Ποια είναι τα σημάδια υπογονιμότητας σε γυναίκες και άνδρες;
Πολλές ασθένειες του αναπαραγωγικού συστήματος, επηρεάζουν και τη γονιμότητα
Ο δρ Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, Μαιευτήρας - Ιατρός Αναπαραγωγής επεξηγεί τόσο τα διαφορετικά όσο και κοινά σημάδια υπογονιμότητας σε γυναίκες και άνδρες
Στην ιατρική κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και μοναδική: Γυναίκες και άνδρες μπορεί να έχουν κάποια συμπτώματα ή κάποιες ξαφνικές αλλαγές στο σώμα τους που μπορεί να υποδηλώνουν ότι υπάρχει μία παράμετρος που ενδεχομένως να δυναμιτίζει τη γονιμότητά τους.
Ειδικότερα, κάποιοι μπορεί να ταλαιπωρούνται από κάτι απλό και άμεσα αντιμετωπίσιμο, άλλοι να αποδίδουν τις ενοχλήσεις τους σε διαφορετικές αιτίες χωρίς να γνωρίζουν ότι μπορεί να επηρεαστεί η αναπαραγωγική ικανότητά τους, ενώ μερικοί μπορεί να έχουν σαφείς και ξεκάθαρες ενδείξεις τις οποίες όμως παραβλέπουν. Παράλληλα, πολλές ασθένειες του αναπαραγωγικού συστήματος, επηρεάζουν και τη γονιμότητα.
«Η υπογονιμότητα είναι η δυσκολία σύλληψης με φυσικό τρόπο και επειδή δεν πρόκειται για νόσημα, οι εκδηλώσεις της μπορεί να ποικίλουν από γυναίκα σε γυναίκα και από άνδρα σε άνδρα. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε πρόβλημα γονιμότητας και δεν πρέπει να τα αγνοούμε», επισημαίνει ο δρ Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, Μαιευτήρας - Ιατρός Αναπαραγωγής και Διευθύνων Σύμβουλος του Δ. Σ. της Institute of Life.
Η ύπαρξη αυτών των συμπτωμάτων δεν συνεπάγεται οπωσδήποτε την αδυναμία απόκτησης παιδιού συνεχίζει ο κ. Βασιλόπουλος και παραθέτει τα πιο συχνά προειδοποιητικά σημάδια υπογονιμότητας.
Σημάδια υπογονιμότητας σε γυναίκες
- Αλλαγές στον κύκλο: Απουσία περιόδου, ακανόνιστες περίοδοι και έντονη αιμορραγία, είναι καταστάσεις που βιώνουν πολλές γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, καλό θα είναι να παρακολουθείτε και να καταγράφετε τον εμμηνορροϊκό κύκλο και να συζητήσετε μαζί με το γιατρό σας τους τρόπους αντιμετώπισης. Όσο πιο πλήρης είναι η καταγραφή του ιστορικού, τόσο καλύτερη η καθοδήγηση από τον γιατρό.
- Επώδυνη περίοδος: Οι έντονοι πόνοι στην περιοχή της κοιλιάς -κατά τη διάρκεια της περιόδου- σε σημείο που να προκαλούν ναυτία και τάση για έμετο, θα πρέπει να διερευνηθούν αν μάλιστα συνυπάρχουν και άλλες ενοχλήσεις, όπως πόνος κατά τη διάρκεια της διείσδυσης στην ερωτική επαφή, αιματουρία, αίμα στα κόπρανα ή άλλα προβλήματα του κύκλου.
- Επιστροφή της ακμής: Το γνωστό πρόβλημα που θεωρείται απόλυτα φυσιολογικό την περίοδο της μετάβασης από την παιδική στην εφηβική ηλικία, όταν εμφανίζεται στην ενήλικη ζωή, είναι ένα σημάδι ότι κάτι συμβαίνει με τις ορμόνες. Η ακμή άλλωστε είναι ένα από τα συμπτώματα του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών, το οποίο ευθύνεται πολλές φορές για τη γυναικεία υπογονιμότητα.
- Τριχοφυΐα ή τριχόπτωση: Άλλο ένα σημάδι του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών, καθώς οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση, έχουν συνήθως αυξημένες ανδρικές ορμόνες. Αποτέλεσμα αυτής της δυσλειτουργίας των ορμονών είναι η εμφάνιση τριχών στο πρόσωπο, το στήθος, τα χέρια και την πλάτη. Επίσης, η απώλεια μαλλιών πέρα από το φυσιολογικό ή η αραίωση των μαλλιών, μπορεί να συνδέονται με αναιμία, διαταραχές του θυρεοειδούς, αυτοάνοσα νοσήματα, κ.λπ. καταστάσεις δηλαδή που εμπλέκονται στην υπογονιμότητα.
- Αύξηση βάρους: Σε περίπτωση ξαφνικής αύξησης του βάρους χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη αύξηση των ημερήσιων θερμίδων στη διατροφή, θα πρέπει να διερευνηθεί αν και σε αυτή την περίπτωση ευθύνεται το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών. Ανεξάρτητα από την αιτία αύξησης του βάρους, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το υπερβολικό βάρος, όπως και το βάρος κάτω από τα όρια του φυσιολογικού, επιδρούν στην αναπαραγωγική ικανότητα.
Σημάδια υπογονιμότητας σε άνδρες
- Προβλήματα στύσης: Η στυτική δυσλειτουργία κρύβεται πίσω από το 25% των υπογόνιμων ζευγαριών. Τα προβλήματα στη στύση συνδέονται με πολλούς παράγοντες όπως ορμονική δυσλειτουργία, τραυματισμοί, φάρμακα, κατάθλιψη ή άγχος.
- Πόνος ή πρήξιμο στους όρχεις: Ξαφνικές αλλαγές στους όρχεις από μολύνσεις ή λόγω κήλης, επιδρούν παροδικά στο σπέρμα και η ιατρική βοήθεια σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αναγκαία.
- Σεξουαλική διάθεση: Αν ένας άνδρας διαπιστώσει ξαφνικές αλλαγές στην ερωτική επιθυμία, αυτό είναι ένα σημάδι ορμονικού προβλήματος, το οποίο συνήθως σχετίζεται με τον υποθάλαμο ή τους αδένες της υπόφυσης. Το ίδιο σύμπτωμα παρουσιάζεται και στους άνδρες που κάνουν κατάχρηση αναβολικών στεροειδών φαρμάκων.
Κοινά σημάδια σε γυναίκες και άνδρες
Υπάρχουν επίσης κάποια σημάδια που είναι κοινά σε άνδρες και γυναίκες και αυτά σχετίζονται με παλαιότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που έχουν αφήσει τα ίχνη τους, με ανθυγιεινές συνήθειες (κάπνισμα, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ) ή με έκθεση σε τοξικές ουσίες.
Όλα αυτά τα προβλήματα είναι υπαρκτά και πολλά ζευγάρια είναι πιθανόν να μην γνωρίζουν ότι αντιμετωπίζουν μία κατάσταση που υπονομεύει την προσπάθεια δημιουργίας οικογένειας.
Ωστόσο, «αν συνδυάσουμε αυτά τα προβλήματα και το γεγονός ότι το ποσοστό φυσικής σύλληψης κάθε μήνα μπορεί να φτάνει το 25% σε απολύτως υγιή ζευγάρια, διαπιστώνουμε ότι οι πιθανότητες εγκυμοσύνης μειώνονται σημαντικά για ένα ζευγάρι, πριν καν ξεκινήσουν οι προσπάθειες απόκτησης παιδιού», καταλήγει ο κ. Βασιλόπουλος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.