Health & Fitness

CNN: Γιατί είναι κακή ιδέα να κολλήσει κάποιος ηθελημένα Όμικρον

«Μη διακινδυνεύσετε μόλυνση από φυσικό ιό»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μετάλλαξη Όμικρον
Κορωνοϊός - COVID-19, Γαλλία © EPA/KIM LUDBROOK

Το CNN αναλύει μέσω ειδικών τους πέντε λόγους για τους οποίος δεν πρέπει να κολλήσουμε εσκεμμένα τη μετάλλαξη Όμικρον.

«Η ιδέα της σκόπιμης προσπάθειας να κολλήσει κάποιος Όμικρον είναι εξοργιστική», αναφέρει ο δρ Πολ Όφιτ, διευθυντής του Κέντρου Εκπαίδευσης Εμβολίων στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας και μέλος ειδικής επιτροπής του FDA, άποψη με την οποία συμφωνούν αρκετοί ειδικοί. Μια πρόσφατη μελέτη σε πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα που δημοσιεύθηκε από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ διαπίστωσε πως ο κίνδυνος σοβαρής έκβασης από τον κορωνοϊό ήταν υψηλότερος σε εμβολιασμένα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή σε άτομα που είχαν ένα από τα παρακάτω νοσήματα: διαβήτης ή χρόνια νεφρική, καρδιακή, πνευμονική, νευρολογική ή ηπατική νόσο.

1. Δεν πρόκειται για ένα άσχημο κρυολόγημα

«Ο κόσμος μιλά για την Όμικρον σαν να είναι ένα κρυολόγημα. Δεν είναι ένα κακό κρυολόγημα. Είναι μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια», αναφέρει ο δρ Ρόμπερτ Μέρφι, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Havey για την Παγκόσμια Υγεία στο Northwestern University Feinberg School of Medicine.

2. Μπορεί να αντιμετωπίσουμε σύνδρομο long Covid

Το σύνδρομο long Covid, όπως ονομάζεται το φαινόμενο, χαρακτηρίζεται από εξουθενωτικά συμπτώματα, όπως δύσπνοια, σοβαρή κόπωση, πυρετός, ζάλη, διάρροια, μυικό και κοιλιακό πόνο, αλλαγές διάθεσης και δυσκολίες στον ύπνο. Οι σοβαρές μορφές του long Covid μπορούν να βλάψουν τους πνεύμονες, την καρδιά και τα νεφρά, καθώς και την ψυχική σας υγεία, και μπορεί να χαρακτηριστούν ως αναπηρία, τουλάχιστον σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους στην Αμερική. «Εξακολουθούμε να προσπαθούμε να καταλάβουμε τον long Covid», είπε ο Όφιτ. «Επειδή όμως δεν τον καταλαβαίνουμε, καλύτερα να μην κολλήσουμε μια μόλυνση από έναν φυσικό ιό. Ένας φυσικός ιός ονομάζεται πάντα ιός άγριου τύπου, και υπάρχει ένας καλός λόγος γι’ αυτό: είναι εκτός ελέγχου», δήλωσε ο Όφιτ στο CNN.

3. Μεταδίδεται στα παιδιά

Στις ΗΠΑ, λίγο περισσότερα από τα μισά (54%) παιδιά ηλικίας μεταξύ 12 και 17 ετών έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Μόνο το 23% των παιδιών μεταξύ 5 και 11 ετών έχει λάβει την πρώτη τους δόση, σύμφωνα με το CDC. Και επειδή οι αναμνηστικές δόσεις –που θεωρούνται βασικός πολέμιος στη μάχη κατά της μετάλλαξης Όμικρον– μόλις εγκρίθηκαν από το CDC για παιδιά έως 12 ετών, λίγα έχουν κάνει την τρίτη δόση. Οι λοιμώξεις από κορωνοϊό στα παιδιά είναι συνήθως ήπιες μέχρι στιγμής στην πανδημία, αλλά ο τεράστιος αριθμός των κρουσμάτων που προκαλούνται από την πολύ μεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον στέλνει παιδιά κάτω των 18 ετών σε νοσοκομεία σε αριθμούς-ρεκόρ, σύμφωνα με στοιχεία του CDC.

4. Πίεση στο σύστημα υγείας 

«Με το να κολλήσετε εσκεμμένα οποιαδήποτε μετάλλαξη του κορωνοϊού, θα διατηρήσετε την πανδημία και θα πιεστεί το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης», είπε ο δρ Ρόμπερτ Μέρφι.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, για παράδειγμα, σχεδόν το ¼ των περισσότερων από τα 5.000 νοσοκομεία που αναφέρονται στο Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ δήλωσε πως αντιμετώπιζε «σημαντική έλλειψη προσωπικού».

Οι ελλείψεις προσωπικού αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο καθώς οι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή της υγειονομικής περίθαλψης είτε έχουν μολυνθεί είτε αναγκάζονται να τεθούν σε καραντίνα γιατί έχουν εκτεθεί στον κορωνοϊό. Η έλλειψη προσωπικού υγειονομικής περίθαλψης δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή – περισσότεροι από 138.000 ασθενείς κορωνοϊού βρίσκονταν στα νοσοκομεία των ΗΠΑ από το Σάββατο.

5. Δεν παίζουμε με τη Μητέρα Φύση 

Όσοι είναι μιας ορισμένης ηλικίας θα θυμούνται τους γονείς τους που συνήθιζαν να διοργανώνουν πάρτι ανεμοβλογιάς για να εκθέσουν τα μικρά τους παιδιά σε ένα μολυσμένο παιδί. Επειδή εάν κάποιος ενήλικας κολλούσε ανεμοβλογιά θα το περνούσε πολύ πιο σοβαρά, η ιδέα ήταν να βάλετε το παιδί σας να την κολλήσει νωρίς για να το ξεπεράσει.

«Αυτή κι αν ήταν κακή ιδέα», είπε χαρακτηριστικά ο δρ Όφιτ και ανέφερε μια ιστορία σχετικά με μια εκπαιδευτική ταινία για τα εμβόλια που έκανε πριν από χρόνια και ο καμεραμάν αποκάλυψε πως η αδερφή του είχε πάει το παιδί της σε ένα τέτοιο πάρτι ανεμοβλογιάς. Δυστυχώς, το παιδί πέθανε από τη μόλυνση. «Μην τα βάζετε με τη Μητέρα Φύση» είπε. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ