Πώς οι ακραίες καιρικές συνθήκες μπορούν να προκαλέσουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό
Το πόρισμα επιστημονικής μελέτης
Αυξημένος ο κίνδυνος για έμφραγμα ή εγκεφαλικό, λόγω των ακραίων πολύ κρύων ή πολύ ζεστών καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με διεθνή μελέτη.
Οι ακραίες καιρικές συνθήκες -είτε το πολύ κρύο είτε η πολλή ζέστη- αυξάνουν τον κίνδυνο θανατηφόρου καρδιαγγειακού επεισοδίου, ιδίως σε ανθρώπους με προϋπάρχοντα προβλήματα και όσους ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές, δείχνει μια νέα μελέτη από Νορβηγούς επιστήμονες.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Στέφαν Άγκεβαλ του Πανεπιστημίου του Όσλο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στη Βαρκελώνη (ESC Congress 2022), ανέλυσαν στοιχεία από πέντε έρευνες που έγιναν σε διάφορες χώρες (Ιταλία, Γερμανία, Βρετανία, Νορβηγία, Σουηδία) και αφορούσαν συνολικά 2,28 εκατομμύρια ενήλικες με μέση ηλικία 50 έως 72 ετών (ανάλογα με την κάθε έρευνα). Η μελέτη εστίασε στη σχέση ανάμεσα στη θερμοκρασία, στις καρδιαγγειακές παθήσεις και στον κίνδυνο θανάτου.
Διαπιστώθηκε ότι ο πολύ κρύος καιρός σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από ισχαιμική και γενικότερα καρδιαγγειακή νόσο. Μια μείωση της θερμοκρασίας κατά 10 βαθμούς Κελσίου (από τους 5 στους -5) αυξάνει κατά 19% τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο και 22% ειδικότερα από ισχαιμική νόσο σε ανθρώπους με προϋπάρχοντα προβλήματα. Μια πτώση της θερμοκρασίας κατά 11 βαθμούς (από τους 2 στους -9) αυξάνει κατά 4% τον κίνδυνο διάγνωσης νέας ισχαιμικής νόσου.
Ο Άγκεβαλ δήλωσε ότι «οι σχέσεις μεταξύ των κρύων θερμοκρασιών και των θανάτων είναι πιο έντονες στους άνδρες και στους ανθρώπους που ζουν σε γειτονιές χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου. Οι σχέσεις ανάμεσα στο κρύο και σε νέα ισχαιμική νόσο είναι ισχυρότερες στις γυναίκες και στους ανθρώπους άνω των 65 ετών».
Από την άλλη, μια άνοδος της θερμοκρασίας από τους 15 στους 24 βαθμούς βρέθηκε να σχετίζεται με μια αύξηση κατά 25% στον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο και κατά 30% από εγκεφαλικό στους ανθρώπους με προϋπάρχον καρδιολογικό πρόβλημα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.