Π.Ε.Α.Ν.Δ.: Απρόσκοπτη πρόσβαση των ατόμων με διαβήτη τύπου 1 στις νέες τεχνολογίες
Η Ένωση έλαβε διαβεβαίωση από το υπουργείο Υγείας, πως δεν θα επωμιστεί το άτομο με διαβήτη κανένα οικονομικό κόστος
O υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης δήλωσε ότι τα άτομα με διαβήτη θα έχουν πρόσβαση στα νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και ο ΕΟΠΥΥ θα λαμβάνει τις καλύτερες τιμές αποζημίωσης
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να επιλυθεί προς το συμφέρον των ατόμων με διαβήτη τύπου 1 το θέμα που προέκυψε με τους αισθητήρες γλυκόζης και τα συστήματα συνεχούς καταγραφής, ενώ ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης δήλωσε ότι τα άτομα με διαβήτη θα έχουν πλήρη πρόσβαση στα νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και ο ΕΟΠΥΥ θα λαμβάνει τις καλύτερες τιμές αποζημίωσης.
Τα παραπάνω επισημαίνει η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη κα Σοφία Μανέα εξηγώντας ότι «το πρόβλημα ξεκίνησε όταν με το ΦΕΚ 4204Β'/2022 εξισώθηκε η τιμή για τη δαπάνη των ταινιών σακχάρου με την δαπάνη των αισθητήρων καταγραφής γλυκόζης. Είναι γεγονός ότι μια τέτοια εξίσωση θα επιφέρει τεράστιο πρόβλημα σε πολλές οικογένειες παιδιών με διαβήτη, καθώς και σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 ανεξαρτήτου ηλικίας.
Οι άνθρωποι με Διαβήτη τύπου 1 ζητούν πρόσβαση στη σύγχρονη τεχνολογία, γιατί γνωρίζουν ότι προσφέρει μία καλύτερη ποιότητα ζωής, με τη συνεχή παρακολούθηση της τιμής σακχάρου στο αίμα με ακρίβεια, που έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό οι επιπλοκές.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για εξίσωση τιμών για δύο πράγματα που είναι εντελώς διαφορετικά και τεχνολογικά δεν έχουν καμία σχέση. Σήμερα ο διαβήτης τύπου 1 διαγιγνώσκεται από την ηλικία των 18 μηνών ενώ επιφέρει τεράστια κοινωνικό οικονομικά προβλήματα στις περιπτώσεις που δεν ρυθμίζεται σωστά. Εδώ τίθεται το ερώτημα το κατά πόσο οι γονείς θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα επίπεδα σακχάρου του παιδιού τους άμεσα και με την ακρίβεια που χρειάζεται, όταν αυτή τη στιγμή το συγκεκριμένο ΦΕΚ αναγκάζει τους ασφαλισμένους να μην μπορούν λόγω κόστους να χρησιμοποιήσουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία, τους αισθητήρες γλυκόζης και να το ελέγχουν με τις ταινίες μέτρησης σακχάρου, ένα παρωχημένο σύστημα που δεν επιτρέπει το καλύτερο αποτέλεσμα στη συνεχή παρακολούθηση του σακχάρου».
Η κα Μανέα δηλώνει αισιόδοξη για την άμεση λύση του θέματος, καθώς η Ένωση έλαβε διαβεβαίωση από το υπουργείο Υγείας, με το οποίο ήρθε σε απευθείας επικοινωνία την Τρίτη 23/8, πως δεν θα επωμιστεί το άτομο με διαβήτη κανένα οικονομικό κόστος που προκύπτει από την εξίσωση τιμών όπως επίσης και το ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν θα αποσυρθούν από τη λιανική αγορά ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας μέχρι το τέλος της εβδομάδας το θέμα θα έχει επιλυθεί προς το συμφέρον των ατόμων με διαβήτη. Τέλος το ίδιο το Υπουργείο Υγείας είναι πρόθυμο να προχωρήσει εκ νέου σε διαπραγματεύσεις με τη φαρμακευτική εταιρεία, προς επίλυση του θέματος και φυσικά προς το συμφέρον όλων των ατόμων με διαβήτη τύπου 1.
«Η ΠΕΑΝΔ κράτησε στάση αναμονής, μέχρι να έρθει σε επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς και να δώσει αληθείς πληροφορίες στα μέλη της αλλά και στο σύνολο των ατόμων με ΣΔτ1», καταλήγει η κα Μανέα.
*Ποια είναι η Π.Ε.Α.Ν.Δ.
Η Πανελλήνια Ένωση Αγώνος κατά του Νεανικού Διαβήτη (Π.Ε.Α.Ν.Δ.), είναι το πρώτο σωματείο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα για το Νεανικό Διαβήτη, έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και από το 1983 που ιδρύθηκε, αποτελεί σημείο αναφοράς για τα παιδιά και τους ενήλικες με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1.
Από την ίδρυσή της με συνεχή ενεργή δράση παρέχει διαρκή ενημέρωση και υποστήριξη τόσο για τις επιστημονικές εξελίξεις όσο και για τα θέματα που σχετίζονται με τα δικαιώματα των ατόμων με ΣΔτ1 για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για την εκπαίδευση, την εργασία κ.λπ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.