Health & Fitness

Πρ.Πνευμονολογικής Εταιρείας: Ερώτημα η διάρκεια της τρίτης δόσης

«Σύντομα θα γνωρίζουμε»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στ. Λουκίδης στο Πρώτο: Μεγάλο ερώτημα η διάρκεια προστασίας από την τρίτη δόση –  Πρέπει να αλλάξει το πρωτόκολλο για τα σχολεία (audio)
Εμβολιασμός Pfizer © EPA

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης αναφέρθηκε στην πορεία της πανδημίας και στην τρίτη δόση του εμβολίου.

«Το ερώτημα όμως που μας βασανίζει είναι τι διάρκεια θα έχει αυτή η προστασία από την τρίτη δόση για το επόμενο. Στις 2 πρώτες δόσεις αποτιμήθηκε ότι η προστασία δεν είναι πάνω από 5-6 μήνες, οπότε πρέπει να ξέρουμε πόσο αλλάζει και η τρίτη δόση αυτά τα δεδομένα», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης. 

«Επίσης, πρέπει να ξέρουμε στους ανθρώπους με πάρα πολύ χαμηλή άμυνα του οργανισμού, οι οποίοι έχουν μια μειωμένη αποτελεσματικότητα στο εμβόλιο, εάν η τρίτη δόση πρακτικά αλλάζει αυτά τα δεδομένα. Και αυτό δεν έχει ακόμα αποτυπωθεί. Υπάρχει μια πολύ μικρή παρατήρηση που προέρχεται από την Ελλάδα, από την ομάδα της θεραπευτικής κλινικής του πρύτανη του ΕΚΠΑ, του κ. Δημόπουλου – και είμαστε χαρούμενοι για αυτό- που λέει ότι σε κάποιες ομάδες ανοσοκατασταλμένων που δεν είχαν ανταπόκριση στις δυο δόσεις, φάνηκε να έχουν καλύτερη ανταπόκριση όταν έκαναν την τρίτη δόση. Οπότε στο επόμενο διάστημα, δηλαδή περίπου σε 15 ημέρες με ένα μήνα, πρέπει να είμαστε έτοιμοι κλινικά για όλα τα σενάρια και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε», υπογράμμισε στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Ερωτηθείς για τα σενάρια που θέλουν την Όμικρον να σηματοδοτεί το τέλος της πανδημίας, ο κ. Λουκίδης είπε ότι ο  καθένας μας ψάχνει να βρει ένα αισιόδοξο μήνυμα, καθώς το έχουμε ανάγκη όλοι. «Ναι, θα μπορούσε δυνητικά να είναι ένα σενάριο, αλλά μέχρι να αποτυπωθεί αυτό το σενάριο, καλύτερα να σκεφτούμε άλλα αισιόδοξα μηνύματα που προέρχονται κυρίως από την οργάνωση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων για τις νοσηλείες και κυρίως το αισιόδοξο μήνυμα ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο πιθανότατα θα έχουμε 2 θεραπείες που θα μπορούν να δίνονται από το στόμα, με σκοπό να προλάβουν τη σοβαρή εξέλιξη της νόσου. Και δυο θεραπείες που θα έχουν δράσεις σε ένα κομμάτι του ιού που δεν θα επηρεάζεται τόσο από τις μεταλλάξεις. Αυτό είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα, που νομίζω ότι σιγά-σιγά θα αποτυπωθεί και στην κλινική πράξη», επεσήμανε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ