Health & Fitness

Μόνο ένας στους 3 ασθενείς με μακρά Covid-19 νιώθει τελείως καλά

Έναν χρόνο μετά, σύμφωνα με έρευνα από τη Βρετανία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ασθενής με κορωνοϊό μεταφέρεται σε νοσοκομείο στο Λονδίνο
Ασθενής με κορωνοϊό μεταφέρεται σε νοσοκομείο στο Λονδίνο © EPA/ANDY RAIN

Η μακρά Covid-19 ταλαιπωρεί ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο, καθώς μόνο ένας στους 3 δηλώνει τελείως καλά έναν χρόνο μετά.

Λιγότερο από το ένα τρίτο των ασθενών που εμφάνισαν συμπτώματα διαρκείας (μακρά Covid) μετά τη νοσηλεία τους λόγω κορωνοϊού, αναφέρουν ότι νιώθουν πως έχουν αναρρώσει πλήρως μετά από ένα έτος, σύμφωνα με μια νέα βρετανική έρευνα.

Με άλλα λόγια, τουλάχιστον δύο στους τρεις με μακρά Covid-19 συνεχίζουν να εμφανίζουν ένα ή περισσότερα συμπτώματα 12 μήνες μετά το εξιτήριο τους από το νοσοκομείο.

Πολλές έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι τα επίμονα συμπτώματα για μήνες μετά τη λοίμωξη με κορωνοϊό δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο. Η νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στην πραγματικότητα οι περισσότεροι από όσους έχουν μακροχρόνια συμπτώματα μετά τη νοσηλεία τους, εμφανίζουν σχετικά μικρή βελτίωση και η κατάσταση τους είναι σε μεγάλο βαθμό ίδια μετά από έναν χρόνο με αυτήν που ήταν επτά μήνες νωρίτερα (δηλαδή πέντε μήνες μετά το εξιτήριο).

Ασθενείς με μακρά Covid - Τι δείχνει η νέα έρευνα από τη Βρετανία

Η μελέτη Phos-Covid, με επικεφαλής τον καθηγητή ιατρικής Κρις Μπράιτλινγκ του Πανεπιστημίου του Λέστερ, η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Guardian», συνέκρινε στοιχεία για:

  • 2.320 ενήλικες που είχαν βγει από το νοσοκομείο πέντε μήνες πριν και
  • 924 άτομα που είχαν βγει από το νοσοκομείο πριν ένα έτος.

Στο χρονικό διάστημα ανάμεσα στον πέμπτο και στον 12ο μήνα μετά τη νοσηλεία τους με Covid-19, το ποσοστό όσων ανέφεραν πλήρη ανάρρωση είχε παραμείνει περίπου ίδιο (σχεδόν 30%), όπως και τα συμπτώματα τους (δύσπνοια, κόπωση και πόνοι). Περίπου το 10% ένιωθαν σε σημαντικό βαθμό «ομίχλη» στον εγκέφαλο τους μετά από 12 μήνες, μια ένδειξη για «έκπτωση» των γνωστικών λειτουργιών τους.

«Μόνο ο ένας στους τρεις συμμετέχοντες ένιωθε πλήρη ανάρρωση μετά από ένα έτος. Δυστυχώς δεν είδαμε βελτιώσεις μετά από έναν χρόνο σε σχέση με την κατάσταση που βρίσκονταν οι άνθρωποι πέντε μήνες μετά το εξιτήριο τους» δήλωσε η ερευνήτρια δρ Ρέιτσελ Έβανς του βρετανικού Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών Υγείας.

Λόγω ανεπαρκών στοιχείων, οι ερευνητές δεν απέκλεισαν πάντως ότι η πραγματική αναλογία όσων αναρρώνουν πλήρως μέσα σε ένα έτος, κινείται από το 20% έως το 60%.

Μέχρι και 20 συμπτώματα σε ασθενείς με μακρά Covid

Η μελέτη κατέταξε τα άτομα με μακρόχρονα συμπτώματα Covid-19 σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με τον αριθμό και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους και βρήκε ότι εκείνοι στην ομάδα των ήπιων συμπτωμάτων ανέφεραν κατά μέσο όρο τέσσερα συμπτώματα, ενώ εκείνοι στην κατηγορία των πολύ σοβαρών συμπτωμάτων πάνω από 20.

Οι γυναίκες, οι παχύσαρκοι ασθενείς, όσοι είχαν κινητικές δυσκολίες και εκείνοι με αυξημένα επίπεδα συγκεκριμένων πρωτεϊνών δεικτών φλεγμονής στο αίμα τους είχαν συνήθως πιο σοβαρά συμπτώματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρκίνος του μαστού
Καρκίνος του μαστού: Γιατί έκανα λάθος τον ετήσιο έλεγχο στο στήθος μου

Κατάλαβα ότι τα έκανα όλα λάθος, όταν μίλησα με δύο γυναίκες που αντιμετώπισαν τον καρκίνο του μαστού. Γι' αυτό απευθύνθηκα στον μαστολόγο - χειρουργό μαστού Γιάννη Φύσσα

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.