- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Forum «Τέχνη και Ψυχική Υγεία»: Στην τέχνη είμαστε όλοι ίσοι
Επαγγελματίες ψυχικής υγείας και καλλιτέχνες θα εξετάσουν πως λειτούργησε η τέχνη σε συνάρτηση με την ψυχική υγεία στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας.
3ο Forum Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος – Διάλογοι Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας διοργανώνεται με θέμα «Τέχνη & Ψυχική Υγεία»
Η υγειονομική κρίση των τελευταίων δύο χρόνων εξαιτίας της πανδημίας COVID-19 και η πρόσφατη εμπειρία του εγκλεισμού και της κοινωνικής αποστασιοποίησης, αποτέλεσε μια συλλογική ψυχοπιεστική συνθήκη. Το διάστημα αυτής της κοινωνικής απομόνωσης, ως αντίδοτο στον εγκλεισμό λειτούργησε η επαφή με την Τέχνη που συχνά και για πολλούς, αποτέλεσε διέξοδο από τη μοναξιά. Η βελτίωση της ποιότητας της ζωής είναι, άλλωστε, διαχρονικά, μια βασική λειτουργία της Τέχνης.
Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος, σε συνεργασία με το DARE DANCE DIGITALIZE – The 3Dproject, διοργανώνουνδιαδικτυακά μέσω Zoom και ζωντανά στο κανάλι YouTube της εταιρίας το 3ο Forum Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος – Διάλογοι Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας, με θέμα «Τέχνη & Ψυχική Υγεία» το Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021, από τις 10.00 ως τις 14.00.
Το Forum, που αποτελεί έναν ετήσιο θεσμό, έχει ως στόχο τη συνάντηση της επιστημονικής κοινότητας και όλων όσων ενδιαφέρονται για τα θέματα ψυχικής υγείας, για την ανάπτυξη ενός ανοιχτού διαλόγου πάνω στην εξέλιξη και ολοκλήρωση μιας βιώσιμης ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, σύμφωνα με το όραμα του Καθηγητή Ψυχιατρικής – Παιδοψυχιατρικής Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου.
Τι είναι αυτό που αναζητά διαχρονικά ο άνθρωπος στην καλλιτεχνική έκφραση και πώς προκύπτει το αισθητικό αποτέλεσμα; Ποιες είναι οι λειτουργίες που την υποστηρίζουν και πώς αξιοποιούνται, προκειμένου το άτομο να επικοινωνήσει, να ισορροπήσει, να θεραπευτεί; Πώς λειτουργούν τα καλλιτεχνικά προγράμματα ως μέσο μιας πολύπλευρης και ολοκληρωμένης φροντίδας της ψυχικής υγείας ολόκληρου του πληθυσμού; Ποιοι είναι οι κοινοί τόποι, οι διαφορές και οι δυναμικές, είτε μιλάμε για μια κλειστή θεραπευτική δράση μέσω τέχνης, είτε μιλάμε για ένα καλλιτεχνικό έργο που παρουσιάζεται στο ευρύτερο κοινό; Επαγγελματίες της ψυχικής υγείας, ακαδημαϊκοί και καλλιτέχνες, επιδιώκουν να δώσουν απαντήσεις και να συζητήσουν πάνω σε αυτά τα θέματα, που κύριος άξονάς τους είναι η σχέση της Τέχνης και της ψυχικής υγείας.
Ποιος ήταν ο Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος
Οι επαγγελματιές υγείας θέλουν με αυτόν τον τρόπο να τιμήσουν τη μνήμη και το έργο του καθηγητή ψυχιατρικής, Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου, που ήταν βασικός πρωταγωνιστής της ιστορίας και της εξέλιξης της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης στην Ελλάδα. Η επιστημονική του προσέγγιση βασιζόταν στις αρχές της Κοινωνικής Ψυχιατρικής μέσα από το ψυχαναλυτικό πρίσμα και συνδυαζόταν με την αγάπη για τον ψυχικά ασθενή και το σεβασμό για τον ψυχικό πόνο. Βασικό όραμά του ήταν η κατάργηση της ασυλικής προσέγγισης στην Ψυχιατρική. Έγινε ο πρωτεργάτης της αποασυλοποίησης των ψυχικά ασθενών από τα ψυχιατρεία, σε σύγχρονες, ανοικτές και ανθρώπινες θεραπευτικές μονάδες μέσα στην κοινότητα.
Ιnfo
3ο FORUM ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
Διάλογοι Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας «Tέχνη & Ψυχική Υγεία»
Σάββατο, 13 Νοεμβρίου 2021
Ώρες: 10.00 – 14.00 /Διαδικτυακά μέσω Zoom στο λινκ και ζωντανά στο κανάλι YouTube της εταιρίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.