Health & Fitness

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για γυμναστική - Γιατί διαφέρει σε άνδρες και γυναίκες

Αμερικανοί ερευνητές εξηγούν

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η γυμναστική κάνει καλό αλλά η ώρα που γίνεται, μεγιστοποιεί τα οφέλη
Η γυμναστική κάνει καλό αλλά η ώρα που γίνεται, μεγιστοποιεί τα οφέλη © Pixabay

Η ιδανική ώρα για γυμναστική είναι αυτή που μπορείς να γυμναστείς και διαφέρει ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές.

Το να αθλείσαι είναι καλό. Ακόμα καλύτερο, όμως, είναι να βρεις τη σωστή στιγμή για να κάνεις γυμναστική και να έχεις το μέγιστο επιθυμητό αποτέλεσμα. Η σωστή ώρα, πάντως, μπορεί να διαφέρει ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

Ειδικότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες καίνε περισσότερο λίπος, όταν η γυμναστική γίνεται το πρωί. Βίοι αντίθετοι για τους άνδρες, οι οποίοι «εξαφανίζουν» τα παχάκια της μέσης όταν χύνουν ιδρώτα το απόγευμα.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι διαφορές στις ορμόνες, στο βιολογικό ρολόι και στον κύκλο του ύπνου ανάμεσα στα δύο φύλα μπορεί να είναι η απάντηση, όπως μετέδωσε το BBC.

Στην αμερικανική μελέτη συμμετείχαν 30 άνδρες και 26 γυναίκες, ηλικίας 25-55 ετών, που έχουν εντάξει τη γυμναστική στην καθημερινότητά τους και είναι υγιείς. Η έρευνα διήρκεσε 12 εβδομάδες και κατέγραψε τα οφέλη διαφορετικών προγραμμάτων εκγύμνασης, τα οποία περιελάμβαναν διατάσεις, ταχύτητες, αντιστάσεις και αντοχή.

Η μία ομάδα γυμναζόταν πριν από τις 08.30 το πρωί για μία ώρα και η άλλη -ακολουθώντας το ίδιο ασκησιολόγιο- ίδρωνε την πετσέτα το απόγευμα για μια ώρα μέσα στο χρονικό διάστημα από τις 18.00 μέχρι τις 20.00. Και οι δύο ομάδες είχαν υιοθετήσει συγκεκριμένη διατροφή.

Αυτές τις 12 εβδομάδες οι ερευνητές μετρούσαν την πίεση και το λίπος, σημειώνοντας παράλληλα την πρόοδο των συμμετεχόντων στην ελαστικότητα, τη δύναμη και την αντοχή. Όπως διαπιστώθηκε, όλοι οι συμμετέχοντες βελτίωσαν την υγεία και την επίδοσή τους ανεξάρτητα από την ώρα εκγύμνασης.

gymnastiki-2.jpg
© unsplash

«Η καλύτερη ώρα για γυμναστική είναι αυτή που μπορείς να κάνεις γυμναστική και να την εντάξεις στο πρόγραμμά σου» εξηγεί ο Dr Paul Arcerio, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και καθηγητής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Skidmore College στη Νέα Υόρκη. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, «σαν κάτι να συμβαίνει», θέλοντας να δείξει ότι η ιδανική ώρα για γυμναστική μέσα στην ημέρα διαφέρει ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες.

Πότε είναι η καλύτερη ώρα να γυμνάζονται οι γυναίκες

  • Οι γυναίκες που ενδιαφέρονται να μειώσουν το λίπος γύρω από τη μέση τους και να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση θα πρέπει να στοχεύουν στην άσκηση το πρωί. Αυτό είναι σημαντικό επειδή το λίπος της κοιλιάς τυλίγεται γύρω από τα εσωτερικά όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος, και μπορεί να είναι επικίνδυνο.
  • Οι γυναίκες που προσπαθούν να βελτιώσουν τη μυϊκή τους δύναμη στο πάνω μέρος του σώματός τους, καθώς και τη συνολική τους διάθεση και την πρόσληψη τροφής, θα πρέπει να κάνουν βραδινή άσκηση.

gymnastiki-3.jpg
© unsplash

Πότε πρέπει να γυμνάζονται οι άνδρες - Ποια είναι η καλύτερη ώρα μέσα στην ημέρα

  • Οι άνδρες στη δοκιμή ήταν λιγότερο ευαίσθητοι στην ώρα της ημέρας που ασκούνταν, βελτιώνοντας τη δύναμή τους το πρωί και το βράδυ.
  • Η βραδινή άσκηση βρέθηκε ότι είναι ιδανική για άνδρες που ενδιαφέρονται για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και του μεταβολισμού, καθώς και για τη συναισθηματική ευεξία. Η βελτίωση της μεταβολικής υγείας σημαίνει μείωση του κινδύνου καταστάσεων όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό.

Δεν είναι ξεκάθαρο ακριβώς γιατί οι αντιδράσεις των ανδρών και των γυναικών στον χρόνο άσκησης ήταν τόσο διαφορετικές και οι ερευνητές λένε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να μάθουν περισσότερα. Προσθέτουν, μάλιστα, ότι οι γυναίκες μπορεί να κάψουν περισσότερο σωματικό λίπος το πρωί επειδή είναι πιο πιθανό να έχουν περισσότερο λίπος στην κοιλιά. Οι εσωτερικοί ρυθμοί του σώματος μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Physiology, παρακολούθησε άτομα με φυσιολογικό βάρος, αλλά οι ερευνητές λένε ότι το πρόγραμμα θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει σε άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ