Health & Fitness

Πότε πρέπει να κάνει το εμβόλιο κάποιος που νόσησε

Οι πέντε περιπτώσεις

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πότε πρέπει να εμβολιαστώ αφού νόσησα με κορωνοϊό. Οι πέντε περιπτώσεις - Τι επισημαίνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση χαρακτηρίζεται απαραίτητος ακόμα και για όσους έχουν νοσήσει με κορωνοϊό σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών.

Και αυτό διότι όπως επισημαίνεται από νέες έρευνες των επιστημόνων, είναι εξαιρετικά πιθανό να νοσήσει ξανά κάποιος δυο με τρεις μήνες μετά την πρώτη εκδήλωση του κορωνοϊού. Παράλληλα, εργαστηριακή έρευνα που έγινε στη Βρετανία έδειξε ότι τα αντισώματα που δημιουργούνται στους ανθρώπους που έχουν κάνει μόνο δύο δόσεις Οξφόρδης/Astra Zeneca ή Pfizer/BioNTech, είναι λιγότερο ικανά να εξουδετερώσουν την Όμικρον, σε σχέση με τις παραλλαγές Άλφα και Δέλτα.

Οι επιστήμονες προχώρησαν στο συμπέρασμα πως τα επίπεδα των αντισωμάτων υποχωρούν μέσα στους τρεις μήνες μετά τη δεύτερη δόση, αλλά ότι η τρίτη δόση αποκαθιστά τα επίπεδα τους αποτελεσματικά, ώστε να εξουδετερώνουν πλέον την Όμικρον.

Πότε πρέπει να εμβολιαστώ αφού νόσησα με κορωνοϊό. Οι πέντε περιπτώσεις

Περίπτωση Νο.1

Σε περίπτωση που νόσησα αφού ολοκλήρωσα τον αρχικό εμβολιασμό των δύο δόσεων με Pfizer, AstraZeneca ή Moderna, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον εμβολιασμό 3 μήνες μετά τη νόσηση με μία δόση Pfizer ή μισή δόση Moderna.

Περίπτωση Νο.2

Σε περίπτωση που νόσησα αφού ολοκλήρωσα τον αρχικό εμβολιασμό με το μονοδοσικό της J&J, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον εμβολιασμό 3 μήνες μετά τη νόσηση με μία δόση Pfizer, μισή δόση Moderna ή νέα δόση J&J.

Περίπτωση Νο.3

Σε περίπτωση που νόσησα χωρίς να έχω προλάβει να εμβολιαστώ τότε θα πρέπει να κάνω είτε μία δόση του εμβολίου J&J ή να εμβολιαστώ με αναμνηστική δόση 3 μήνες μετά, με μία δόση Pfizer, J&J ή μισή δόση Moderna.

Περίπτωση Νο.4

Σε περίπτωση που νόσησα χωρίς να έχω προλάβει να εμβολιαστώ ή να κάνω χρήση άλλου εμβολίου, τότε θα πρέπει είτε να εμβολιαστώ με Pfizer, Moderna ή AstraZeneca ή να εμβολιαστώ με αναμνηστική δόση τρεις μήνες μετά με μία δόση Pfizer ή μισή δόση Moderna.

Περίπτωση Νο.5

Σε περίπτωση που νόσησα μετά την πρώτη δόση τότε θα πρέπει να εμβολιαστώ τρεις μήνες μετά με μία δόση Pfizer ή Modrna ή να κάνω αναμνηστική δόση 3 μήνες μετά την 2η δόση, με μία δόση Pfizer ή μισή δόση Moderna.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις