Health & Fitness

Ενισχυτική δόση: Έξι εμβόλια είναι αποτελεσματικά και επτά ασφαλή

Την καλύτερη επίδοση είχαν το εμβόλιο της Moderna και το σκεύασμα των Pfizer-BioNTech

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμβόλιο Pfizer - Εμβολιασμός
Εμβολιασμός Pfizer © EPA

Μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο μελέτησε επτά εμβόλια και την ικανότητά τους να αυξάνουν τα αντισώματα όταν χορηγούνται ως ενισχυτική δόση

Η απειλή της νέας μετάλλαξης Όμικρον θέτει άμεσα το ζήτημα των ενισχυτικών δόσεων με τη Βρετανία ήδη να έχει παραγγείλει μεγάλο αριθμό εμβολίων για αυτόν ακριβώς το λόγο.

Μια έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο μελέτησε επτά εμβόλια και την ικανότητά τους να αυξάνουν τα αντισώματα όταν χορηγούνται ως «booster». 

Αναλυτικότερα, τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, εξέτασαν τη χορήγηση των εμβολίων σε περισσότερους από 2.800 εθελοντές 30 ετών και άνω, οι οποίοι είχαν ήδη κάνει τις δύο αρχικές δόσεις με τα εμβόλια της AstraZeneca ή της Pfizer. Και τα επτά εμβόλια ενίσχυσαν την ανοσία μετά το εμβόλιο της Astra, σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο (placebo), ενώ τα έξι αύξησαν τα επίπεδα αντισωμάτων μετά το εμβόλιο της Pfizer. 

Ωστόσο, παρατηρήθηκαν μεγάλες διακυμάνσεις μεταξύ των αντισωμάτων και των κυτταρικών ανοσολογικών αποκρίσεων των διαφορετικών εμβολίων, με τη μεγαλύτερη ενίσχυση να καταγράφεται από τα εμβόλια mRNA της Pfizer και της Moderna. Τα επίπεδα αντισωμάτων μετρήθηκαν τέσσερις εβδομάδες μετά τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι και τα επτά εμβόλια ήταν ασφαλή για χρήση τους ως τρίτη δόση.

Τα υπόλοιπα εμβόλια που δοκιμάστηκαν ήταν από τα εμβόλια των Johnson & Johnson, CureVac και Novavax. Τα εμβόλια χορηγήθηκαν 10 έως 12 εβδομάδες μετά από μια δεύτερη δόση είτε των εμβολίων Astra είτε Pfizer.

Το εμβόλιο Valneva, το οποίο είχε καλή απόδοση στις δοκιμές αλλά δεν έχει ακόμη εγκριθεί για χρήση, ήταν το μόνο σκεύασμα που δεν αύξησε τα επίπεδα αντισωμάτων μετά από δύο δόσεις Pfizer σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, αν και το εμβόλιο δοκιμάστηκε μόνο σε περίπου 100 ανθρώπους.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ