Health & Fitness

Νέα θεραπεία για καρκινοπαθείς που αντιστέκονταν στην ανοσοθεραπεία

Ο εν λόγω συνδυασμός θα μπορούσε να γίνει ένα νέο αποτελεσματικό όπλο κατά πολλών μορφών καρκίνου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
karkinos.jpg
© pixabay.com

Νέα θεραπεία για τον καρκίνο μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη της νόσου σε ασθενείς που αντιστέκονται στην ανοσοθεραπεία ανακάλυψαν επιστήμονες.

Μια νέα θεραπεία για τον καρκίνο μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη της νόσου σε ασθενείς που αντιστέκονται στην ανοσοθεραπεία, ανακάλυψαν οι γιατροί. Η ανοσοθεραπεία χρησιμοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα για να στοχεύσει και να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα και μπορεί να σώσει ζωές όταν άλλες θεραπευτικές επιλογές, όπως η χειρουργική επέμβαση, η ακτινοθεραπεία ή η χημειοθεραπεία, έχουν αποτύχει. Ωστόσο, δεν μπορεί να βοηθήσει όλους τους ασθενείς και ορισμένοι όγκοι μπορεί να εξελιχθούν ώστε να της αντιστέκονται.

Τώρα ογκολόγοι στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσαν ότι μια θεραπεία με δύο σκέλη - ανοσοθεραπεία σε συνδυασμό με γουαδεσιταβίνη, ένα νέο πειραματικό φάρμακο - μπορεί να αντιστρέψει την αντίσταση ενός καρκίνου στην ανοσοθεραπεία. Οι ασθενείς που αναμενόταν να πεθάνουν μετά την εξάντληση όλων των θεραπευτικών επιλογών επέζησαν πολύ περισσότερο, διαπίστωσαν.

Ο συνδυασμός της πεμπρολιζουμάμπης, ενός φαρμάκου ανοσοθεραπείας, και της γουαδεσιταβίνης, ενός παράγοντα υπομεθυλίωσης του DNA νέας γενιάς, ανέκοψε την πρόοδο του καρκίνου σε περισσότερους από το ένα τρίτο των ασθενών που συμμετείχαν στην πρώιμη δοκιμή φάσης 1. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journal for ImmunoTherapy of Cancer.

Ο διπλός συνδυασμός θα μπορούσε να γίνει ένα νέο αποτελεσματικό όπλο κατά πολλών μορφών καρκίνου, δήλωσαν οι ειδικοί του Institute of Cancer Research και του Royal Marsden NHS foundation trust.

Οι ασθενείς που συμμετείχαν στη δοκιμή, από το νοσοκομείο Royal Marsden και το University College London, περιλάμβαναν ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, του μαστού, του προστάτη και του εντέρου.

"Νομίζω ότι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα σε αυτή τη δοκιμή είναι ότι χρησιμοποιήσαμε πολλαπλές διαφορετικές μεθόδους για να αναζητήσουμε αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα, δείχνοντας ισχυρά ότι επηρεάζεται από τη συνδυασμένη θεραπεία", δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, καθηγητής Johann de Bono.

Ο De Bono, καθηγητής πειραματικής αντικαρκινικής ιατρικής στο Institute of Cancer Research και σύμβουλος ιατρικός ογκολόγος στο Royal Marsden, πρόσθεσε: "Μακροπρόθεσμα ελπίζουμε ότι, εάν αυτές οι επιδράσεις επιβεβαιωθούν σε άλλες ομάδες ασθενών και σε μελλοντικές μελέτες, η γουαδεσιταβίνη και η πεμπρολιζουμάμπη θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση μέρους της αντίστασης στην ανοσοθεραπεία που παρατηρούμε σε πάρα πολλούς τύπους καρκίνου".

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ