Μπορεί να αλλάξει την κακή ψυχολογία η μεταμόσχευση μαλλιών;
Ποια είναι τα διαφορετικά είδη αλωπεκίας
Μόνιμη θεραπεία στην αλωπεκία μπορεί να φέρει μόνο η μεταμόσχευση μαλλιών
Η έντονη τριχόπτωση και το αραίωμα των μαλλιών, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, έχει σημαντικό ψυχοκοινωνικό αντίκτυπο. Ωστόσο, πιο σοβαρός είναι στις γυναίκες. Οι ασθενείς απογοητεύονται από την ενοχλητική εμφάνιση και υποφέρουν από κακή ποιότητα ζωής και χαμηλή αυτοεκτίμηση, η οποία μάλιστα μπορεί να επηρεάζει ακόμα και τα αποτελέσματα της θεραπείας.
Μόνιμη θεραπεία φέρνει μονάχα η μεταμόσχευση μαλλιών, η οποία χαρίζει απολύτως φυσικό αποτέλεσμα, χάριν στις σύγχρονες μεθόδους. Σύμφωνα με μελέτες, η αισθητική αυτή χειρουργική επέμβαση είναι ο αποτελεσματικός τρόπος βελτίωσης όχι μόνο της εμφάνισης αλλά και της ψυχολογικής κατάστασης των ασθενών.
«Η τριχόπτωση είναι ένα ενοχλητικό πρόβλημα που επηρεάζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αφού έως και το 85% των ανδρών και έως το 40% των γυναικών το βιώνουν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Η ψυχολογική επιβάρυνση που προκαλεί είναι σοβαρή, αφού τα μαλλιά αντιπροσωπεύουν την ομορφιά, τη νεότητα και την υγεία, και προσφέρουν καλύτερη ψυχολογία και αυτοεκτίμηση. Διαδραματίζουν δε ένα σημαντικό συμβολικό όπως και κοινωνικοπολιτισμικό ρόλο στον προσδιορισμό της εμφάνισης. Το στιλ και το μήκος τους είναι μάλιστα χαρακτηριστικά της ταυτότητας ενός ατόμου», επισημαίνει ο Γεώργιος Βελημβασάκης (https://regrow.gr/), MD, FEBOPRAS, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός. «Προσδιορίζουν επίσης μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και κοινωνική θέση. Για τις γυναίκες, τα μαλλιά αποτελούν σύμβολο θηλυκότητας. Για όλους αυτούς τους λόγους, η απώλειά τους προκαλεί ψυχοκοινωνικές δυσκολίες».
Υπάρχουν διάφορα είδη αλωπεκίας. Για να τεθεί μια έγκυρη διάγνωση απαιτείται ενδελεχής εξέταση του ιατρικού ιστορικού, κλινική εξέταση, εργαστηριακή αξιολόγηση και βιοψία δέρματος. Το πιο συχνό είδος αλωπεκίας είναι η ανδρογενετική. Πρόκειται για μια κληρονομική διαταραχή, που προκαλείται από τα επίπεδα των ανδρογόνων στον οργανισμό. Χαρακτηρίζεται από προοδευτική αραίωση των τριχών του τριχωτού της κεφαλής στις μετωπικές και κροταφικές περιοχές, όπως επίσης και στην κορυφή.
Λόγω των ψυχολογικών επιπτώσεων, οι επιστήμονες δεν έχουν πάψει να αναζητούν αποτελεσματικές θεραπείες για τους ασθενείς. Μεταξύ των διαφόρων μεθόδων αποκατάστασης μαλλιών, η μεταμόσχευση είναι η πιο δημοφιλής και αποδεκτή επιλογή τόσο από τους πάσχοντες όσο και από τους θεράποντες γιατρούς που αξιολογούν τα θεραπευτικά αποτελέσματα. Οι πρόσφατες εξελίξεις στη χειρουργική αποκατάσταση μαλλιών έχουν κάνει τη μεταμόσχευση τον πιο αποτελεσματικό, ασφαλή και αξιόπιστο τρόπο επανάκτησης της νεανικής και φυσικής εμφάνισης των μαλλιών.
Πλήθος μελετών έχουν επιβεβαιώσει ότι η μεταμόσχευση μαλλιών βελτιώνει την ψυχολογία και την αυτοεκτίμηση των πασχόντων από τριχόπτωση. Οι αλλαγές αυτές έχουν άμεσες θετικές επιπτώσεις στην προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική ζωή τους.
Παράλληλα, ωστόσο, έχει διαπιστωθεί ότι η ψυχολογική κατάσταση επηρεάζει την απόφαση για βελτίωση της εμφάνισής τους. Το δε επίπεδο αυτοεκτίμησης πριν από την αισθητική χειρουργική επέμβαση παίζει ρόλο, ως ένα βαθμό, στη μετεγχειρητική ικανοποίηση. «Η μεταμόσχευση μαλλιών αποτελεί μία ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που πραγματοποιείται στον χώρο του ιατρείου, υπό τοπική αναισθησία, χωρίς τομές και ράμματα, χωρίς παρενέργειες και χρόνο αποθεραπείας. Η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται σε 8 ώρες και το αποτέλεσμα αρχίζει να φαίνεται από τον 3ο μήνα.
Γίνεται με τη μεταφορά υγιών τριχοθυλακίων από την πίσω περιοχή του τριχωτού της κεφαλής - όπου διατηρείται πάντα η πυκνότητα των μαλλιών – στις περιοχές που υπάρχει έντονη αραίωση των μαλλιών. Τα τριχοθυλάκια αυτά δεν επηρεάζονται από τα αίτια της τριχόπτωσης και όταν μεταφερθούν στην αραιωμένη περιοχή του τριχωτού της κεφαλής διατηρούν αυτό το χαρακτηριστικό τους και παραμένουν στη νέα τους θέση για πάντα», επισημαίνει ο ιατρός Βελημβασάκης.
Σήμερα, υπάρχουν μέθοδοι μεταμόσχευσης μαλλιών που δεν αφήνουν κανένα σημάδι στο τριχωτό της κεφαλής, ούτε ένδειξη ότι έχει πραγματοποιηθεί αυτή η αισθητική επέμβαση. Ορισμένες έχουν τελειοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό που ακόμα και ένα έμπειρο μάτι, που παρατηρεί από πολύ κοντά την περιοχή, δεν μπορεί να τις διακρίνει.
«Μέσω ενός ειδικού λογισμικού γίνεται η μέτρηση των υγιών τριχοθυλακίων που εξάγονται από τη δότρια περιοχή παρουσία του ασθενή και ακριβώς αυτός ο αριθμός μετεμφυτεύεται στη λήπτρια περιοχή», διευκρινίζει.
Για την τοποθέτηση των νέων τριχών λαμβάνονται πάντα υπόψη τα χαρακτηριστικά του προσώπου, ώστε το αποτέλεσμα να είναι αρμονικό. Για τη φυσικότητα, όμως του αποτελέσματος, καίρια είναι η γραμμή τριχοφυΐας στο μέτωπο. «Η γραμμή των μαλλιών είναι ένα χαρακτηριστικό της νεότητας και της ομορφιάς και διαφέρει ανάλογα με την ηλικία, την εθνικότητα, το σχήμα του προσώπου και το φύλο. Το ύψος της και τα διαφορετικά στυλ της μπορούν να αφαιρέσουν αρκετά χρόνια από την κουρασμένη εμφάνιση ενός μεσήλικα.
Όμως, δεν χρειάζονται υπερβολές. Κατά τον προγραμματισμό της επέμβασης θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το παρουσιαστικό του ασθενή και η ποσότητα της τριχόπτωσης στα διάφορα τμήματα της γραμμής των μαλλιών, η ηλικία -αφού θα ήταν αφύσικη σε έναν πενηντάχρονο άνδρα η γραμμή που είχε όταν ήταν τριάντα χρόνια νεότερος- αλλά και το στυλ του χτενίσματος. Αυτές οι παράμετροι θα πρέπει να συζητούνται με τον ασθενή, προκειμένου οι προσδοκίες να είναι ρεαλιστικές και το αποτέλεσμα απολύτως φυσικό», καταλήγει ο ιατρός Γεώργιος Βελημβασάκης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.