- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τους μαθητές ευπαθών περιοχών πλήττει η επισιτιστική ανασφάλεια
Ξεκίνησε η σίτιση σε σχολεία από το Ινστιτούτο Prolepsis
Για 11η συνεχόμενη σχολική χρονιά, το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ του Ινστιτούτου Prolepsis στηρίζει μαθητές που έχουν ανάγκη
Σε σχολεία που βρίσκονται σε ευπαθείς περιοχές της χώρας ξεκίνησε τον Οκτώβριο η σίτιση μέσω του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ του Ινστιτούτου Prolepsis. Το Πρόγραμμα υλοποιείται για ενδέκατη σχολική χρονιά, αρχικά σε σχολεία της Αττικής, της Στερεάς Ελλάδας και της Θράκης, ενώ η σχολική σίτιση θα επεκταθεί σύντομα και σε άλλες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων η Θεσσαλονίκη και η Ημαθία.
Αυτήν την περίοδο το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ προσφέρει κάθε πρωί υγιεινά γεύματα, γάλα, και φρούτα σε 107 σχολεία και 4.250 μαθητές. Εκτιμάται ότι ακόμα και σήμερα περισσότεροι από τους μισούς μαθητές στα σχολεία που έχουν ήδη ενταχθεί στο Πρόγραμμα αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια.
Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που ενισχύει το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ για έκτη συνεχή σχολική χρονιά, η σίτιση έχει ξεκινήσει σε νηπιαγωγεία και δημοτικά των πυρόπληκτων περιοχών της Βόρειας Εύβοιας, ενώ τις επόμενες ημέρες θα επεκταθεί και σε σχολεία όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Στερεάς Ελλάδας.
Το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ, το μοναδικό πρόγραμμα σχολικής σίτισης που υλοποιείται αυτήν την περίοδο, έχει προσφέρει από το 2012 περισσότερα από 16,6 εκατομμύρια γεύματα, σε 728 σχολεία (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) και περίπου 112.700 μαθητές. Aκόμη και το περσινό σχολικό έτος, όταν τα σχολεία παρέμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα κλειστά λόγω της έξαρσης της πανδημίας, το Ινστιτούτο Prolepsis στάθηκε δίπλα στους μαθητές με τη διανομή ειδικών πακέτων τροφίμων ανά 15 ημέρες.
Το Πρόγραμμα υλοποιείται και φέτος ακολουθώντας αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και τηρώντας όλες τις προδιαγραφές για τη σωστή διαχείριση των γευμάτων, σε συνεργασία με κεντρικούς προμηθευτές από την Αττική, αλλά και τοπικές επιχειρήσεις από περιοχές της περιφέρειας. Παράλληλα, προωθεί την υγιεινή διατροφή μέσα από εκπαιδευτικό υλικό και δράσεις που απευθύνονται στους μαθητές και τις οικογένειές τους.
«Το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ, έχει στόχο να βοηθήσει τα παιδιά οικογενειών που το έχουν πραγματικά ανάγκη, να βελτιώσει τις διατροφικές συνήθειές τους και να προωθήσει την ισότητα των μαθητών. Από τα τέλη Αυγούστου μέχρι και σήμερα, 663 σχολεία, στα οποία φοιτούν 57.844 μαθητές, έχουν αιτηθεί να ενταχθούν στο Πρόγραμμα. Με συνείδηση των δυσκολιών που όλοι βιώνουμε και αγωνία για τα παιδιά και τους γονείς που δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν ακόμα και το φαγητό τους κάτω από την πίεση της πανδημίας, παρακαλούμε και φέτος, τα ιδρύματα, τους φορείς της περιφερειακής και της τοπικής αυτοδιοίκησης, τις εταιρείες, αλλά κυρίως όσους συνανθρώπους μας ακόμα μπορούν, να αγκαλιάσουν την προσπάθειά μας» επισημαίνει η κα Αθηνά Λινού, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis.
Και τη φετινή χρονιά, το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ υλοποιείται με Χρυσό Δωρητή την ΑΒ Βασιλόπουλος και με την πολύτιμη συνδρομή ιδρυμάτων, οργανισμών, εταιρειών και συμπολιτών μας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.