Γιορτάζοντας 100 χρόνια καινοτομίας στο Διαβήτη
Μεγάλη διαδικτυακή εκδήλωση με live streaming σε όλη η Ελλάδα
Εκατοντάδες επιστήμονες συμμετείχαν σε μεγάλη διαδικτυακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια καινοτομίας στο διαβήτη
Οι ζωές των ατόμων με διαβήτη ήταν σύντομες πριν την ανακάλυψη της ινσουλίνης. Το 1921, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο έκαναν μια επαναστατική ανακάλυψη – αυτή της ινσουλίνης - που άλλαξε για πάντα τη θεραπευτική αντιμετώπιση του διαβήτη. Το 2021 σηματοδοτεί την 100ή επέτειο από την ανακάλυψη της ινσουλίνης, της πρώτης θεραπείας που έμελλε να είναι σωτήρια για τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο.
H Lilly ήταν η πρώτη εταιρεία που υλοποίησε μαζική παραγωγή και διέθεσε την ινσουλίνη Iletin το 1923. Μέχρι και το 1925, η Lilly είχε διανείμει συνολικά 217 εκατομμύρια μονάδες ινσουλίνης προσφέροντας ελπίδα για ζωή στα άτομα με διαβήτη. Για να τιμήσουμε αυτό το σημαντικό ορόσημο, θυμόμαστε και εμπνεόμαστε από τη ζωή του Leonard Thompson, του πρώτου ατόμου με διαβήτη που έλαβε ινσουλίνη το 1922, όταν ήταν μόλις 14 ετών.
Φέροντας τον τίτλο Leonard, ο εορτασμός της επετείου των 100 χρόνων από την ανακάλυψη της ινσουλίνης δεν αφορά μόνο τα επιτεύγματα του παρελθόντος αλλά και την αναγνώριση της προόδου που σημειώθηκε στην ανάπτυξη της ινσουλίνης και των άλλων θεραπειών στο διαβήτη στα χρόνια που ακολούθησαν. Στο πλαίσιο του εορτασμού, πραγματοποιήθηκε στις 27 Νοεμβρίου μεγάλη διαδικτυακή εκδήλωση με ψηφιακή ένωση μέσω πλατφόρμας Αθήνας & Θεσσαλονίκης και με live streaming σε όλη η Ελλάδα, την οποία παρακολούθησαν εκατοντάδες Επιστήμονες Υγείας που ασχολούνται καθημερινά με τη θεραπευτική αντιμετώπιση του διαβήτη.
Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε ο κ. Διονύσιος Φιλιώτης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Φαρμασέρβ-Λίλλυ, τονίζοντας την τεράστια σημασία - της ανακάλυψης της ινσουλίνης και της ευρείας διάθεσής της - για τη ζωή των ασθενών ενώ υπογράμμισε τη διαχρονική δέσμευση της Φαρμασέρβ-Λίλλυ να συμβάλλει με κάθε τρόπο στη διαχείριση της παγκόσμιας αυτής μάστιγας.
Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο κ. Μελέτιος – Αθανάσιος Δημόπουλος, Πρύτανης Ε.Κ.Π.Α Καθηγητής Αιματολογίας – Ογκολογίας, Δ/ντης Θεραπευτικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής, Ε.Κ.Π.Α.
Προσφωνήσεις απηύθυναν, ο κ. Γεράσιμος Σιάσος, Καθηγητής Γ’ Καρδιολογικής Κλινικής ΓΝΑ «Η Σωτηρία», Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κ. Κυριάκος Αναστασιάδης, Καθηγητής Καρδιοχειρουργικής Α.Π.Θ, Δ/ντης Καρδιοχειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Πρόεδρος Ιατρικού Τμήματος Α.Π.Θ.
Εκ μέρους των συλλόγων ασθενών, την εκδήλωση χαιρέτισε ο κ. Χρήστος Δαραμήλας, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη και η κ. Βασιλική Λούβαρη, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Διαβήτη.
Η εκδήλωση αποτελείτο από τέσσερις θεματικές ενότητες με σκοπό οι 23 διακεκριμένοι Επιστήμονες που συμμετείχαν ως ομιλητές και πρόεδροι να μας ταξιδέψουν στα 100 χρόνια εξελίξεων & καινοτομίας.
H πρώτη ενότητα αφορούσε το «Παρελθόν» και περιλάμβανε παρουσίαση των επιστημονικών ορόσημων που οδήγησαν στην ανακάλυψη της ινσουλίνης, τις αλλαγές στις ζωές των ατόμων με διαβήτη πριν και μετά την κυκλοφορία της ινσουλίνης και την περιγραφή των επιστημονικών επιτευγμάτων στη θεραπεία του Σακχαρώδους Διαβήτη τον 20ο αιώνα.
Η δεύτερη ενότητα εστιαζόταν στο «Παρόν» με σημαντικές παρουσιάσεις για την τρέχουσα θεραπευτική αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 1 και του διαβήτη τύπου 2, την υπογλυκαιμία ως τροχοπέδη στην επίτευξη γλυκαιμικής ρύθμισης στο διαβήτη και τη διαχείρισή της, καθώς και τις σύγχρονες θεραπευτικές παρεμβάσεις υπό το πρίσμα των μικρό- και μακρο- επιπλοκών.
Η τρίτη ενότητα σχετιζόταν με το «Μέλλον» στη θεραπεία της ινσουλίνης και των άλλων αντιδιαβητικών φαρμακευτικών θεραπειών, την αντιμετώπιση του διαβήτη πέραν των φαρμακευτικών λύσεων, το ρόλο της Φαρμασέρβ-Λίλλυ στις θεραπευτικές εξελίξεις και τις οικονομικές διαστάσεις της καινοτομίας στον διαβήτη.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τέταρτη ενότητα που επιχείρησε να ανιχνεύσει «την επίδραση του διαβήτη στη ζωή, στις προσδοκίες αλλά και στην τέχνη».
Σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο του διαβήτη μέσω συνεντεύξεων ανέτρεξαν στα 100 αυτά χρόνια εξελίξεων και καινοτομίας, στέλνοντας μηνύματα ελπίδας.
Στη Φαρμασέρβ-Λίλλυ είμαστε περήφανοι που δραστηριοποιούμαστε στον τομέα της Υγείας και συμβάλλουμε στη συνολική προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο. Αντλώντας έμπνευση από την ιστορία του Leonard που κέρδισε τη ζωή του βασιζόμενος στα επιτεύγματα της επιστήμης, ανανεώνουμε τη διαχρονική υπόσχεσή μας να παρέχουμε πρωτοποριακές προτάσεις, όπως καινοτόμα φάρμακα, νέες τεχνολογίες αλλά και υποστηρικτικά προγράμματα που θα αλλάξουν ουσιαστικά τη ζωή του κάθε Leonard, του κάθε μοναδικού ατόμου με διαβήτη στα χρόνια που έρχονται.
Ως επισφράγισμα της δέσμευσής μας, ανακοινώνουμε τη χορήγηση 3 υποτροφιών από την Φαρμασέρβ-Λίλλυ, και πιο συγκεκριμένα μίας υποτροφίας για καθεμία από τις 3 Επιστημονικές Εταιρείες στον τομέα του διαβήτη, την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, τη Διαβητολογική Εταιρεία Β. Ελλάδος και την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία με κριτήρια αξιολόγησης που θα θέσουν οι ίδιες και θέμα την καινοτομία στο διαβήτη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.