Health & Fitness

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δικαιώνει την Επιτροπή Εμβολιασμών

Με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του Μάρκο Καβαλέρι για την τέταρτη δοση του εμβολίου

Βασίλης Βενιζέλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κορωνοϊός: Οι δηλώσεις του Μάρκο Καβαλέρι, μέλος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, για τις μεταλλάξεις που αναμένεται να επικρατήσουν και την ενισχυτική δόση εμβολιασμού.

Ο Μάρκο Καβαλέρι, μέλος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) δήλωσε σήμερα, σε διαδικτυακή ενημέρωση, ότι οι μεταλλάξεις BA.4 και BA.5, δηλαδή η Όμικρον 4 και η Όμικρον 5, αναμένεται να καταστούν κυρίαρχες σε όλη την Ευρώπη, «πιθανότατα αντικαθιστώντας όλες τις άλλες παραλλαγές μέχρι τα τέλη Ιουλίου».

Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι παραλλαγές κάνουν τους ανθρώπους πιο άρρωστους από προηγούμενα στελέχη του ιού, «η αύξηση της μετάδοσης στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες αρχίζει να μεταφράζεται σε σοβαρή ασθένεια».

Τον περασμένο Απρίλιο, ο EMA συμβούλεψε τα άτομα, ηλικίας 80 ετών και άνω, να λάβουν τη δεύτερη ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού. Ο Καβαλέρι υπογράμμισε σήμερα ότι τώρα συνιστώνται δεύτερες ενισχυτικές δόσεις για τα άτομα στην Ε.Ε., ηλικίας 60 - 79 ετών, καθώς και για τα «ιατρικώς ευάλωτα άτομα οποιασδήποτε ηλικίας».

«Καθώς αυτό το νέο, έκτο κύμα ξεδιπλώνεται πάνω από την Ε.Ε., είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η προστασία των ευάλωτων ομάδων και να αποφευχθεί οποιαδήποτε αναβολή του εμβολιασμού τους», τόνισε ο ίδιος.

Μεγάλη ήταν, λοιπόν, η φόρα την οποία είχαν πάρει λογής λογής δημοσιολογούντες, οι οποίοι έφτασαν στο σημείο ακόμη και να ειρωνεύονται την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σχετικά με τις οδηγίες και τις συστάσεις της για τη λήψη της τέταρτης δόσης του εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού.

Ε, λοιπόν, η φόρα οδηγεί σε… τοίχο, εκτός εάν θεωρεί κανείς ότι οι ειδικοί επιστήμονες και οι κεντρικές υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ, όπως είναι η διοίκηση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) της χώρας των 350 εκατ. κατοίκων, καθώς και τα στελέχη του EMA, είναι απλώς… ηλίθιοι. Γιατί το λέμε αυτό;

Το λέμε αυτό, γιατί μία ανάλογη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών οδηγία και ισχυρή σύσταση έχει εκδώσει εδώ και καιρό η διοίκηση των CDC για τη λήψη της τέταρτης δόσης του εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού: Η διοίκηση των CDC, μάλιστα, έχει διατυπώσει ισχυρή σύσταση για τη λήψη της τέταρτης δόσης από τους κατοίκους των ΗΠΑ, ηλικίας 50 ετών και άνω, ενώ η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, περισσότερο συντηρητική, εξέδωσε ισχυρή σύσταση για τη λήψη της τέταρτης δόσης από τους πολίτες, ηλικίας 60 ετών και άνω. Ό,τι συστήνει πλέον και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), δηλαδή…