Health & Fitness

Γεγονός η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου σε άνθρωπο

«Μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην επίλυση της κρίσης έλλειψης οργάνων»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έγινε η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου σε άνθρωπο
Mεταμόσχευση καρδιάς χοίρου σε άνθρωπο © Τwitter

Πρωτοποριακή επέμβαση έγινε με επιτυχία στις ΗΠΑ με μια καρδιά γενετικά τροποποιημένου χοίρου να μεταμοσχεύεται σε άνθρωπο.

Μια ομάδα Αμερικανών χειρουργών, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα (10/01), είναι η πρώτη στον κόσμο που μεταμόσχευσε την καρδιά ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε άνθρωπο και, συγκεκριμένα, σε έναν ασθενή που δεν μπορούσε να υποβληθεί σε μεταμόσχευση με τον κλασικό τρόπο λόγω της ιατρικής του κατάστασης.

Η επέμβαση, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Μέριλαντ, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (07/01) και ο 57χρονος Ντέιβιντ Μπένετ λέει ότι αισθάνεται καλά τρεις ημέρες μετά τη μεταμόσχευση. Ακόμα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του AP, ο χοίρος, η καρδιά του οποίου χρησιμοποιήθηκε στη μεταμόσχευση, υποβλήθηκε σε διαδικασία γονιδιακής τροποποίησης, έτσι ώστε να μην είχε ένα είδος σακχάρου που οδηγεί σε απόρριψη του οργάνου από το ανθρώπινο σώμα.

Χαρακτηριστικά, το ιατρικό κέντρο επισημαίνει: «Αυτή η μεταμόσχευση οργάνου αποδεικνύει για πρώτη φορά ότι η καρδιά ενός γενετικά τροποποιημένου ζώου μπορεί να λειτουργήσει σαν ανθρώπινη καρδιά, χωρίς άμεση απόρριψη από το σώμα. Ο ασθενής θα παραμείνει για τις επόμενες μέρες και εβδομάδες υπό την ειδική επίβλεψη ειδικών, οι οποίοι θέλουν να βεβαιωθούν ότι το όργανο του παρέχει σωτήρια οφέλη».

Ο Μπάρτλεϊ Π. Γκρίφιθ, ο οποίος έκανε τη μεταμόσχευση, δήλωσε ότι αυτή η χειρουργική επέμβαση «μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην επίλυση της κρίσης έλλειψης οργάνων».

Πριν λίγους μήνες έγινε και η πρώτη μεταμόσχευση νεφρού χοίρου σε άνθρωπο

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο έγινε για πρώτη φορά στην ιστορία της ιατρικής και η πρώτη μεταμόσχευση νεφρού χοίρου σε ασθενή, χωρίς το ανοσοποιητικό του σύστημα να τον απορρίψει άμεσα. Η πρωτοποριακή μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε στο ιατρικό κέντρο NYU Langone Health, στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. 

Το χοίρειο νεφρό παρήγαγε ικανή ποσότητα ούρων, όσο θα ανέμενε κανείς από ένα μεταμοσχευμένο ανθρώπινο νεφρό, ενώ δεν καταγράφηκε προσπάθεια απόρριψής του, όπως συνέβη με άλλες μεταμοσχεύσεις νεφρών χοίρων που δεν έχουν τροποποιηθεί γενετικά σε ανώτερα πρωτεύοντα (πιθήκους κ.ο.κ.). Επίσης, τα επίπεδα κρεατινίνης της ασθενούς, που υποδεικνύουν νεφρική βλάβη, αποκαταστάθηκαν φθάνοντας τα φυσιολογικά.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ