Health & Fitness

Σε «πλατό» η διασπορά του κορωνοϊού - Πού οφείλονται οι πολλοί θάνατοι

Πολύ χαμηλή η εμβολιαστική κάλυψη στους 60+

Βασίλης Βενιζέλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κορωνοϊός: Η δισπορά του ιού, ο υψηλός αριθμός διασωληνωμένων και θανάτων και οι ηλικιωμένοι που δεν έχουν εμβολιστεί.

Σε ένα «πλατό» φαίνεται ότι βρίσκεται η πολύ υψηλή διασπορά της επιδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς σημειώθηκε μείωση των κρουσμάτων, αλλά με μείωση των διενεργηθέντων τεστ για την εβδομάδα, η οποία έληξε στις 31 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, μείωση κατά 11% στη διασπορά των νέων κρουσμάτων κατέγραψε ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την ως άνω αναφερόμενη εβδομάδα, αλλά με ταυτόχρονη μείωση κατά 9% για το σύνολο των διενεργηθέντων τεστ μέσα στην ίδια εβδομάδα.

Χαρακτηριστικό, μάλιστα, είναι ότι ο εβδομαδιαίος δείκτης θετικότητας για την εβδομάδα, η οποία έληξε στις 31 Ιουλίου μειώθηκε πολύ οριακά στο 15,22%, έναντι του 15,48% για την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Αυτό το πλατό είναι, ως φαίνεται, η εξήγηση για την επίμονη σταθερότητα, την οποία επιδεικνύει ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών με νόσο COVID - 19, οι οποίοι νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων του ΕΣΥ όλης της χώρας, ενώ η αποδιοργάνωση των πολλαπλών χρόνιων νοσημάτων, από τα οποία πάσχουν οι περισσότεροι ασθενείς με COVID - 19, ηλικίας 70 ετών και άνω, οδηγεί τη διάμεση ηλικία των θανόντων ασθενών με COVID - 19 στα 80 έτη, και μάλιστα τη στιγμή κατά την οποία η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού δεν ξεπερνά τα 38 έτη.

Είναι, λοιπόν, προφανές ότι την αβελτηρία της κοινωνίας μας στην παρότρυνση των συνανθρώπων μας, ηλικίας 60 ετών και άνω, να προσέλθουν άμεσα και εγκαίρως στα εμβολιαστικά κέντρα όλης της χώρας, προκειμένου να λάβουν την τέταρτη δόση, δηλαδή την δεύτερη ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού, «πληρώνουμε» τώρα συλλογικά με τον υψηλό αριθμό των θανάτων ασθενών με νόσο COVID - 19.

Χαρακτηριστικό, μάλιστα, είναι ότι ο υψηλός αυτός αριθμός των θανάτων ασθενών με COVID - 19 αυξάνεται έτι περαιτέρω εβδομάδα την εβδομάδα, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Επιπλέον, η κοινωνία μας καταβάλλει πολύ «ακριβό» τίμημα για το γεγονός ότι περισσότεροι από 200.000 συνάνθρωποί μας, ηλικίας 60 ετών και άνω, δεν έχουν προσέλθει ποτέ στα εμβολιαστικά κέντρα της χώρα μας και, έτσι, παραμένουν, ακόμη και σήμερα, εντελώς ανεμβολίαστοι…

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι το ποσοστό των συνανθρώπων μας, ηλικίας 60 ετών και άνω, οι οποίοι έχουν ήδη προσέλθει στα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας μας και έχουν λάβει την τέταρτη δόση, δηλαδή την δεύτερη ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού, δεν ξεπερνά, δυστυχώς, το… 14% επί του συνόλου της αυτής ηλικιακής κατηγορίας.

Έτσι, η ισχυρή σύσταση εκ μέρους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για χρήση της ατομικής προστατευτικής μάσκας σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους με συνωστισμούς οφείλει να ενεργοποιηθεί και να εφαρμοσθεί πάραυτα από όλους μας, εάν επιθυμούμε να προστατεύουμε κυρίως τους ηλικιωμένους, τους παππούδες και τις γιαγιάδες της χώρας μας.

Συγκεκριμένα, το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ καταγράφει τα εξής:

Την εβδομάδα αναφοράς, η οποία έληξε στις 31 Ιουλίου, καταγράφηκαν 122.230 κρούσματα COVID-19 (11.716 ανά εκατoμμύριο πληθυσμού: -11% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 20% των λοιμώξεων. Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 4.474.616 εκ των οποίων 51.8% γυναίκες.

Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 2.558 ασθενείς (7μερος μ.ό.: 365, -9% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 2.219 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 317, 2% εβδομαδιαία μεταβολή)

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 138 (65.2% άνδρες) με διάμεση ηλικία 69 έτη και το 92.8% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 355 θάνατοι ασθενών COVID-19 (34 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: 21% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 31.377 θάνατοι, με το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη.

Την εβδομάδα αναφοράς, το ποσοστό θετικότητας ήταν 15,22% σε σύνολο 802.999 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) με το μέσο όρο επταημέρου να είναι 114.714 δείγματα (-9% εβδομαδιαία μεταβολή).