- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αλλεργίες και ιγμορίτιδα και τους θερινούς μήνες
Τι τις προκαλεί και πώς θα τις αντιμετωπίσουμε
Αλλεργία το καλοκαίρι: Η Ανατολή Παταρίδου, MD Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής Τραχήλου, ΠαιδοΩΡΛ, αναλύει πως θα την αντιμετωπίσουμε.
Κι ενώ πιστεύαμε ότι το καλοκαίρι τα αλλεργικά συμπτώματα μειώνονται, η πραγματικότητα μας διαψεύδει, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η συχνότητα των αλλεργικών παθήσεων και τα συμπτώματα δεν κάνουν διαχωρισμό στις εποχές, αλλά ούτε παίζει ρόλο αν κάποιος ζει στην ύπαιθρο ή στην πόλη.
Εκτός από τους κληρονομικούς παράγοντες, στην εμφάνιση των αλλεργιών καθοριστικό ρόλο φαίνεται να παίζουν ο τρόπος ζωής και οι περιβαλλοντικές συνθήκες. Έχει διαπιστωθεί ότι όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι μεγαλύτερη οι αλλεργίες εμφανίζουν μια ραγδαία αύξηση. Μάλιστα, συχνά εμφανίζουν συμπτώματα άνθρωποι που δεν είχαν μέχρι πρότινος αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις.
Η μακροχρόνια έκθεση στην περιβαλλοντική - ατμοσφαιρική μόλυνση (καυσαέρια αυτοκίνητων, καυστήρων, τζακιών βιομηχανιών) συμβάλλει σημαντικά στην εμφάνιση αλλεργικών παθήσεων. Αλλά εκτός της ρύπανσης του εξωτερικού χώρου που αναφέραμε, δεν πρέπει να υποτιμάμε και την ενδοοικιακή.
Η αυξημένη έκθεση σε αλλεργικές ουσίες εσωτερικού χώρου, όπως ο καπνός των τσιγάρων, τα αρωματικά από σαπούνια, τα απορρυπαντικά, τα ακάρεα και η οικιακή σκόνη, επηρεάζουν αρνητικά την υγεία του αναπνευστικού μας συστήματος, εξηγεί η κα Ανατολή Παταρίδου, MD Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής Τραχήλου, ΠαιδοΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτης Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ.
Επίσης, συνεχίζει η κ. Παταρίδου, οι συνθήκες και ο τρόπος ζωής όπως έχουν διαμορφωθεί, κυρίως στον δυτικό κόσμο, ευνοούν την πυροδότηση αλλεργικών συμπτωμάτων και εξάρσεων. Είναι κοινό μυστικό ότι τα σημερινά σπίτια και οι χώροι εργασίας, κυρίως στις πόλεις, δεν αερίζονται, φωτίζονται, στεγνώνουν με φυσικό τρόπο. Η χρήση των κλιματιστικών χειμώνα - καλοκαίρι, τα ντυμένα όλο τον χρόνο με μοκέτες γραφεία, ευνοούν την ανάπτυξη των ακάρεων και της σκόνης του σπιτιού. Ακόμα, ζούμε πολύ περισσότερες ώρες σε κλειστούς χώρους σε σχέση με παλιότερα. Η δε τηλεργασία και ο εγκλεισμός στα σπίτια, που μας επέβαλε η πανδημία τα δυο τελευταία χρόνια, όπως και κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών με πληθώρα συντηρητικών και χρωστικών ουσιών επιβαρύνουν την κατάσταση.
Αλλεργική ρινίτιδα - ιγμορίτιδα
Και ενώ οι θερμοκρασίες επιτέλους ανεβαίνουν, καλοκαίρι πια, τα φτερνίσματα και η καταρροή από τους ερεθισμούς που προκαλούν οι αλλεργίες συνεχίζουν να μας ταλαιπωρούν. Η ιγμορίτιδα ταλαιπωρεί όλο και περισσότερους ανθρώπους, τόσο παιδιά όσο και ενηλίκους, τα τελευταία χρόνια. Ένας βασικός παράγοντας για τα αυξημένα περιστατικά ιγμορίτιδας είναι η αύξηση της αλλεργικής ρινίτιδας, η οποία είναι η πιο συνηθισμένη αλλεργική πάθηση στην Ελλάδα και επηρεάζει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Και είναι οι αλλαγές του τρόπου ζωής και διατροφής μαζί με τη μόλυνση της ατμόσφαιρας που ενοχοποιούνται για την αύξηση της συχνότητας εμφάνισής της.
Η δυσκολία της ρινικής αναπνοής που συνεπάγεται των αλλεργικών συμπτωμάτων, μπορεί να συνοδεύεται από εκνευρισμό, αδυναμία συγκέντρωσης, πονοκεφάλους, έντονο ροχαλητό και άπνοια, που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής, καθώς προκαλούν κούραση και μειωμένη ευεξία. Οπότε, η επίσκεψη και εξέταση από ωτορινολαρυγγολόγο είναι επιβεβλημένη, καθώς είναι ο μόνος αρμόδιος να εντοπίσει το πρόβλημα και να υποδείξει την ενδεδειγμένη θεραπεία.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική αρχικά και να περιλαμβάνει τη χορήγηση κατάλληλης αντιβίωσης σε συνδυασμό με πλύσεις και ρινικά σπρέι. Ενδέχεται όμως να χρειαστεί και χειρουργική επέμβαση, η οποία, όταν ενδείκνυται, πρέπει να γίνεται έγκαιρα για να αποφεύγονται οι επιπλοκές.
Πώς μπορείτε να προφυλαχθείτε
Τι προτείνει η ειδικός ώστε να προλαμβάνετε αλλεργικά συμπτώματα που προκαλεί η έκθεση σε ερεθιστικούς παράγοντες:
• Όταν φυσάει ή έχει πολύ μεγάλη ηλιοφάνεια, καλό είναι να αποφεύγετε τις βόλτες στην εξοχή.
• Να καθαρίζετε καλά το σπίτι, ώστε να αποτρέπετε τη συσσώρευση σκόνης και ακάρεων, που επιδεινώνουν τα συμπτώματα.
• Απαραίτητα τα γυαλιά ηλίου εκτός σπιτιού, ώστε να προστατεύετε τα μάτια σας.
•Όταν κινείστε ή ταξιδεύετε με μηχανή, να φοράτε κράνος, το οποίο κλείνει μπροστά ώστε να μην υπάρχει δίοδος για τα αλλεργιογόνα προς τη μύτη και το στόμα.
• Αποφύγετε ή περιορίστε τα φυτά εσωτερικού χώρου.
• Εφοδιαστείτε με ένα υγρόμετρο, για να μπορείτε να υπολογίζετε την υγρασία στο σπίτι.
• Χρησιμοποιήστε αφυγραντήρες ή τις ειδικές παγίδες υγρασίας.
• Περιορίστε το πρόχειρο, έτοιμο φαγητό και τα ανθυγιεινά σνακ και υιοθετήστε ένα υγιεινό μοντέλο διατροφής, πλούσιο σε φυτικές ίνες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η έκθεση στον καπνό των άλλων δεν είναι μόνο θέμα ενόχλησης
Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η επίσκεψη σε μουσεία και συναυλίες έχει ευεργετικά οφέλη για την υγεία
Πότε βοηθά και πότε μπορεί να σαμποτάρει τους μυς
Οι συμμετέχοντες θα εντοπίζονται μέσω ειδικών εξετάσεων αίματος
Στη Σκωτία εκτιμάται ότι περίπου 90.000 άνθρωποι ζουν με άνοια
Μέχρι το 2050 σχεδόν 50% του παγκόσμιου πληθυσμού θα πάσχει από μυωπία
Η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας τάσσεται υπέρ της σύμπραξης ης επιστημονικής κοινότητας
Τα κοινά συμπτώματα και οι διαφορές που πρέπει να προσέξεις
Ο πρόεδρος του Ωνασείου, Γιάννης Μπολέτης, και ο διευθυντής της Εντατικής, Σταύρος Δημόπουλος, εξηγούν γιατί αλλάζει το τοπίο η πρώτη κινητή μονάδα ECMO της Ελλάδας
Η υπερβολική φροντίδα μπορεί να «στεγνώσει» το δέρμα
Τι χρειάζεται να προσέξει ο φροντιστής ενός ηλικιωμένου ατόμου
Τα συνήθη συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν
Πότε χρειάζεται επίσκεψη στον γιατρό για περαιτέρω έλεγχο
Η θερμότητα δεν προέρχεται μόνο από τον ήλιο αλλά και από το σώμα μας
Νέα έρευνα δείχνει ότι η μυρωδιά της αυξάνει την αντοχή στο γυμναστήριο, χωρίς την ανάγκη κατανάλωσης θερμίδων
Οι ειδικοί αποδίδουν μεγάλο μέρος της επίδρασης στην καψαϊκίνη
Διατροφολόγος τονίζει ότι η «δίαιτα των Βίκινγκ» του Νορβηγού επιθετικού είναι ακατάλληλη για τον μέσο άνθρωπο
Οι καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν την έκθεση σε μικρόβια
Οι διαφορές ανάμεσα στον ανεπτυγμένο και τον αναπτυσσόμενο κόσμο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.