Health & Fitness

Νέα δεδομένα για την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά - Τι ανακάλυψαν Βρετανοί επιστήμονες

Πόσα κρούσματα έχουν αναφερθεί παγκοσμίως

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νέα στοιχεία για την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά
Νέα στοιχεία για την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά © Pixabay

Νέες μελέτες για την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά. Τι εντόπισαν Βρετανοί επιστήμονες.

Νέα δεδομένα φαίνεται πως έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τα αίτια της οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά.

Σύμφωνα με έρευνες έχει παρατηρηθεί η επανεμφάνιση κοινών ιών (μετά το τέλος των lockdown), οι οποίοι σχετίζονται με τα περιστατικά ηπατίτιδας στα παιδιά.

Πιο συγκεκριμένα δύο ομάδες ερευνητών, από το Λονδίνο και τη Γλασκώβη, παρατήρησαν ότι ο ιός AAV2 (adeno-associated virus 2) ανιχνεύθηκε σε υψηλά επίπεδα σε ασθενείς με αγνώστου αιτιολογίας ηπατίτιδα. Είναι ένας ιός, ο οποίος δεν προκαλεί ασθένεια (σ.σ. υπό φυσιολογικές συνθήκες) και συχνά είναι παρών σε λοιμώξεις από αδενοϊούς, για πρώτη φορά σχετίζεται με την ανάπτυξη οξείας ηπατίτιδας σε έναν μικρό αριθμό παιδιών.

Η καθηγήτρια Emma Thomson, η οποία ηγήθηκε της έρευνας του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα. «Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για τη διερεύνηση του ρόλου του AAV2», σημείωσε και πρόσθεσε «πρέπει επίσης να κατανοήσουμε περισσότερα σχετικά με την εποχική κυκλοφορία του AAV2, ενός ιού που δεν παρακολουθείται σε μόνιμη βάση - μπορεί η κορύφωση της λοίμωξης από αδενοϊό να συμπίπτει με την κορύφωση της έκθεσης στον AAV2, οδηγώντας σε μια ασυνήθιστη εκδήλωση ηπατίτιδας σε ευάλωτα μικρά παιδιά».

Σημειώνεται ότι παγκοσμίως έχουν αναφερθεί περισσότερα από 1.000 πιθανά κρούσματα σε 35 χώρες. Στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 12 συνολικά περιστατικά, με ένα εξ αυτών, ένα βρέφος 13 μηνών να χάνει τη ζωή του στις 6 Ιουλίου. Τα υπόλοιπα 11 δεν χρειάστηκε να λάβουν ειδική θεραπεία, δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή και παραμένουν σε άριστη κατάσταση.

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Οι γονείς είναι οι πρώτοι που μπορούν να εντοπίσουν αν το παιδί τους εμφανίζει συμπτώματα τα οποία μπορεί να προσομοιάζουν με αυτά της οξείας ηπατίτιδας. Ο ΕΟΔΥ έχει εκδώσει οδηγίες για τα παιδιά ηλικίας έως 16 ετών και τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Ίκτερο (κιτρινωπή χροιά δέρματος, επιπεφυκότων)
  • Υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμό των κοπράνων
  • Κνησμό
  • Αρθραλγία/μυαλγία
  • Πυρετό
  • Ναυτία, έμετο ή κοιλιακό άλγος
  • Λήθαργο και/ ή απώλεια όρεξης

Οι γονείς καλούνται να παρακολουθούν την υγεία τους, να είναι σε εγρήγορση για τυχόν εμφάνιση των συμπτωμάτων ηπατίτιδας (που αναφέρθηκαν) και σε περίπτωση υποψίας/ανησυχίας να επικοινωνούν με τον παιδίατρο.

Με πληροφορίες από BBC

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ