- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ιατρείο Long COVID στο Metropolitan General
Τι δείχνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας
Ιατρείο παρακολούθησης ασθενών με Σύνδρομο Μακροχρόνιας (Long) COVID στο Metropolitan General
Οι περισσότεροι ασθενείς μετά τη λοίμωξη SARS-CoV-2 αναρρώνουν σύντομα δίχως περαιτέρω επιπλοκές. Όμως, ένα ποσοστό που ανέρχεται έως και 10%, αναπτύσσει συμπτώματα και επιπλοκές που επιμένουν ή και εμφανίζονται μετά την αρχική λοίμωξη. Με τα μέχρι τώρα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας έχουν νοσήσει περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι. Από αυτούς, περί τους 300.000 θα εκδηλώσουν σύνδρομο Long COVID ενώ περίπου 140.000 έχουν νοσήσει βαριά και μπορεί να εμφανίσουν σοβαρά και εμμένοντα προβλήματα.
Η μακροχρόνια COVID αποτελεί μια σοβαρή κατάσταση που δυσκολεύει σημαντικά μια μεγάλη ομάδα πληθυσμού και απαιτεί έγκαιρη και εξειδικευμένη αντιμετώπιση.
Για τη βέλτιστη διαχείριση του κάθε ασθενή με Long COVID, τo Θεραπευτήριο Metropolitan General δημιούργησε το εξειδικευμένο «Ιατρείο Μακροχρόνιας (Long) COVID», το οποίο προσφέρει ολοκληρωμένη φροντίδα σε άτομα που παρουσιάζουν επιπλοκές/συμπτώματα που εμμένουν ή εμφανίζονται 4 εβδομάδες μετά την COVID-19.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αξιολόγηση από εξειδικευμένη ομάδα ιατρών που αποτελείται από Παθολόγο-Λοιμωξιολόγο, εκτίμηση αναπνευστικής και καρδιακής λειτουργίας από πνευμονολόγο και καρδιολόγο, καθώς και μια σειρά διαγνωστικών εξετάσεων ανάλογα με την βαρύτητα και το είδος των συμπτωμάτων.
Μετά την ολοκλήρωση του κλινικοεργαστηριακού ελέγχου, ακολουθεί η διάγνωση του υποκείμενου ιατρικού προβλήματος συσχετιζόμενου με την προηγηθείσα λοίμωξη και η αντίστοιχη θεραπευτική παρέμβαση.
Συντονιστής του Ιατρείου Μακροχρόνιας (Long) COVID είναι ο Καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής της Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής του Metropolitan General.
To πρόγραμμα απευθύνεται σε ασθενείς που νόσησαν με COVID-19 και:
- Εμφανίζουν συνεχιζόμενα συμπτώματα μετά από 4 εβδομάδες από την έναρξη της λοίμωξης
- Ανέπτυξαν σημεία και συμπτώματα που δεν προϋπήρχαν κατά τη διάρκεια της νόσησης ή μετά από αυτή και διαρκούν περισσότερο από 12 εβδομάδες
- Νοσηλεύτηκαν για μακρό χρονικό διάστημα σε ΜΕΘ ή/και Κλινική COVID
- Υπέστησαν σοβαρή βλάβη της αναπνευστικής/καρδιαγγειακής ή/και άλλης ζωτικής λειτουργίας και απαιτείται θεραπευτική υποστήριξη
- Εμφανίζουν άτυπα συμπτώματα (κόπωση, δύσπνοια, απώλεια συγκέντρωσης και μνήμης, πόνο ή και πόνους σε διαφορετικά σημεία συμπεριλαμβανομένου του πονοκεφάλου, επίμονο βήχα, αλλαγή στην όσφρηση ή τη γεύση και διάρροια, δυσκολία στον ύπνο, άγχος και κατάθλιψη, αίσθημα παλμών, σφίξιμο ή πόνο στο στήθος, πόνο στις αρθρώσεις ή στους μυς, κ.ά.) που δεν μπορούν να αιτιολογηθούν.
Το Ιατρείο Long COVID στο Metropolitan General λειτουργεί Τρίτη 15:00 – 18:00.
Για ραντεβού καλέστε στο τηλέφωνο 210 650 26 62 (08:00 – 20:00). Εmail: longcovidgeneral@metropolitan-hospital.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι δείχνει μελέτη που ανέλυσε δεδομένα σχεδόν έξι εκατομμυρίων ανθρώπων
Η βιολογική ηλικία δεν εξαρτάται μόνο από τα χρόνια
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν επίσης ότι η φροντίδα των ασθενών έχει βελτιωθεί σημαντικά
Σε τι διαφέρει από άλλες θεραπείες
Η αξία της παύσης, η πίεση της διαρκούς παραγωγικότητας και η διαφορά ανάμεσα στο να ζεις για να εξελίσσεσαι και στο να εξελίσσεσαι για να ζήσεις πιο ελεύθερα.
Η έκθεση στον καπνό των άλλων δεν είναι μόνο θέμα ενόχλησης
Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η επίσκεψη σε μουσεία και συναυλίες έχει ευεργετικά οφέλη για την υγεία
Πότε βοηθά και πότε μπορεί να σαμποτάρει τους μυς
Οι συμμετέχοντες θα εντοπίζονται μέσω ειδικών εξετάσεων αίματος
Στη Σκωτία εκτιμάται ότι περίπου 90.000 άνθρωποι ζουν με άνοια
Μέχρι το 2050 σχεδόν 50% του παγκόσμιου πληθυσμού θα πάσχει από μυωπία
Η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας τάσσεται υπέρ της σύμπραξης ης επιστημονικής κοινότητας
Τα κοινά συμπτώματα και οι διαφορές που πρέπει να προσέξεις
Ο πρόεδρος του Ωνασείου, Γιάννης Μπολέτης, και ο διευθυντής της Εντατικής, Σταύρος Δημόπουλος, εξηγούν γιατί αλλάζει το τοπίο η πρώτη κινητή μονάδα ECMO της Ελλάδας
Η υπερβολική φροντίδα μπορεί να «στεγνώσει» το δέρμα
Τι χρειάζεται να προσέξει ο φροντιστής ενός ηλικιωμένου ατόμου
Τα συνήθη συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν
Πότε χρειάζεται επίσκεψη στον γιατρό για περαιτέρω έλεγχο
Η θερμότητα δεν προέρχεται μόνο από τον ήλιο αλλά και από το σώμα μας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.