Health & Fitness

Προσωπαγνωσία: Τι είναι, πώς προκαλείται

H ασθένεια που πάσχει ο Μπραντ Πιτ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Προσωπαγνωσία: Τι είναι, πώς προκαλείται

Μπραντ Πιτ: Πάσχω από σπάνια ασθένεια - Δεν μπορώ να αναγνωρίσω πρόσωπα.

Ο Μπραντ Πιτ πάσχει από την ασθένεια της «προσωπαγνωσίας» ή αλλιώς από «τύφλωση του προσώπου». Ο ηθοποιός αποκάλυψε πως βρίσκεται αντιμέτωπος με αυτή τη σπάνια πάθηση, η οποία δεν του επιτρέπει να αναγνωρίσει ή να θυμάται πρόσωπα.

Η ασθένεια αυτή του Μπραντ Πιτ επιδεινώνεται με τα χρόνια, δημιουργώντας στο άτομο μεγάλη δυσκολία να αναγνωρίσει ακόμα και τους δικούς του ανθρώπους.

Τι είναι η προσωπαγνωσία

Η προσωπαγνωσία (Prosopagnosia, ή και “face blindness”) σημαίνει ότι δεν μπορείτε να αναγνωρίσετε τα πρόσωπα των ανθρώπων.

Η προσωπαγνωσία συχνά επηρεάζει τους ανθρώπους από τη γέννηση και είναι συνήθως ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένα άτομο για το μεγαλύτερο μέρος, σε ή όλην τη ζωή του. Μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην καθημερινότητά του.

Πολλά άτομα με προσωπαγνωσία δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν ακόμα και μέλη της οικογένειας, συντρόφους, ή φίλους.

Μπορεί να τα καταφέρουν χρησιμοποιώντας εναλλακτικές στρατηγικές για να αναγνωρίσουν τους ανθρώπους, όπως να θυμούνται τον τρόπο που περπατούν ή το χτένισμα, τη φωνή ή τα ρούχα τους.

Ωστόσο, αυτά τα κόλπα δεν λειτουργούν πάντα. Για παράδειγμα, όταν ένα άτομο με προσωπαγνωσία συναντά κάποιον σε μια άγνωστη τοποθεσία.

Ένα άτομο με προσωπαγνωσία μπορεί να αποφεύγει συχνά τις κοινωνικές του αλληλεπιδράσεις και να αναπτύξει κοινωνική αγχώδη διαταραχή.

Μπορεί επίσης να δυσκολεύονται να δημιουργήσουν σχέσεις ή να αντιμετωπίσουν προβλήματα με την καριέρα τους. Τα αισθήματα κατάθλιψης είναι επίσης κοινά σε αυτές τις περιπτώσεις.

Μερικοί δεν μπορούν να αναγνωρίσουν ορισμένες εκφράσεις του προσώπου, να κρίνουν την ηλικία, ή το φύλο ενός ατόμου, ή να ακολουθήσουν το βλέμμα του.

Άλλοι μπορεί να μην αναγνωρίζουν καν το πρόσωπό τους στον καθρέφτη, ή στις φωτογραφίες!

Η προσωπαγνωσία μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα ενός ατόμου να αναγνωρίζει και τοποθεσίες, ή αντικείμενα.

Πολλοί έχουν επίσης δυσκολία στην πλοήγηση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αδυναμία επεξεργασίας γωνιών ή απόστασης ή προβλήματα στην απομνημόνευση τόπων και φυσικών σημαδιών στην ύπαιθρο.

Η παρακολούθηση της πλοκής των ταινιών, ή των τηλεοπτικών προγραμμάτων μπορεί να είναι σχεδόν αδύνατη για κάποιον με προσωπαγνωσία, επειδή δυσκολεύεται να αναγνωρίσει και να θυμάται τους χαρακτήρες.

Κάποιος με προσωπαγνωσία μπορεί να φαίνεται αγενής ή απόμακρος, όταν αποτυγχάνει να αναγνωρίσει ένα άτομο.

Τι προκαλεί την προσωπαγνωσία

Υπάρχουν 2 τύποι προσωπαγνωσίας:

αναπτυξιακή: το άτομο δεν έχει εγκεφαλική βλάβη

επίκτητη: το άτομο αναπτύσσει προσωπαγνωσία μετά από εγκεφαλική βλάβη, συχνά μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, ή τραυματισμό στο κεφάλι

Στο παρελθόν, οι περισσότερες περιπτώσεις προσωπαγνωσίας θεωρούνταν ότι εμφανίζονταν μετά από εγκεφαλικό τραύμα. Όμως, έρευνες έχουν δείξει, ότι πολλοί περισσότεροι έχουν αναπτυξιακή προσωπαγνωσία από ό,τι πιστεύαμε αρχικά.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY