Health & Fitness

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ)

Σπάσε τα ταμπού της υγείας, ενημερώσου για το ΣΕΕ και πάρε τα μέτρα σου!

Νατάσσα Καρυστινού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Φούσκωμα ή πόνος στην κοιλιά; Πώς θα καταλάβεις αν έχεις ΣΕΕ και πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις.

Νιώθεις συχνά φούσκωμα ή κοιλιακό άλγος; Είναι πολλές οι φορές που αντιμετωπίζεις προβλήματα δυσκοιλιότητας, διάρροιας ή ακόμα και εναλλαγές αυτών; Ίσως δεν είχες ακούσει μέχρι τώρα για το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ).

Τι είναι το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ);

Το ΣΕΕ, γνωστό παλαιότερα και ως σπαστική κολίτιδα ή νεύρωση εντέρου, αποτελεί μια κοινή και συνηθισμένη γαστρεντερική δυσλειτουργία, η οποία έχει άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα της καθημερινής και κοινωνικής μας ζωής. Κύρια αίτια της εμφάνισής του, μεταξύ άλλων, είναι το έντονο στρες, η παρατεταμένη περίοδος άγχους, οι αλλαγές στη διατροφή και η έλλειψη άσκησης. Το ΣΕΕ, επηρεάζει σημαντικό ποσοστό των ανθρώπων, περίπου 25% και παρατηρείται κυρίως σε ηλικίες έως 50 έτη και σε γυναίκες, χωρίς φυσικά να αποκλείονται οι άνδρες ή κάποιος άνθρωπος μεγαλύτερης ηλικίας.

Πώς θα καταλάβεις αν έχεις ΣΕΕ

Αρκετές φορές, επειδή δε συνδέεται με κάποια άλλη πάθηση, οι περισσότεροι τείνουν να αγνοούν τα σημάδια. Υπάρχουν, ωστόσο τέσσερα βασικά κριτήρια που βοηθούν σημαντικά στη διάγνωση της γαστρεντερικής αυτής διαταραχής: 1) υποτροπιάζον κοιλιακό άλγος που εμφανίζεται τουλάχιστον 1 ημέρα εβδομαδιαίως και το οποίο συνδέεται με τα περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα: 2) το άλγος αυτό συσχετίζεται με τις κενώσεις, 3) συνδέεται με αλλαγή στη συχνότητα των κοπράνων και τέλος 4) συνδέεται με εναλλαγή στο μοτίβο της εντερικής λειτουργίας, δηλαδή αλλαγή στη σύσταση των κοπράνων. Σημειώνεται, ότι όλα τα παραπάνω πρέπει να εμφανίζονται τους τελευταίους 3 μήνες με έναρξη των συμπτωμάτων τουλάχιστον 6 μήνες πριν από τη διάγνωση. Άλλα τυπικά συμπτώματα είναι το φούσκωμα, η κοιλιακή διάταση, ο μετεωρισμός και οι βορβορυγμοί. Το ΣΕΕ συνδέεται, επίσης, με άλλες μη εντερικές ενοχλήσεις όπως η δυσπεψία, η ναυτία και η καούρα. Τα παραπάνω συμπτώματα άλλοτε μπορεί να έχουν τη μορφή επεισοδίων και άλλοτε να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια. Σε κάθε περίπτωση επηρεάζουν έντονα και αρνητικά την καθημερινή ζωή και λειτουργικότητα.

Πώς αντιδρούν οι πάσχοντες από ΣΕΕ

Οι περισσότεροι άνθρωποι, εάν δεν πρόκειται για κάποιο έκδηλο και άκρως σοβαρό πρόβλημα υγείας, τείνουν να αδιαφορούν. Αγνοούν τα σημάδια και ενώ δυσχεραίνεται η καθημερινότητα τους, αδρανούν. Σύμφωνα με έρευνες, μόλις το 1% που πάσχει από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου επισκέπτεται γαστρεντερολόγο, ενώ το 69% (!) δεν αναζητά καθόλου βοήθεια. Το υπόλοιπο 30% αναζητά βοήθεια σε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, συμπεριλαμβανομένου και του φαρμακείου. Σε μία εποχή όπου τα ταμπού ολοένα και καταρρίπτονται, ας καταρρίψουμε και κάθε ταμπού που συναντάται στο σημαντικότερο αγαθό της ζωής: την υγεία μας. Ας μην σκεφτόμαστε συνεχώς ποιες λέξεις θα χρησιμοποιήσουμε σε σχέση με τη διαδικασία της αφόδευσης και γενικότερα με το έντερο μας, ώστε να μη φανούμε προσβλητικοί ή αηδιαστικοί. Όλα αυτά συμβαίνουν στο σώμα μας, το οποίο είναι ο ναός μας. Οφείλουμε, επομένως ,να μιλάμε ανοιχτά, να μας φροντίζουμε και να μας αγαπάμε!

Πώς αντιμετωπίζεται το ΣΕΕ

Σύμμαχός μας στην προσπάθεια ευεξίας και φροντίδας του εαυτού μας είναι το PROIBS, ένα ιατροτεχνολογικό προϊόν που ανήκει στην ομάδα των πρεβιοτικών, κλινικά αποδεδειγμένο και κατάλληλο για την αντιμετώπιση του ΣΕΕ. Γενικότερα, τα πρεβιοτικά αποτελούν ολιγοσακχαρίτες που ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία των υδατανθράκων και βοηθούν στην διατήρηση και ενίσχυση της ήδη υπάρχουσας εντερικής μικροχλωρίδας, προσφέροντας τροφή στα βακτήρια που υπάρχουν στο έντερο μας, με αποτέλεσμα τη μακροχρόνια θρέψη του τελευταίου. Για να ενισχύσουμε την εντερική μικροχλωρίδα και να βελτιώσουμε τα συμπτώματα που σχετίζονται με το Σ.Ε.Ε, τα πρεβιοτικά θα πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά. Το PROIBS, ως πρεβιοτικό, προσφέρει συγκεκριμένα:

α) γρήγορη και αποτελεσματική ανακούφιση από το κοιλιακό άλγος και το αίσθημα φουσκώματος,

β) επαναφορά της φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου, και το σημαντικότερο

γ) μακροχρόνια φυσιολογική λειτουργία του εντέρου, πάντα σε συνδυασμό με τη βελτίωση καθημερινής διατροφής (προκύπτει από έρευνα καταναλωτών του 2017)¹. Σημαντικό στοιχείο, είναι ότι το PROIBS είναι κατάλληλο για όλες τις υποομάδες το ΣΕΕ, δυσκοιλιότητα, διάρροια ή εναλλαγή αυτών, χωρίς να αποκλείει καμία.

Πέντε χαρακτηριστικά που καθιστούν το PROIBS ως την καλύτερη επιλογή, είναι η δυνατότητα καθημερινής χρήσης, η εύκολη λήψη, η ευχάριστη γεύση του, η φυτική προέλευση του, καθώς και η γρήγορη δράση του. Συγκεκριμένα, το προϊόν είναι κατάλληλο για μακροχρόνια καθημερινή χρήση τόσο στους ενήλικες όσο και σε παιδιά άνω των 13 ετών και δεν περιέχει συστατικά στα οποία πολλοί έχουν αλλεργία, όπως λακτόζη, γλουτένη, σόγια, ίχνη αυγού και ξηρών καρπών. Το PROIBS διατίθεται σε μορφή σκόνης σε φακελίσκους με δοσολογία έως 2 ημερησίως (το περιεχόμενο διαλύεται σε νερό και η λήψη είναι ανεξάρτητη από την κατανάλωση τροφής), με ευχάριστη γεύση λεμονιού, η οποία συμβάλλει στη συστηματική λήψη του. Δραστικός παράγοντας του, επιπλέον, είναι το AVH 200. Πρόκειται για ένα τυποποιημένο φυτικό εκχύλισμα, που προέρχεται από το συνδυασμό περισσοτέρων από 75 διαφορετικών δραστικών συστατικών του φύλου της, γνωστής σε όλης για τις θεραπευτικές της ικανότητες, αλόης. Το AVH 200 έχει χημικές ιδιότητες που επιδρούν στον αυλό του εντέρου βελτιώνοντας σημαντικά τα συμπτώματα του ΣΕΕ. Τέλος, έρευνες έχουν δείξει, ότι ο πάσχων από ΣΕΕ δύναται να δει θετικά αποτελέσματα στις πρώτες κιόλας 10 με 14 ημέρες.

Προβιοτικά PROIBS

Είναι αποτελεσματικό;

Δεν υπάρχει καλύτερος κριτής από τους ίδιους τους καταναλωτές. Σύμφωνα με έρευνα ικανοποίησης καταναλωτών² που διεξήχθη στη Σουηδία, 9 στους 10 λήπτες δήλωσαν πως αδιαμφισβήτητα θα συνέστηναν το PROIBS σε κάποιο γνωστό τους. Παράλληλα, το 96% των ληπτών δήλωσαν πως το εν λόγω προϊόν, τους βοήθησε να μειώσουν τα συμπτώματα που σχετίζονται με το ΣΕΕ χαρίζοντας τους πολλαπλά οφέλη για τη ζωή τους. Η ποιότητα ζωής τους άλλαξε: βελτιώθηκε η ψυχολογία τους, η κοινωνική τους ζωή και εν γένει η καθημερινότητα τους. Τα δεδομένα μιλούν από μόνα τους: 81% των ληπτών νιώθει λιγότερο φούσκωμα, 52% νιώθει λιγότερο κοιλιακό άλγος, 85% βλέπει το PROIBS ως ένα απαραίτητο εφόδιο στην καθημερινή του διατροφή, ενώ 4 στους 10 κατάφεραν πλέον να έχουν μια πιο ευέλικτη διατροφή. Τα επιθυμητά αποτελέσματα του προϊόντος φανερώνονται και από το γεγονός ότι το 50% των καταναλωτών συνεχίζει να λαμβάνει το PROIBS συστηματικά 3 χρόνια μετά την πρώτη δοκιμή!

Αναζήτησε το PROIBS στο κοντινό σου φαρμακείο και άλλαξε την ποιότητα της ζωής σου.