Health & Fitness

Αιμοκάθαρση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η αιμοκάθαρση είναι μια διαδικασία χρόνια κι επαναλαμβανόμενη. Ο ασθενής καλείται να προσαρμοστεί σε έναν καινούργιο τρόπο ζωής

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αιμοκάθαρση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αιμοκάθαρση: Η ένταξη, η διαδικασία και οι μέθοδοι

Ένταξη στην αιμοκάθαρση
Όταν ο γιατρός προτείνει την ένταξη σε αιμοκάθαρση, σημαίνει ότι η νεφρική ανεπάρκεια είναι πια ιδιαίτερα σοβαρή και επικίνδυνη. Η ένταξη στην αιμοκάθαρση έχει πρώτο σκοπό την διατήρηση της ζωής και μετά την τεράστια βελτίωση της ποιότητας ζωής του νεφροπαθή ασθενή.
Μια τυπική συνεδρία αιμοκάθαρσης διαρκεί κατά μέσο όρο τέσσερις ώρες, με συχνότητα τρεις φορές εβδομαδιαίως. Κατά την αρχική ένταξη και προσαρμογή η διάρκεια της μπορεί να είναι μικρότερη με προοδευτική αύξηση.

Ποια είναι η διαδικασία της αιμοκάθαρσης;

Η αιμοκάθαρση είναι η πιο συχνή μέθοδος υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας, διαδικασία που εντάσσουν στην καθημερινότητα τους οι ασθενείς που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου. Kατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης συντελούνται δύο λειτουργίες, απαλλάσσεται το αίμα του ασθενούς από ουραιμικές τοξίνες και απομακρύνονται επιπλέον υγρά που έχουν κατακρατηθεί από τον οργανισμό.

Η διαδικασία αυτή προϋποθέτει:

  • Αγγειακή προσπέλαση
  • Βελόνες και γραμμές αιμοκάθαρσης
  • Φίλτρο αιμοκάθαρσης
  • Διάλυμα

Τι είναι η αγγειακή προσπέλαση;

Η αγγειακή προσπέλαση είναι αυτή που καθιστά την αιμοκάθαρση ικανή, πραγματοποιήσιμη σαν θεραπεία. Είναι η «κατασκευή» που παρέχει συνεχή και απρόσκοπτη ροή – παροχή αίματος από τον ασθενή προς το μηχάνημα αιμοκάθαρσης, αλλά και αυτή που το «δέχεται» πίσω στον ασθενή καθαρότερο. Χωρίς παροχή αίματος, δεν θα μπορούσε να γίνει αιμοκάθαρση.

Τύποι αγγειακής προσπέλασης

  • Φίστουλα (fistula): δημιουργείται από αγγειοχειρουργό συνδέοντας μια αρτηρία με μια φλέβα
  • Μόσχευμα: το τοποθετεί ο αγγειοχειρουργός όταν δεν είναι εφικτή η δημιουργία της φίστουλα
  • Καθετήρας αιμοκάθαρσης: όταν δεν υπάρχει δυνατότητα για τις παραπάνω λύσεις ή προσωρινά μέχρι να «ωριμάσει» η φίστουλα ή το μόσχευμα

Και στα δύο πρώτα (φίστουλα και μόσχευμα), η σύνδεση μεταξύ αρτηρίας και φλέβας οδηγεί σε αύξηση της ροής του αίματος μέσα από τη φλέβα. Σε απάντηση, η φλέβα σας μεγαλώνει και ενισχύει τα τοιχώματά της. Αυτό επιτρέπει ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα αίματος να περάσει μέσα από τη φλέβα και επιτρέπει την πραγματοποίηση μιας αποτελεσματικής αιμοκάθαρσης. Τις προσεχείς εβδομάδες μετά την επέμβαση, η φίστουλα αρχίζει να ωριμάζει.

Μέθοδοι αιμοκάθαρσης

Τα τελευταία χρόνια, η βιοτεχνολογία έχει προσομοιώσει στην τεχνική της αιμοκάθαρσης σε μεγάλο βαθμό την ομοιότητα με την φυσιολογική νεφρική λειτουργία. Η online αιμοδιαδιήθηση αποτελεί μία τέτοια τεχνική.

Αλλαγή τρόπου ζωής

Η αιμοκάθαρση είναι μια διαδικασία χρόνια κι επαναλαμβανόμενη. Ο ασθενής καλείται να προσαρμοστεί σε έναν καινούργιο τρόπο ζωής που απαιτεί:

  • να επισκέπτεται τακτικά τη μονάδα νεφρού
  • να λαμβάνει αρκετά φαρμακευτικά σκευάσματα
  • να προσέχει τα υγρά που καταναλώνει 
  • να ακολουθεί κάποιους διατροφικούς κανόνες

Η πρόοδος στον τομέα των υποδομών με τη δημιουργία Μονάδων Χρόνιας Αιμοκάθαρσης, οι οποίες είναι εξωνοσοκομειακές και διαθέτουν υψηλές προδιαγραφές υγιεινής, εγκαταστάσεων κ.α., έχει βελτιώσει σημαντικά την ψυχολογία και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Οι περισσότεροι αιμοκαθαιρόμενοι είναι απόλυτα εφικτό πια, αλλά και επιθυμητό να κάνουν διακοπές, αρκετοί από αυτούς ασκούνται και εργάζονται.

Ζύγιση

Βασικό μέρος της διαδικασίας αιμοκάθαρσης είναι η μέτρηση του βάρους του ασθενή πριν και μετά την συνεδρία για τον προσδιορισμό των υγρών που πρέπει να αφαιρεθούν.

Η ποιότητα της αιμοκάθαρσης είναι σημαντική

Μια κάθαρση με σωστή επάρκεια βελτιώνει τη γενική κατάσταση της υγείας, αυξάνει τα χρόνια, αλλά και την ποιότητα ζωής, μειώνει τις πιθανότητες νοσηλείας και βελτιώνει το εργαστηριακό σας προφίλ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία της αιμοκάθαρσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα Νεφρολογικά Κέντρα mesogeios. Αποτελούν τον μεγαλύτερο όμιλο μονάδων αιμοκάθαρσης σε ολόκληρη την Ελλάδα. Με παρουσία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χαλκίδα, Κρήτη, Σέρρες και Καλαμάτα, παρέχουν στους ασθενείς υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο!

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ