Health & Fitness

Εμβόλιο AstraZeneca: Βρέθηκε η αιτία των σπάνιων θρομβώσεων

Οι θρόμβοι ήταν πιο συχνοί μετά την πρώτη δόση παρά από τη δεύτερη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμβόλιο AstraZeneca: Επιστήμονες ανακάλυψαν την αιτία των -εξαιρετικά σπάνιων- θρομβώσεων
Εμβολιασμός με εμβόλιο AstraZeneca © EPA

Ομάδα επιστημόνων ανακοίνωσε ότι βρήκε «το έναυσμα» που οδηγεί στους εξαιρετικά σπάνιους θρόμβους μετά το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού.

Στην αιτία της σπανιότατης πρόκλησης θρομβώσεων στο αίμα εμβολιασμένων με το σκεύασμα της AstraZeneca έφτασαν πλέον επιστήμονες, δείχνοντας ότι κάποια πρωτεΐνη στα αιμοσφαίρια προσελκύεται από ένα βασικό συστατικό του εμβολίου.

Η ομάδα ερευνητών έδειξε με λεπτομέρειες πώς το συστατικό αυτό πυροδοτεί αλυσιδωτή αντίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα, η οποία μπορεί σε ελάχιστες περιπτώσεις να προξενήσει επικίνδυνους θρόμβους.

Η μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science Advances», αποκαλύπτει ότι η εξωτερική επιφάνεια του αδενοϊού έλκει την πρωτεΐνη του παράγοντα 4 των αιμοπεταλίων σε αυτόν σαν μαγνήτης. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το επόμενο στάδιο είναι η «άστοχη ανοσία», αλλά αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί σε περαιτέρω έρευνα.

Το εμβόλιο της AstraZeneca υπολογίζεται ότι έχει ήδη σώσει περί τις 1 εκατομμύριο ζωές από τον κορωνοϊό. Όμως, οι ανησυχίες για τους σπάνιους θρόμβους έχουν επηρεάσει τη χορήγησή του σε όλο τον κόσμο, με αρκετές χώρες να μην το συνιστούν για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.

Οι θρόμβοι ήταν πιο συχνοί μετά την πρώτη δόση παρά από τη δεύτερη, με 426 περιπτώσεις να αναφέρθηκαν στη ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις 17 Νοεμβρίου από περισσότερες από 24 εκατομμύρια πρώτες και δεύτερες δόσεις.

Εκπρόσωπος της AstraZeneca τόνισε ότι η εμφάνιση θρόμβων σε εμβολιασμένους με το σκεύασμα αυτό είναι πιθανότερο να οφείλονται στον ίδιο τον κορωνοϊό παρά στο σκεύασμα, και πως ακόμη δεν έχει βρεθεί ολοκληρωμένη εξήγηση γιατί εμφανίζονται.

«Αν και η έρευνα δεν είναι οριστική, προσφέρει ενδιαφέρουσες πληροφορίες και η AstraZeneca διερευνά τρόπους αξιοποίησης αυτών των ευρημάτων στο πλαίσιο των προσπαθειών μας για την εξάλειψη αυτής της εξαιρετικά σπάνιας παρενέργειας», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.