- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Ανακαλύφθηκε τεστ σάλιου ανίχνευσης της κάνναβης μέσα σε 5 λεπτά
Πρόκειται για το πρώτο τεστ της κατηγορίας του
Το πρώτο τεστ σάλιου για άμεση ανίχνευση της κάνναβης σε μόλις πέντε λεπτά ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ.
Τεστ σάλιου που μπορεί να ανιχνεύσει την χρήση κάνναβης τις τελευταίες 12 ώρες μέσα σε μόλις πέντε λεπτά δημιούργησαν ερευνητές στις ΗΠΑ.
Το πολύ γρήγορο (rapid), άκρως ευαίσθητο και μη επεμβατικό νέο τεστ μπορεί να ανιχνεύσει την κάνναβη στο σάλιο μέσα σε μόνο πέντε λεπτά, πολύ πιο γρήγορα από τα έως τώρα τεστ που χρειάζονται ακόμη και ημέρες για να βγάλουν αποτέλεσμα.
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Χάκο Λι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», δοκίμασαν το τεστ σε 43 χρήστες κάνναβης και άλλους τόσους μη χρήστες (η ομάδα ελέγχου).
Το τεστ ανιχνεύει άμεσα στο σάλιο των χρηστών τη βασική ψυχοδραστική ουσία της κάνναβης, την τετραϋδροκανναβινόλη (THC). Σύμφωνα με τους ερευνητές, χρειάζεται ένα ακριβές και ταχύτατο τεστ κάνναβης, καθώς η τελευταία γίνεται ολοένα πιο διαδεδομένη και επιπλέον υπάρχει η τάση νομιμοποίησής της για ιατρικούς ή ψυχαγωγικούς σκοπούς.
Η κάνναβη είναι ένα από τα ευρύτερα χρησιμοποιούμενα ναρκωτικά, με τουλάχιστον 180 εκατομμύρια τακτικούς χρήστες παγκοσμίως. Μολονότι επί δεκαετίες ήταν απαγορευμένη, τα τελευταία χρόνια η αντιμετώπιση απέναντί της τείνει να αλλάξει. Ενδεικτικά, στις ΗΠΑ 36 πολιτείες την έχουν ήδη νομιμοποιήσει για ιατρικές χρήσεις, ενώ 18 πολιτείες για ψυχαγωγική χρήση.
Πολλοί εργοδότες στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες υποβάλλουν σε τακτικά τεστ κάνναβης ορισμένους εργαζομένους τους, όπως τους οδηγούς ή τους χρήστες βαρέων μηχανημάτων. Όμως, τα σημερινά τεστ κάνναβης (Current Gas Chromatography Mass Spectrometry ή GC-MS), που βασίζονται σε δείγμα αίματος ή ούρων, έχουν διάφορα μειονεκτήματα, κυρίως είναι ακατάλληλα για άμεση ανίχνευση. Επιπλέον, η THC μπορεί να παραμείνει στην κυκλοφορία του αίματος ακόμη και για εβδομάδες μετά την τελευταία χρήση κάνναβης, με αποτέλεσμα τα υπάρχοντα τεστ να αδυνατούν να διακρίνουν την τωρινή χρήση από την πρόσφατη (προ ημερών ή εβδομάδων).
Πώς λειτουργεί το rapid test της κάνναβης
Το νέο rapid τεστ EPOCH χρησιμοποιεί έναν οπτικό αισθητήρα για να ανιχνεύει μέσα σε πέντε λεπτά την THC στο σάλιο, όπου η παρουσία τής εν λόγω ουσίας «μαρτυράει» καλύτερα (σε σύγκριση με το αίμα ή τα ούρα) ότι έχει γίνει χρήση κάνναβης κατά το τελευταίο 12ωρο. Η ανίχνευση της THC στο σάλιο γίνεται είτε εάν ο χρήστης έχει εισπνεύσει την κάνναβη είτε εάν την έχει καταναλώσει με το φαγητό του. Το αποτέλεσμα του τεστ δεν επηρεάζεται από άλλους παράγοντες, όπως εάν ο χρήστης είναι καπνιστής τσιγάρων ή έχει πιει καφέ.
Οι δημιουργοί τεστ αισιοδοξούν ότι, με την περαιτέρω βελτίωσή του, το EPOCH θα αποτελέσει μία φθηνή λύση για ελέγχους οδηγών στον δρόμο, εργαζομένων στους χώρους δουλειάς κ.ά.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.