόν 5,7 έτη πάνω ή κάτω από την πραγματική ηλικία του συμμετέχοντα.
Η ομάδα διαπίστωσε ότι όταν το μοντέλο εφαρμόστηκε σε δεδομένα CHARLS από επιπλέον 2.617 Κινέζους ενήλικες με ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση, εκείνοι με ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου, ηπατικής νόσου και πνευμονικών παθήσεων προβλέφθηκε ότι θα ήταν μεγαλύτεροι από 4.451 υγιείς ενήλικες που αντιστοιχούσαν σε αυτούς βάσει χρονολογικής ηλικίας, φύλου και περιοχής διαβίωσης.
Η μέση επίδραση αυτών των παθήσεων δεν πρόσθεσε πάνω από 18 μήνες στην προβλεπόμενη ηλικία. Ωστόσο, η ομάδα διαπίστωσε άλλες επιρροές στον ρυθμό γήρανσης.
«Αποδεικνύουμε ότι οι ψυχολογικοί παράγοντες, όπως το αίσθημα δυστυχίας ή η μοναξιά, προσθέτουν έως και 1,65 χρόνια στη βιολογική ηλικία κάποιου», γράφουν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.