- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
5 αποφάσεις της νέας χρονιάς για την απόκτηση παιδιού
Ακολουθήστε τις συστάσεις των ειδικών για να ενισχύσετε τη γονιμότητά σας και να αυξήσετε τις πιθανότητες σύλληψης
Ορισμένα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε όχι μόνο την υγεία σας, αλλά και να αυξήσετε τις πιθανότητες εγκυμοσύνης
Με αξιολόγηση του έτους που πέρασε και πλάνα για την επίτευξη νέων ή παλαιότερων στόχων ξεκινά για τους περισσότερους ανθρώπους η νέα χρονιά. Για πολλά ζευγάρια, επιθυμία και προσδοκία είναι η απόκτηση παιδιού όσο γίνεται πιο σύντομα!
Μπορεί κάποια από αυτά ήδη να έχουν προσπαθήσει χωρίς αποτέλεσμα και άλλα να σκέπτονται τις λύσεις που προτείνει η επιστήμη. Το σίγουρο είναι πάντως ότι με την εξέλιξη της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής οι προσδοκίες των ζευγαριών αργά ή γρήγορα γίνονται πραγματικότητα!
«Για να πετύχετε τον στόχο σας, υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε όχι μόνο την υγεία σας, αλλά και να αυξήσετε τις πιθανότητες εγκυμοσύνης», προτρέπει ο δρ Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος (drvasilopoulos.com), Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος, με εξειδίκευση στη Γυναικολογική Ενδοκρινολογία και την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, Διευθύνων Σύμβουλος του Institute of Life στο ΙΑΣΩ.
Εάν λοιπόν η δημιουργία οικογένειας είναι ο δικός σας στόχος για το 2022, ακολουθήστε τις συστάσεις των ειδικών για να ενισχύσετε τη γονιμότητά σας και να αυξήσετε τις πιθανότητες σύλληψης:
1. Κόψτε το κάπνισμα
Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο η διακοπή του καπνίσματος συνιστάται από τους γυναικολόγους. Το κάπνισμα δεν επιβαρύνει μόνο τη γενική κατάσταση της υγείας σας, είναι επίσης επιβλαβές για την αναπαραγωγική σας υγεία. Οι ωοθήκες γερνούν με το κάπνισμα και μειώνεται ο αριθμός των βιώσιμων ωαρίων.
2. Προσέξτε τη διατροφή σας
Τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και θρεπτικά συστατικά όπως το φολικό οξύ, ενισχύουν όχι μόνο την ικανότητα σύλληψης αλλά θωρακίζουν τον οργανισμό για να υποδεχθεί και να μεγαλώσει ένα υγιές έμβρυο.
3. Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ
Αν πίνετε αλκοόλ πρέπει να ξέρετε ότι επηρεάζεται το συκώτι, το οποίο συμβάλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού και ρυθμίζει τις ορμόνες. Πολλές φορές η δυσλειτουργία των ορμονών σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ και οι ορμονικές διαταραχές μην ξεχνάτε ότι συνδέονται σε έναν σημαντικό βαθμό με στειρότητα. Κατά συνέπεια η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών προκαλεί προβλήματα και στην ωορρηξία.
4. Μην ξεχνάτε την σωματική άσκηση
Η έναρξη συστηματικού προγράμματος σωματικής άσκησης είναι στις υποσχέσεις που δίνουμε στον εαυτό μας την Πρωτοχρονιά και ίσως είναι από τις πιο σημαντικές. Η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους είναι ένα από τα κλειδιά για την ομαλή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος, της σταθερής κανονικής ωορρηξίας και της παραγωγής ορμονών. Η μέτρια σωματική άσκηση -χωρίς υπερβολές που πολλές φορές φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα- είναι η καλύτερη επιλογή όταν επιθυμείτε να αυξήσετε τις πιθανότητες σύλληψης.
5. Χαλαρώστε
Το άγχος μπορεί να βλάψει πολλά συστήματα του οργανισμού συμπεριλαμβανομένου και του αναπαραγωγικού συστήματος. Αν μάλιστα η αδυναμία σύλληψης είναι μία από τις αιτίες άγχους, σκεφθείτε τρόπους χαλάρωσης μέσα στην ημέρα δίνοντας στο σώμα σας την ευκαιρία να επαναφέρει τις ορμόνες του άγχους σε φυσιολογικά επίπεδα.
«Πάντως, αν είστε ακόμα στη σκέψη για το αν θα γίνετε σύντομα γονείς ή αν προσπαθείτε το τελευταίο διάστημα να συλλάβετε είτε φυσιολογικά είτε μέσω υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ή αν είχατε πρόσφατα μία αποτυχία σύλληψης, να θυμάστε ότι για να δώσετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να πετύχετε τον στόχο σας πρέπει να είστε πιστοί στο σχέδιο σας», καταλήγει ο κ. Ι. Βασιλόπουλος προσθέτοντας ότι σε αυτό το ταξίδι κανένα ζευγάρι δεν είναι μόνο του και στο τέλος της διαδρομής υπάρχει αυτό που πραγματικά επιθυμεί.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.